Ελληνικός Χρυσός: Εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και του βουλευτή της ΝΔ Βαγιωνά ψηφίστηκε η σύμβαση
Με 180 ψήφους από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ κυρώθηκε επί της αρχής της η σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Κατά της σύμβασης ψήφισαν 119 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την «αποικιακού τύπου» σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός».
- «Φέρατε μία σύμβαση όχι ως θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος αλλά ως στελέχη της “Ελληνικός Χρυσός”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον όρο που εμπεριέχεται στην τροποποιημένη σύμβαση, σύμφωνα με τον οποίο το Δημόσιο παραιτείται από κάθε αξίωσή του, παρελθούσα ή μελλοντική, έναντι της «Ελληνικός Χρυσός» σημειώνοντας ότι η εν λόγω εταιρία είναι τσιφλικάς και όχι επενδυτής. Είναι μία σύμβαση που εκχωρεί δημόσιο χώρο, γη και ύδωρ σε ιδιώτες χωρίς την παρουσία του δημοσίου, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επικριτικός για τη σύμβαση ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς, χαρακτηρίζοντάς τη «ετεροβαρή υπέρ της εταιρίας». Μάλιστα ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει ότι εάν δεν γίνουν αλλαγές στη σύμβαση, αυτή θα καταντήσει «λεόντειος».
- «Στις Σκουριές, ψιθυρίζεται, έχει λεχθεί, ότι θα γίνει επιφανειακή εξόρυξη. Είναι χίλια στρέμματα εκεί. Θα δημιουργηθεί ένας κρατήρας στη περιοχή που θα φαίνεται από τη σελήνη που θα είναι επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Αυτό είναι βαθιά κόκκινη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαγιωνάς, ενώ πρόσθεσε ότι, «μικρότερη κόκκινη γραμμή είναι η κατάργηση της εντοπιότητας για τους εργαζόμενους και αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους».
Υπενθυμίζεται ότι η τροποποιημένη σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι υπάλληλος της «Ελληνικός Χρυσός» θα ελέγχει αν τηρεί η ίδια εταιρία την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους των έργων.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι στις 8 Απριλίου δυο υψηλόβαθμα στελέχη της «Ελληνικός Χρυσός» οδηγούνται ενώπιων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σοβαρή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος την πενταετία 2012-2017.