Τι συμβαίνει με την Αίγυπτο; Το ταξίδι-αστραπή του Δένδια και η επιμονή Τσαβούσογλου για σύγκλιση με το Κάϊρο- Ανησυχία στη Λευκωσία για τον East Med
Ενώ ο Νίκος Δένδιας σπεύδει αύριο στο Κάϊρο προκειμένου να διευκρινίσει την στάση της Αιγύπτου σχετικά με την Τουρκία και τον σχεδιασμό της τελευταίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέα προκλητική επίθεση. Η Άγκυρα ναρκοθετεί ουσιαστικά την επανέναρξη του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών καθώς εδώ και 20 ημέρες δεν έχει απαντήσει στην ελληνική πρόσκληση και στις ημερομηνίες που προτάθηκαν.
Ο κ. Δένδιας, κατά την παραμονή του στο Κάιρο, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, καθώς επίσης και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ .
Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του in.gr, στις προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με Αίγυπτο και Γαλλία αναφέρθηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατυπώνοντας εκ νέου την επιθυμία της τουρκικής πλευράς για καθορισμό των πεδίων δικαιοδοσίας των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.
Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την Ελλάδα τονίζοντας πως «όταν ήρθε η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι, οι Έλληνες έφυγαν, ακολουθώντας την οδό της κλιμάκωσης της έντασης».
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Sabah σχετικά με την πρόθεση της γειτονικής χώρας για καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο Μ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σαμέχ Σούκρι. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις».
«Σύμφωνα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους» πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Δίχτυα» και στη Γαλλία
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «ο πρόεδρος μας έδωσε θετικά μηνύματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία».
«Στη συνομιλία που είχε με τον Μακρόν έθεσαν τα θέματα συνεργασίας για τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Μακρόν είπε ‘εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ το 17 % του πληθυσμού μας είναι Μουσουλμάνοι. Εγώ δε θα είμαι εναντίον του Ισλάμ. Εδώ, έχουμε μία καλή σχέση με την τουρκική κοινότητα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον 62ο γύρο των διερευνητικών
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Μ. Τσαβούσογλου δεν έλειψαν και οι αναφορές προς την Ελλάδα, με τον τούρκο ΥΠΕΞ να υποστηρίζει πως «με την Ελλάδα μπορούμε να λύσουμε τα διμερή ζητήματα μόνο μέσω διαλόγου. Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».
«Η Ελλάδα ήταν εκείνη που αποχώρησε. Αντί να μιλήσουν μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματα στην ΕΕ. Στο τέλος όταν ήρθαν στο τραπέζι, ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ανατρέψουν το τραπέζι. Η παρενόχληση στο πλοίο μας, το Τσεσμέ, και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των ελλήνων αξιωματούχων είναι τα πρόσφατα παραδείγματα» ανέφερε ο τούρκος πολιτικός, διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.
Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «στην περιοχή μας δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία. Η πρόταση του προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία».
«Για να μετατραπεί η ενέργεια σε ένα μέσο ειρήνης, εξαρτάται αυτή η προσέγγιση να έχει κοινή αποδοχή από όλες τις χώρες της περιοχής και τη χρήση πόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις αρχές δικαίου και δικαιοσύνης. Διαβιβάσαμε την πρότασή μας στην ΕΕ όπως «πώς πρέπει να γίνει, ποιοι πρέπει να συμμετέχουν», κάνοντας λόγο για δίκαιη μοιρασιά με συμμετοχή και των δύο πλευρών της Κύπρου.
