Αυξάνεται στο 60% η τηλεργασία στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου
Η τηλεργασία αυξάνεται με τα νέα μέτρα κατά του lockdown στο 60% για όλες τις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Αυξάνεται στο 60% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), ειδικά για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αυτό προβλέπει η ΚΥΑ με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, για το διάστημα από σήμερα, Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00.
Ένα καθόλου “έξυπνο” lockdown: Αντιφάσεις και άλλα ευτράπελα- Οι ενστάσεις Τσιόδρα
Η απόφαση ορίζει για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου και ειδικά τον τομέα παροχής υπηρεσιών υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% ενώ για τους υπόλοιπους τομείς αναφέρει υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Συνεπώς, η υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση αφορά την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο) και τον Δήμο Καλυμνίων.
Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και προέβλεπε ότι η υποχρεωτική τηλεργασία θα είναι σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Καθώς όμως οι συγκεκριμένες περιοχές της χώρας τίθενται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, αυξήθηκε το ποσοστό γι’ αυτές τις περιοχές.
Υπενθυμίζεται πως η τηλεργασία πρέπει να προαναγγέλλεται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Πηγή: ethnos.gr