Σχέδιο ορεινού τουρισμού επεξεργάζεται το υπουργείο Τουρισμού

 Σχέδιο ορεινού τουρισμού επεξεργάζεται το υπουργείο Τουρισμού

EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει να επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού στους ορεινούς προορισμούς σε 12μηνη βάση προχωρά το υπουργείο Τουρισμού.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποίοι διαχρονικά έχουν πολύ μικρή σεζόν, ενώ λόγω της πανδημίας έχουν να δούν ουσιααστικά έσοδα πάνω από ένα χρόνο.

Η τηλεδιάσκεψη των ξενοδόχων με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη ήταν ακριβώς επικεντρώθηκε στις προοπτικές για τουριστική ανάπτυξη της ορεινής – ηπειρωτικής Ελλάδας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους προορισμούς. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδροι τοπικών Ενώσεων ενημερώθηκαν για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το μέλλον των περιοχών αυτών. Στόχος, να συμβάλουν με την εμπειρία τους στη διαμόρφωση του κατάλληλου, λειτουργικού και ελκυστικού προφίλ της ορεινής – ηπειρωτικής Ελλάδας, δώδεκα μήνες το χρόνο, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τις δραστηριότητες στη φύση (outdoor activities).

Η υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε στους ξενοδόχους ότι «η κυβέρνηση επενδύει πλέον στην στρατηγική ανάπτυξη και προώθηση του ορεινού τουρισμού ως έναν παράγοντα για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας και την επαναφορά όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου σε αναπτυξιακή τροχιά». Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, παρότι, βρισκόμαστε σε μία κατά κύριο λόγο ορεινή χώρα, την 3η κατά σειρά στην Ευρώπη, «προικισμένη με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά και πλούσια λαογραφία, το ελληνικό βουνό και οι δυνατότητές του παραμένουν, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες και ανεξερεύνητες». Προτεραιότητα πλέον είναι η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για τον ορεινό τουρισμό στην χώρα μας και ήδη στο υπουργείο επίκειται η συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας για την επεξεργασία της και την υποβολή στοχευμένων προτάσεων. Στόχος η προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος όλο τον χρόνο με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού προς το περιβάλλον.

«Παράλληλα, θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου προκειμένου το συγκριτικό πλεονέκτημα της ορεινής ηπειρωτικής χώρας μας να θωρακισθεί και αναδειχθεί ακόμη περισσότερο με υποδομές σύγχρονες και ασφαλείς.»

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, είναι θετικό το γεγονός της σύστασης, άμεσα, στο υπουργείο Τουρισμού ειδικής ομάδας που θα ασχολείται με τη φιλοξενία στην ορεινή – ηπειρωτική Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές, δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

«Το τουριστικό μας προϊόν «ζει και αναπνέει» σε τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους, «ασφυκτιά» όμως εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και είναι καιρός να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που δικαιούται, προσελκύοντας τουρίστες όλο το χρόνο. Ελπίζουμε ότι με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την κατάλληλη τουριστική εκπαίδευση και την καλή συνεργασία όλων, να καταφέρουμε να δώσουμε πνοή στην «άλλη Ελλάδα» και να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης».

Οι εκπρόσωποι της ορεινής – ηπειρωτικής ξενοδοχειακής κοινότητας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, στο διαχρονικό αίτημα για επαναφορά του θεσμού της Λευκής Εκπαιδευτικής Εβδομάδας, με στόχο να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να συνδεθεί η νέα γενιά με τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Σχετικά Άρθρα