Αιγυπτιακή αμφισημία;
Η Αθήνα δεν κρύβει την ανησυχία της για τις εξελίξεις σχετικά με μια πιθανή προσέγγιση του Καϊρου με την Άγκυρα, αν και διπλωματικές πηγές αναφέρονται σε μια “αιγυπτιακή αμφισημία”. Δηλαδή, μία ένθερμη και ιδιαίτερη φιλική στάση των Αλ Σίσι και Σούκρι από την μία, και μία παρασκηνιακή μεθόδευση της γραφειοκρατίας του Αιγυπτικού υπουργείου Εξωτερικών και γενικότερα της κυβέρνησης, τμήμα της οποίας ελέγχεται από τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” υπέρ της Τουρκίας. Τις προηγούμενες ημέρες, για παράδειγμα, ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα για αλλαγή της όδευσης του East Med (μέσω Αιγύπτου και όχι μέσω Κύπρου, όπως είναι ο σημερινός γνωστός σχεδιασμός), η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν τοποθετήθηκε, η δε διαρροή πηγών του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν έκανε ειδική αναφορά. Το κυριακάτικο “Βήμα” είχε αποκαλύψει πως σχετική συνεννόηση υπήρξε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγυπτίου προέδρου και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε να ενημερώσει για την αλλαγή του σχεδιασμού τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη. Ούτε επ΄ αυτού υπήρξε κάποια διευκρίνηση από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να “φουντώσουν” τα σενάρια για μια ανατροπή της ελληνικής στρατηγικής και ραγδαίες ανακατατάξεις στην ανατολική Μεσόγειο με φόντο την προδιαγραφόμενη σύγκλιση (ιστορικής σημασίας) του Ισραήλ με την Αίγυπτο -με τις ευλογίες των ΗΠΑ- και την κινητικότητα σχετικά με την Λιβύη.
Όπως αναφέρει το tovima.gr,
Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και την έντονη κριτική της Αιγυπτιακής πλευράς στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δηλώσεις από τη μια πλευρά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών περί δήθεν πρόσκλησης προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δεν έχουν βρει ανταπόκριση, και από την άλλη την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ στην πρόσφατη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Shoukry στην παρέμβασή του στην Υπουργική συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, πριν λίγες ημέρες, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των σκοταδιστικών ιδεών που προωθούν ορισμένες χώρες.
Επίσης, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων.
Στην εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας ότι αναμφίβολα αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών.
Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι έχει δημιουργηθεί ειδική Επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία εξετάζει την τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των Αραβικών χωρών. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Ιράκ και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στη Συρία υποστήριξε ότι η πολιτική λύση πρέπει να προχωρήσει μαζί με την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τα συριακά εδάφη, ξεκινώντας από την τουρκική κατοχή.
Μετά το πέρας της Υπουργικής Συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, κ. Ahmed Abul Gheit, του οποίου παρεμπιπτόντως η θητεία μόλις ανανεώθηκε, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Λιβύη το Ιράκ, τον Καύκασο, στις «συγκρούσεις» όπως τις ονομάζει χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και την Κύπρο και κατέληξε ότι όλα αυτά δεν θα έχουν καλό τέλος για την Τουρκία.
Συγκρατείται επίσης η άμεση αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο απέρριψε τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και παράλληλα αναφέρθηκε σε χώρες εντός του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίες επιβάλουν τις απόψεις τους. Η ανακοίνωση, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές, προφανώς αναφέρεται στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι με την εξαίρεση ενός, όλοι οι Γενικοί Γραμματείς ήταν Αιγύπτιοι και ότι η έδρα του Οργανισμού είναι το Κάιρο.
Τέλος, το ενδιαφέρον συγκρατεί ανάλυση που δημοσιεύθηκε πριν δύο ημέρες στην Jerusalem Post, με τον τίτλο: «Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει την Ελλάδα και την Αίγυπτο με μία φανταστική (imaginary) συμφωνία για θαλάσσιες περιοχές». Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται σε σειρά τουρκικών δημοσιευμάτων που είχαν αναπαραχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με υποτιθέμενη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για ΑΟΖ, η οποία θα αγνοούσε την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας τα εν λόγω δημοσιεύματα αποτελούν ψευδείς και κατευθυνόμενες ειδήσεις. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι μετά την αποτυχία της προσπάθειας αυτής, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε διασπορά νέων «προπαγανδιστικών», όπως τα αναφέρει, δημοσιευμάτων, αυτή τη φορά με αποδέκτη την Αίγυπτο.
Με πληροφορίες από tovima.gr, in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