“Επιστροφή” Θεοδωρικάκου στο Μαξίμου; Προβληματισμός για …επικοινωνιακό έλλειμμα
Eίναι αλήθεια πως εάν αθροίσει κανείς την εμπειρία των πολλών δημοσιογράφων που εγκαταβιούν στο Μέγαρο Μαξίμου, επικουρώντας το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, δεν προσεγγίζει ούτε κατ΄ ελέχιστον την εμπειρία που διαθέτει στην δρώσα πολιτική, την επικοινωνία και την έρευνα των τάσεων της κοινής γνώμης (ως διευθύνων σύμβουλος της GPO) , ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο τελευταίος αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση στον τελευταίο ανασχηματισμό για λόγους που ουδέποτε αποσαφηνίσθηκαν, αν και οι “άσπονδοι φίλοι” του εντός της κυβέρνησης άφησαν υπονοούμενα σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις στην υπουργική του θητεία. Είναι γνωστό, πάντως, πως οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είχαν πληγωθεί και τους προηγούμενους μήνες είχε βρεθεί εκτός του “απαράτ” του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και είναι γνωστό πως είχε ασκήσει κριτική στην επικοινωνιακή πολιτική και στους χειρισμούς του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα– ο οποίος βρέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Μάκη Βορίδη μετά την αποχώρηση Θεοδωρικάκου.
Το σαφές επικοινωνιακό έλλειμμα, τον τελευταίο καιρό, και η αλλαγή του κλίματος στις δημοσκοπήσεις μετά το ολίσθημα της Ικαρίας, την “Μήδεια”, την υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη και, τώρα, τα κρούσματα αστυνομικής βίας, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Τα λάθη και οι γκάφες είναι πλέον συχνό φαινόμενο και η δημοσιογραφική ομάδα του Μαξίμου δεν έχει κατορθώσει να αλλάξει αυτή την κατάσταση.
Ίσως γι αυτό πριν μερικές ημέρες υπήρξε, όπως λέγεται, συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Θεοδωρικάκο κατά την οποία μάλλον αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις τους, κάτι που είχε ξεκινήσει λίγο καιρό πριν με παρέμβαση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη– του ανθρώπου που αναλαμβάνει συχνά τέτοιες “ειδικές αποστολές”.
Οι πληροφορίες θέλουν, λοιπόν, τον Τάκη Θεοδωρικάκο να επιστρέφει σταδιακά στην “ομάδα μάχης” της επικοινωνίας και να αναλαμβάνει ρόλο, όχι θεσμικό -σε πρώτη φάση- αλλά περισσότερο επαφών με παράγοντες του δημοσίου βίου και των μίντια. Ίσως εμπλακεί και στην αναζήτηση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς η Αριστοτελία Πελώνη είναι εκ των πραγμάτων μεταβατική, ενώ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών θα “ακτινογραφήσει” τη νέα πολιτική πραγματικότητα και θα παραδίδει εισηγήσεις στον πρωθυπουργό σχετικά με πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, πάντως, είναι εξ αυτών που, όπως λέγεται, εκτιμά πως πρέπει να βρεθεί “παράθυρο ευκαιρίας” για να προσφύγει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες κάλπες. Και θα είναι εξ αυτών που θα εκπονήσουν το νέο ¨αφήγημα”. Δεν έχει διευκρινισθεί, πάντως, εάν είναι εξ αυτών που εισηγούνται την εκτίναξη της πολιτικής πόλωσης με τις κατηγορίες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμπόρευση με την τρομοκρατία και την υποκίνηση των “μπαχαλάκηδων”.
Η σταδιακή επιστροφή Θεοδωρικάκου, πάντως, δεν αντιμετωπίζεται θετικά από κάποιους εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού που θεωρούν αφενός ότι χάνους έδαφος, αφετέρου ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με κριτική για τους έως σήμερα χειρισμούς τους.