Αποκλειστικό: Προδημοσίευση προκήρυξης για νέους αγρότες – Η νέα ΚΑΠ και οι στόχοι για απρόσκοπτες επιδοτήσεις
Ανοίγει η ατζέντα για τους νέους αγρότες με προδημοσίευση της προκήρυξης τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “libre” (ίσως και σήμερα 25/2/2021). Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει καταλήξει σε μία σειρά από ζητήματα, αφού συζητά με τους εκπροσώπους από τους αρμόδιους φορείς, όμως ετοιμάζει ένα συνολικό πακέτο μέτρων.
Της Άννας Φραγκάκη
Το ερχόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η συνολική εικόνα, καθώς η νέα ΚΑΠ προβλέπει μία σειρά από στόχους, για να μπορούν οι παραγωγοί να παίρνουν απρόσκοπτα τις επιδοτήσεις.
- Στη φάση αυτή η Αχαρνών προσπαθεί να μαζέψει τα ζητήματα για τους νέους αγρότες με την προδημοσίευση της προκήρυξης ν’ αφορά στο δίπτυχο περισσότερα χρήματα αλλά και περισσότερες απαιτήσεις (δεσμεύσεις).
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο έχει να αντιμετωπίσει σειρά ζητημάτων λόγω των δυσχερειών, που έχει δημιουργήσει και η πανδημία, ακόμη και στις επαφές με τους αγρότες αλλά και τις αδυναμίες συναντήσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσαν πηγές, στόχος είναι να υπάρξει εξορθολογισμός στην τεχνική λύση, για την ενεργοποίηση βοσκοτόπων.
Αυτό αναμένεται να συμβεί με διάφορους τρόπους, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή, που να συνδυάζει και τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών και να μη χαθούν χρήματα για τη χώρα. Επομένως, αναμένεται να βγει σειρά υπουργικών αποφάσεων, που να εξορθολογίζει το τοπίο αλλά να βγάζει από το παιχνίδι και τυχόν επιβεβαιωμένες εστίες παραβατικότητας, από ανθρώπους, που άλλα ζώα δηλώνουν κι άλλα έχουν.
«Στόχος είναι ο περιορισμός των προβλημάτων, που δημιούργησε η τεχνική λύση», μας ανέφερε πηγή.
Η νέα ΚΑΠ 2021-2020 εξ ορισμού από την Κοινότητα θα έχει κοντά στο 30-37% πράσινη ενίσχυση ενώ το άλλο 20% αφορά στην ψηφιοποίηση και στην έξυπνη γεωργία.
- Η χώρα φέρεται να είναι κοντά στις δεσμεύσεις για πράσινη ενίσχυση, ίσως και τις υπερκαλύπτει, ωστόσο έμφαση τώρα θα δοθεί και στο ψηφιακό κομμάτι της νέας ΚΑΠ, που περιλαμβάνει ευφυή γεωργία, κτηνοτροφία (γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, αισθητήρες στο χωράφι, ρομποτική στις μονάδες, δορυφορική τεχνολογία, κ.ά.) αλλά και σε ποια προϊόντα η χώρα έχει ήδη στις εξαγωγές.
Η ψηφιοποίηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής αναμένεται να χωριστεί σε τρία κομμάτια, εκ των οποίων το ένα θα το κρατήσει το υπουργείο, το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο θα αφορά στο ταμείο Ανάκαμψης ενώ το τρίτο κομμάτι θα πάει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Μέχρι στιγμής αναζητείται λύση και για το θέμα του διαγωνισμού σε ό, τι αφορά στην ψηφιακή πολιτική. Η ανάγκη για ψηφιακών υποδομών έχει επισημανθεί στην Ευρώπη επομένως παραμένει άγνωστο ποια έργα θα πάρει τελικά υπό μάλης το κράτος και ποια θα μείνουν τελικά για τους ιδιώτες, πανεπιστήμια ή θα γίνουν μαζί.