Έντονο παρασκήνιο: Άνω κάτω η επιτροπή με τις δηλώσεις υπουργών – “Άδειασμα” από Μαξίμου, αποφάσεις με αστερίσκους
Έντονο παρασκήνιο, πολύωρες διαβουλεύσεις και αρκετά νεύρα, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να περιγράψει την χαλάρωση των μέτρων χωρίς να μπαίνει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σεβόμενοι τον ρόλο των ειδικών. Η παρέμβαση όμως του Άδωνη Γεωργιάδη κόντεψε να τα τινάξει όλα στον αέρα, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Μαξίμου και τον εκνευρισμό των λοιμωξιολόγων.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης μέσω του ΣΚΑΙ να λειτουργήσει το λιανεμπόριο από την Δευτέρα μέσω του πενταψήφιου αριθμού 13032 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αρμόδια επιτροπή καθώς θεωρήθηκε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να προκαταβάλει την τελική τους εισήγηση.
- Η εικόνα δυσαρέσκειας που επικρατούσε στο υπουργείου Υγείας μεταφέρθηκε στο Μαξίμου ενώ την ίδια στιγμή η άποψη που εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε τον γύρο του διαδικτύου πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην κρίσιμη σύσκεψη προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα, τονίζοντας πως εκείνοι είναι που θα λάβουν την τελική εισήγηση και κανείς άλλος.
Από το Μαξίμου διέρρεαν με νόημα πως ο υπουργός Επικρατείας είναι εκείνος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Άδωνη Γεωργιάδη που για μια ακόμη φορά βιάστηκε να μιλήσει πριν ληφθούν οι αποφάσεις. Ακόμα και ο πρωθυπουργός που συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας απέφυγε να πει το παραμικρό για την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων, καθώς εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών.
Το κλίμα μεταξύ των μελών της αρμόδιας επιτροπής ήταν ιδιαιτέρως βαρύ. Οι περισσότεροι ήταν ιδιαιτέρως ανήσυχοι μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που ήταν τα χειρότερα από την αρχή της πανδημίας.
Όλοι αντιλαμβανόντουσαν την κόπωση της κοινωνίας, αλλά από την άλλη έβλεπαν και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τις εκατοντάδες καθημερινές εισαγωγές, τον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών. Παράλληλα εξέφραζαν την έντονη ανησυχία για τους για ενδεχόμενη νέα αύξηση των κρουσμάτων τα οποία θα έφερναν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.
Η Σολομώντεια λύση για τα καταστήματα
Αρχικά η πρόσθεση ήταν να μην ανοίξουν τα καταστήματα καθώς οι ειδικοί φοβόντουσαν τον συγχρωτισμό που θα δημιουργηθεί στους εμπορικούς δρόμους. Όσο όμως περνούσε η ώρα η άποψη αυτή άρχισε να χάνει έδαφος και έμπαιναν στο τραπέζι ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου τα μαγαζιά να μπορέσουν να σηκώσουν ρολά.
- Σε ένα σύντομο μεσημεριανό διάλλειμα που πραγματοποιήθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος συνομιλώντας με δημοσιογράφους υποστήριξε πως δεν υπάρχει ζήτημα με το άνοιγμα των καταστημάτων, ωστόσο τίποτα μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε «κλειδώσει».
Τόσο για την άρση της διαδημοτικής απαγόρευσης, όσο και για τον τρόπο που θα ανοίξει το λιανεμπόριο υπήρχαν συνεχείς ενστάσεις από τους λοιμωξιολόγους. Γι’ αυτό τον λόγο και για τα δύο ζητήματα η εισήγηση τους είχε αρκετούς αστερίσκους.
- Οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο μέσω του κωδικού «6» θα ισχύσει πιλοτικά και μόνο για το Σαββατοκύριακο, ενώ οι αγορές στα καταστήματα με ραντεβού και sms στο 13032 κάτι που μοιάζει αρκετά με το click away και το click inside.
- Τα εμπορικά κέντρα και τα mall θα παραμείνουν κλειστά ενώ για τα λύκεια θα ανοίξουν μεν στις 12 Απριλίου αλλά με self – test ενώ η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.