“Ακτινογραφία” του libre στις μεταλλάξεις: Πού και πόσες έχουν εντοπιστεί, πόσο επηρεάζουν τα παιδιά – Τι ισχύει για τον εμβολιασμό εφήβων και εγκύων
Αρκετές αναφορές έγιναν στον εντοπισμό των μεταλλάξεων του κοροναϊού στη χώρα μας, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τόσο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, όσο και από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κα Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και από τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ας δούμε συνοπτικά τις αναφορές των ειδικών αλλά και όσα δήλωσαν στο περιθώριο της ενημέρωσης στο libre.
Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας. Έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας, επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου.
Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται σε εγχώρια κρούσματα και δεν είναι εισαγόμενα σαφώς υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται μεγάλες συρροές. Αναμένουμε ότι, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το (βρετανικό) στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει.
- «Τονίζεται η σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού και θυμίζω ότι τα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα προστατεύει από τη λοίμωξη από το στέλεχος αυτό», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Η μετάλλαξη της Ν. Αφρικής
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Παπαευαγγέλου στην περιοχή του Ευόσμου, όπου ανησυχεί η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής:
- «θυμίζω ότι αυτό (η μετάλλαξη της νοτίου Αφρικής), σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για αυτό το λόγο και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή συστήνουμε εκτεταμένο testing για έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων».
Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιάς, ενημέρωσε ότι:
- «Στο επίπεδο «βαθύ κόκκινο» εντάσσεται και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπου η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Επιτροπή των Επιδημιολόγων». Σημείωσε, μάλιστα, ότι: «το μεγαλύτερο ποσοστό, και πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής (11 κρούσματα της μετάλλαξης), έχουν βρεθεί ή έχει φανεί από την ιχνηλάτηση ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου αυτού και δη με τη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας , Γκ. Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι:
- «Τις μεταλλάξεις τις παρακολουθούμε στενά, μέσω του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης. Τα στοιχεία που παίρνουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αύξηση της μεταδοτικότητας, μιλάνε για περίπου 15%-20% οριζόντια, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπογραφή που να φαίνεται ότι είναι πιο έντονη στα παιδιά. Τα παιδιά παραμένουν να έχουν την χαμηλότερη μεταδοτικότητα από όλα τα ηλικιακά γκρουπ και μάλιστα η διαφορά αυξάνεται, φαίνεται δηλαδή, ότι είναι λιγότερο μεταδοτικά από τους ενήλικες όταν έχουν την μετάλλαξη.
Όπως βλέπετε, κάθε Τετάρτη βλέπουμε τον χάρτη, οι επιδημιολόγοι, και λαμβάνουμε υπόψη μας και τις μεταλλάξεις στις όποιες αποφάσεις. Προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποια «έκρηξη» στην Ελλάδα ή κάτι που να σχετίζεται με συρροή της μετάλλαξης. Είναι κάτι το οποίο, ωστόσο, το αντιμετωπίζουμε στην ρίζα του αυτή την στιγμή και το παρακολουθούμε πολύ στενά».
- Στο περιθώριο της ενημέρωσης, ο κ. Μαγιορκίνης είπε στο libre ότι υπάρχουν περιοχές όπου -σύμφωνα με μοντέλα- το 40% των κρουσμάτων οφείλονται στο μεταλλαγμένο ιό με τη βρετανική μετάλλαξη και μάλιστα ανέφερε ως τέτοιες περιοχές τον Βόρειο Τομέα Αθηνών και το Κέντρο της Αθήνας. Αρκετά κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αχαΐα και το νομό Λασιθίου στην Κρήτη.
Σε ποιες περιοχές η βρετανική μετάλλαξη αφορά παιδιά
Η ερώτηση που τέθηκε από το Libre στην καθηγήτρια κα Παπαευαγγέλου, αφορούσε τις περιπτώσεις μεταξύ των 760 κρουσμάτων με τη βρετανική μετάλλαξη που εντοπίστηκαν σε παιδιά.
Σαφή αριθμητικά στοιχεία δεν είχε η κα Παπαευαγγέλου, εξήγησε, ωστόσο, ότι κρούσματα με το μεταλλαγμένο ιό σε παιδιά, καταγράφηκαν στο νηπιοτροφείο της Καλλιθέας, που ήταν μία κλειστή δομή και στη Θάσο, όπου περίπου 25 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού έχουν εντοπιστεί σε μαθητές σχολείου του νησιού.
Πώς κυμαίνεται η νόσηση στα παιδιά
Ερωτώμενη εάν υπάρχει ανησυχία για τα παιδάκια στα οποία εντοπίστηκε η Βρετανική μετάλλαξη, η κα Παπαευαγγέλου ήταν σαφής:
- «Όχι, δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Αντίθετα, σχετική βρετανική μελέτη έδειξε ότι μπορεί να νοσούν λίγο πιο συχνά τα παιδιά που μολύνονται με τον ιό με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη αλλά νοσούν πιο ήπια».
Σχετικά με τον εμβολιασμό σε εφήβους
Με αφορμή δηλώσεις του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι επεκτείνει τον εμβολιασμό σε όλα τα άτομα άνω των 16 ετών, ερωτώμενη η κα Παπαευαγγέλου, είπε στο Libre ότι δεν υπάρχουν σχετικές επίσημες ανακοινώσεις για το εμβόλιο με το οποίο θα εμβολιαστούν οι έφηβοι αυτής της ηλικιακής ομάδας, αλλά εξήγησε ότι πολλές εταιρείες «τρέχουν» δοκιμές για εμβολιασμό εφήβων κάτω των 18 ετών και ανέφερε χαρακτηριστικά πιλοτική μελέτη της Μ. Βρετανίας σε παιδιά άνω των 12 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σε ερώτησή μας για τους αντιεμβολιαστές γονείς, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε:
- «Είναι μικρό το ποσοστό των φανατικών κατά του εμβολιασμού γονέων, περίπου 5%. Οι περισσότεροι γονείς που δηλώνουν επιφυλακτικοί, απλώς δεν έχουν ενημερωθεί σωστά από έγκυρη πηγή και η ανασφάλεια της διάχυτης και αμφίβολης πληροφόρησης τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί. Ο Παιδίατρος οφείλει να ενημερώνει σωστά και αναλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός εγκύων
Τη Παρασκευή υπήρξε ενημέρωση από τη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», ότι, από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 έως τώρα, έχουν νοσηλευτεί στη 41 έγκυοι θετικές στον SARS-CoV-2, στη συγκεκριμένη κλινική.
Για τον αυξημένο κίνδυνο από τη λοίμωξη σε εγκύους, η κα Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι
- «2 έγκυοι έχουν εισαχθεί έως τώρα σε ΜΕΘ, στο «ΑΤΤΙΚΟΝ», και αυτό για προληπτικούς λόγους, επειδή είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για τις εγκύους όχι επειδή έχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη θνητότητα».
Σχετικά με το αν υπάρχουν οδηγίες για τον εμβολιασμό στις εγκύους, μας είπε: «Μόνο εάν είναι υγειονομικοί υπάλληλοι (γιατροί ή νοσηλεύτριες), και ιδίως εάν εργάζονται σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ. Τότε εμβολιάζονται.
Δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες για εγκύους που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό. Τώρα διεξάγονται οι σχετικές μελέτες και αναμένουμε τα αποτελέσματά τους.