Τελευταίο κουδούνι στο σχολείο στο Δαμάσι πριν το κατεδαφίσουν οι μπουλντόζες (vid)
Δύσκολες στιγμές εκτυλίσσονται από το πρωί στο Δαμάσι, το οποίο επλήγη από τον ισχυρό σεισμό της 3ης Μαρτίου που είχε επίκεντρο την Ελασσόνα. Μεταξύ των κτιρίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές ήταν και το δημοτικό σχολείο Δαμασίου, το οποίο αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να κατεδαφιστεί.
Σημειώνεται ότι την ημέρα του σεισμού, ο διευθυντής του σχολείου, Γρηγόρης Λέτσιος, κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του και να βγάλει με ασφάλεια τους 63 μαθητές έξω από το κτίριο. Σήμερα το πρωί, μπουλντόζες πήγαν στο Δαμάσι προκειμένου να κατεδαφίσουν το κτίριο όπου στεγάζεται το δημοτικό σχολείο. Ο διευθυντής – με δάκρυα στα μάτια – χτύπησε το τελευταίο κουδούνι, όπως μεταδίδει το larissanet.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Εξιστορώντας το πώς έζησε ο ίδιος, οι μαθητές και οι υπόλοιποι δάσκαλοι την ημέρα του καταστροφικού ισχυρού σεισμού ανέφερε πως τίποτα στο σχολείο δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν. Ειδικά όταν μια ημέρα νωρίτερα υπήρχε κλίμα χαράς από διάκριση του σχολείου σε διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η ιστορία του
Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Λάρισας βρίσκεται το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα. Στο βιβλίο «Ιστορίας του Σχολείου» που συντάχθηκε το 1956, διαβάζουμε: «κατά το σχολικόν έτος 1937 – 1938 απεφασίσθη η ανέγερσις νέου διδακτηρίου επί γηπέδου ιδιοκτησίας του σχολικού ταμείου εκτάσεως 4 περίπου στρεμμάτων. Η ανέγερσις ήρξατο τον Μάρτιον του έτους 1938 επί σχεδίου Υπουργείου Παιδείας (…)». Για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάστηκαν πόροι που εξασφαλίστηκαν αρχικά, με την εκποίηση 80 στρεμμάτων γεωργικού κλήρου του σχολικού ταμείου. Το 1940 ο πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου Γ. Σακελλαρίου, παρουσιάστηκε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Σπέντζα και πέτυχε τη χορήγηση πίστωσης 300 εκατομμυρίων δραχμών για την αποπεράτωση του διδακτηρίου. Η πίστωση αυτή, όμως, συνέπεσε με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και δεν κατάφερε να επιτελέσει τον σκοπό της. Κατά τη διάρκεια της κατοχής το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, δεδομένης της κατάστασης, υπολειτουργούσε ενώ υπέστη και πολλές καταστροφές. Το 1952 το παλαιό διδακτήριο κρίθηκε ως «ετοιμόρροπο» από την Υπηρεσία Πολεοδομικού Γραφείου Λάρισας και διατάχθηκε η άμεση απομάκρυνση των μαθητών. Τότε ο Συνεταιρισμός Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών (Σ.Α.Α.Κ.) Δαμασίου συνεισέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προς ενίσχυση του Σχολικού Ταμείου. Έτσι στα μέσα Νοεμβρίου 1952 αποπερατώθηκαν τρεις αίθουσες του κάτω ορόφου στο νέο διδακτήριο. Και τον επόμενο χρόνο ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας ακόμα αίθουσας στην οποία στεγάστηκε το Νηπιαγωγείο Δαμασίου.