Κριτική Σαρηγιάννη για τηλεργασία και απουσία μέτρων σε εργασιακούς χώρους και ΜΜΜ
«Χρειάζονται πραγματικά εβδομάδες για να σταθεροποιηθούμε και να δούμε αποκλιμάκωση, με τήρηση τουλάχιστον των μέτρων όπως υπάρχουν αυτή την στιγμή, που δεν είναι πολύ καλή», είπε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προχωρώντας σε μία πλήρη αποδόμηση της επιχείρησης ωραιοποίησης της κατάστασης που είναι σε εξέλιξη στα ΜΜΕ και τις πολιτικές συζητήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.
Χαρακτήρισε «εκτός θέματος» κάθε συζήτηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και τόνισε ότι «για να μιλήσουμε για άνοιγμα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι … θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς … πρέπει να κάνουμε και περισσότερα τεστ στους χώρους δουλειάς και περισσότερη τηλεργασία, είναι εύκολο, δεν γίνεται αυτό που προβλέπεται και θα μπορούσε να γίνει».
«Υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε άμεσα, όπως για τα λεωφορεία, να πάρουμε “άλλα” μέτρα, όχι “και άλλα”. Όχι μέτρα που απλώς να στοχεύουν στον περιορισμό της ατομικής ελευθερίας, στη διασκέδαση, τον ελεύθερο χρόνο, τα ψώνια, κτλ. Να πάρουμε μέτρα που να στοχεύουν εκεί που κυρίως γίνεται η διασπορά. Γιατί η διασπορά συνεχίζει να γίνεται … να ελέγξουμε τι γίνεται στα λεωφορεία. Να ελέγξουμε ότι εφαρμόζεται -από σήμερα, όχι “από Δευτέρα” η τηλεργασία. Ο νόμος επιβάλλει να εφαρμοστεί και κανείς δεν το ελέγχει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει εφαρμογή της τηλεργασίας κατά 25% ενώ η οδηγία που ισχύει προβλέπει 50%», όπως τόνισε.
Προέβλεψε παράλληλα νέα αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά στο επίπεδο των 3.600 και εκτίμησε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων με covid-19 ασθενών θα φτάσει τους 750. «Θα αρχίσουμε να έχουμε πραγματικά πρόβλημα, γι’ αυτό πρέπει κάπως να αναμορφώσουμε το σετ των μέτρων που παίρνουμε, ώστε να στοχεύσουμε εκεί που πραγματικά συμβαίνει η διασπορά σήμερα. Και βεβαίως μετά να ζητήσουμε από τον πολίτη να τηρεί τα μέτρα με αυστηρότητα».
Στο τέλος του Μαρτίου, «βεβαίως θα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση στην Αττική» από ότι ήταν η Θεσσαλονίκη το Φθινόπωρο, ήδη «στο σύστημα Υγείας είμαστε σε χειρότερη κατάσταση … τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού έχουν αλλάξει το πεδίο … ο κόσμος εφαρμόζει τα μέτρα με λιγότερη αυστηρότητα … και δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κυρίαρχη διασπορά», επανέλαβε.
Για την προοπτική υλοποίησης σταδιακού ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων που φημολογείται ευρέως στα ΜΜΕ, «το σενάριο που έχουμε προσωμοιώσει “δείχνει” 18 Μαΐου κορύφωση, αν δεν πάρουμε περαιτέρω μέτρα ασφαλείας. Παίρνουμε μέτρα μείωσης της κινητικότητας μέχρι ένα σημείο, αλλά της κινητικότητας στον ελεύθερο χρόνο, όχι στον επαγγελματικό χρόνο».
Και στη συνέχεια ήταν καταιγιστικός για τις ευθύνες Πολιτείας και επιχειρηματιών: «Υπάρχει θέμα εταιρικής ευθύνης για το θέμα της τηλεργασίας. Πολιτειακής ευθύνης (όχι πολιτικής) για το θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, κτλ.). Εταιρικής ευθύνης των σούπερ μάρκετ για την απολύμανση του αέρα. Υπάρχει σειρά από θέματα που δεν έχουμε λύσει. Για τα σχολεία, μετά από μήνες η κα Κεραμέως μιλάει για τεστ και για μείωση αριθμού των παιδιών μέσα στην τάξη. Αυτά ήταν πράγματα προφανή που έπρεπε να κάνουμε».
Πηγή: avgi.gr