Βασιλακόπουλος για lockdown: Νέο μείγμα μέτρων για να εκτονώσουμε την κόπωση των πολιτών
Την ανάγκη να βρεθεί ένα νέο μείγμα μέτρων κατά του κοροναϊού, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτιμώντας ότι η κόπωση των πολιτών είναι μία από τις αιτίες που το lockdown, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο δείκτη θετικότητας που ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% και τόνισε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα.
Υπογράμμισε επίσης ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν που βρισκόμαστε τον Νοέμβριο κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε. Όπως είπε ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.
Τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και πρότεινε τα λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop.
Επίσης είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις μάσκες καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.
Τέλος ζήτησε ακόμη λίγη υπομονή και προέβλεψε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα είμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο σχολεία
Όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι ξεκινάει στην Αττική από τις 16 Μαρτίου, την επομένη της Καθαρής Δευτέρας η λειτουργία της αγοράς. Πρώτο θα ξεκινήσει το λιανεμπόριο.
Τα σχολεία είτε θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα αργότερα δηλαδή στις 22 Μαρτίου ή στις 29 του ίδιου μήνα. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με τους ειδικούς προκειμένου να βρεθεί ένα μοντέλο που θα επιτρέψει και το άνοιγμα της εστίασης. Το τελευταίο βέβαια θα συνδυαστεί και με τις καιρικές συνθήκες.
Η άποψη ότι το lockdown στην Αττική ελάχιστα έχει προσφέρει στον έλεγχο της πανδημίας, πλέον δεν ακούγεται μόνο από τα στόματα παραγόντων της αγοράς, αλλά και από ειδικούς επιστήμονες που θεωρούν ότι η απαγόρευση ίσως πλέον είναι ένα μέτρο που πρέπει να αναθεωρηθεί.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη ότι τα χρήματα που θα μπορούν επιπλέον να διατεθούν για την στήριξη της οικονομίας είναι πεπερασμένα.
Μάλιστα στις αρχές της περασμένης εβδομάδος, η κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση ήταν να ανοίξει η αγορά την 1η Μαρτίου, χθες δηλαδή, αλλά η απότομη αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα αυτό να αναβληθεί.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα αναγκαστούν να αποφασίσουν ξανά κλείσιμο της αγοράς. Και αυτή τους την άποψη την εστιάζουν στο γεγονός ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού κινείται ιδιαίτερα καλά, ενώ η έλευση της Άνοιξης συνεισφέρει στην αποδυνάμωση, έστω και μικρή του ιού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ζημιά για το ΑΕΠ υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ κάθε μήνα με την αγορά κλειστή, ενώ το δημοσιονομικό κόστος υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.
Το παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κατάσταση στις διεθνείς χρηματαγορές αρχίζει να γίνεται δύσκολη, με το κόστος δανεισμού να αυξάνει, φέρνει την απόφαση για άνοιγα της αγοράς μία ώρα νωρίτερα και ουσιαστικά φαντάζει ως μονόδρομος.
Ένας άλλος λόγος που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ την εν λόγω εξέλιξη είναι και τουρισμός. Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι για να έχει ένα αποτέλεσμα η φετινή τουριστική περίοδος, απαιτείται να έχει προηγηθεί αρκετό καιρό πριν η ομαλοποίηση, έστω και σχετική στην οικονομία και στην κοινωνία.
Εκτιμούν ότι δεν μπορεί να πατηθεί ένα κουμπί και να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία. Απαιτούνται στάδια και μάλιστα με τη συγκεκριμένη χρονική σειρά.