Ένταση στο ΑΠΘ στην έφοδο της αστυνομίας – Μαρτυρίες για βίαιη εκκένωση της κατάληψης (vid)
Ένταση μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών στο ΑΠΘ. Ομάδα φοιτητών μετά την είδηση της εκκένωσης του ΑΠΘ βρέθηκε μπροστά από τη βιβλιοθήκη και κατήγγειλε την επιχείρηση της ΕΛΑΣ.
Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο εσωτερικό του ΑΠΘ απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία στο ΑΠΘ
Όπως μεταδίδει το ΚΟΚΚΙΝΟ Θεσσαλονίκης, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διατάχτηκαν να ξαπλώσουν κάτω και οι αστυνομικοί δέσμευσαν τα χέρια τους με τάιρ απ και αργότερα, άγνωστο με ποιο κριτήριο, πραγματοποιήθηκε διαλογή εκείνων που θα προσαχθούν και εκείνων που θα αφεθούν ελεύθεροι.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν χημικά στους φοιτητές που άφησαν ελεύθερους και συνέχισαν τους προπηλακισμούς σε όσους φοιτητές ήταν στον χώρο του Πανεπιστημίου και ενώ η εκκένωση της κατάληψης είχε ολοκληρωθεί χωρίς να γίνει κανένα επεισόδιο.
Αν και δεν έγιναν επεισόδια κατά τη διαδικασία εκκένωσης, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και μπούλινγκ στους φοιτητές και σε δημοσιογράφους που άρχισαν να συγκεντρώνονται στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Για τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης του στήθηκε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση, ενώ από χθες το βράδυ ήταν γνωστό ότι η συνέλευση των φοιτητών είχε αποφασίσει την λήξη της κατάληψης και την συνέχιση του αγώνα με άλλα μέσα και δράσεις.
Πριν ακόμα ξημερώσει αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το πανεπιστήμιο και έβγαλαν με τη βία τους φοιτητές από το ίδρυμα προσαγάγοντας περίπου 40 – 50 από αυτούς.
Σύμφωνα με μαρτυρίες διαφυγόντων φοιτητών και φοιτητριών, οι πρώτοι που μπήκαν στην πρυτανεία με χρήση φακών (!) ήταν άνδρες της ασφάλειας. Όλος ο χώρος ήταν και παραμένει περικυκλωμένος από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 120 άτομα από τα οποία «επελέγησαν» οι προσαχθέντες, ενώ επετράπη στους υπόλοιπους να αποχωρήσουν. Ωστόσο, επειδή δεν έφευγαν έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθούν.
- Οι πληροφορίες για εκκένωση, που είχαν δημοσιευτεί και σε φιλοκυβερνητικά μέσα, προφανώς ενόχλησαν την κυβέρνηση που δεν ήθελε να τους δώσει την ευκαιρία να φύγουν καταφέρνοντας μια επικοινωνιακή επιτυχία, κι αποφασίστηκε όπως όπως η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.
Για άλλη μια φορά οι πρυτανικές αρχές ήταν δυστυχώς απούσες από την επιχείρηση παραχωρώντας την διοίκηση του πανεπιστήμιου στην αστυνομία. Διότι δεν μπορεί να μην γνώριζαν ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις αυτό που γνώριζαν οι 2.000 καθηγητές του πανεπιστημίου, που είχαν ενημερωθεί από μήνυμα συναδέλφου τους ότι είχε ληφθεί απόφαση για εκκένωση της κατάληψης.
Οι φοιτητές, ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί στα ΑΕΙ ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και η πανεπιστημιακή αστυνομία, έπληξαν το κύρος των πρυτανικών αρχών και αποκάλυψαν ξεκάθαρα την κατασταλτική λογική της κυβέρνησης.
Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο κτίριο επί 17 μέρες δεν σημειώθηκε καμία ζημιά. Όπως έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.» σε διαδοχικά ρεπορτάζ, την είχαν περιφρουρήσει από προβοκάτσιες, δεν είχαν επιτρέψει καμιά καταστροφή στον χώρο, δεν είχαν δώσει ούτε μια ευκαιρία στους πρόθυμους να τους διαβάλουν.
Η σημερινή επιχείρηση έγινε μετά το φιάσκο για την ΕΛ.ΑΣ. τη Δευτέρα, όταν δεν κατάφερε να «χτυπήσει» την κατάληψη λόγω των αντιδράσεων από φοιτητές, καθηγητές και βουλευτές που έσπευσαν στο σημείο. Ακολούθησε η απάντηση των δημοκρατικών πολιτών με δύο μεγάλες πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.