Τσακλόγλου για ασφαλιστικό ν/σ: Η βιωσιμότητα δεν αμφισβητείται, το ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί
Νέα συμφωνία ανάμεσα στις παλιότερες και τις νεώτερες γενιές χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τους επόμενους μήνες θα εισηγηθεί στην Βουλή.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NΕWS 24/7 μας μιλά για τις διατάξεις του, το αν και πως θα επηρεάσει τις συντάξεις και την ανάπτυξη της χώρας.
Επίσης αναφέρεται στις πολιτικές συνθήκες στις οποίες η θα επιχειρηθεί η νομοθετική αυτή παρέμβαση στην επικουρική ασφάλιση.
–Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει την μεταρρύθμιση στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Ένα εύλογο ερώτημα είναι «γιατί τώρα;». Ιδίως από την στιγμή που με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στην ασφαλιστική νομοθεσία, ο προκάτοχός σας Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαίωνε ότι η βιωσιμότητα του συστήματος είναι διασφαλισμένη έως το 2070.
Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος δεν αμφισβητείται. Όμως, με δεδομένη τη δημογραφική γήρανση και τη διαρκώς μειούμενη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους, το υφιστάμενο – εξ’ ολοκλήρου διανεμητικό – σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το οποίο στηρίζεται στην αρχή ότι οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων δεν μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές συντάξεις στο μέλλον ούτε να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Σήμερα, η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 1.7 προς 1 όταν τη δεκαετία του 1950,όταν αναπτυσσόταν το ασφαλιστικό μας σύστημα, ήταν της τάξης του 4 ή 5 προς 1. Με το υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το ποσοστό της επικουρικής σύνταξης ως προς τον μέσο μισθό αναμένεται να μειωθεί από 16% που είναι σήμερα, σε 12% το 2040 και σε 9,5% το 2060.
Δηλαδή, λόγω των δυσμενών δημογραφικών συσχετισμών, η αύξηση της μέσης επικουρικής σύνταξης τις επόμενες δεκαετίες θα είναι συστηματικά μικρότερη από την αύξηση του μέσου μισθού.
Με την σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση επιδιώκουμε να επιτύχουμε υψηλότερες συντάξεις για τον σημερινό νέο και μελλοντικό συνταξιούχο. Επιπρόσθετα, ενώ το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα δεν ενισχύει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, μεγάλο μέρος των πόρων του ταμείου της νέας επικουρικής ασφάλισης θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Το «γιατί τώρα» είναι ένα εύλογο ερώτημα, καθώς η κεφαλαιοποιητική ασφάλιση έπρεπε να έχει ήδη εισαχθεί στη χώρα μας πριν από αρκετές δεκαετίες όταν η χειροτέρευση των δημογραφικών δεδομένων άρχισε να γίνεται εμφανής, όπως ακριβώς συνέβη σε όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.