Ο πρόεδρος του ΕΟΦ στο libre: Γιατί δεν έχουμε ακόμη μονοκλωνικά αντισώματα για την COVID – Ποιους ασθενείς αφορά
Η ασφυκτική κατάσταση που έχει προκαλέσει στα νοσοκομεία η νόσος Covid-19 παρουσιάζει μεν εξάρσεις και υφέσεις αλλά όχι μία οριστική υποχώρηση. Όταν τα κρούσματα ανεβαίνουν και αυξάνεται ο φόβος της πίεσης στο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία, έρχεται η συζήτηση στο τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις νοσηλείες.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Από τις υπάρχουσες θεραπείες, την απάντηση στην ανάγκη αυτή φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Ας δούμε ποιους ασθενείς αφορούν και γιατί θεωρούνται μία από τις σημαντικές λύσεις στο δαιδαλώδες ζήτημα που προκαλεί η πανδημία.
- Καταρχάς, οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα δεν αφορούν τους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
- Αφορούν ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες λόγω χρόνιων παθήσεων.
- Τα αντισώματα μπορούν να βοηθήσουν και σε μέτριο στάδιο, όταν υπάρχει εισαγωγή σε νοσοκομείο (και ο ασθενής χρειάζεται οξυγόνο αλλά όχι στο στάδιο που χρειάζεται αναπνευστήρα). Φάνηκε ότι μειώνουν σε ποσοστό έως και 70% την επιδείνωση της νόσου (1ου κ 2ου σταδίου).
- Αφορούν, τέλος, όσα άτομα μπορεί να νοσήσουν το επόμενο διάστημα και μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη της Covid-19 σε σοβαρή νόσο, μειώνοντας τον αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Να θυμίσουμε, εδώ, ότι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, δόθηκαν οι πρώτες εγκρίσεις σε θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Οι εγκρίσεις αφορούν σε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (Emergency Use Authorization) και όχι έγκριση (approval).
Παρόλα αυτά δεν έχουν γίνει σπουδαία βήματα για την εισαγωγή τους στην Ευρώπη και στη χώρα μας και το πιο συχνό επιχείρημα για αυτό είναι ότι δεν έχουν λάβει έγκριση. Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, ωστόσο, έχουν λάβει και τα εμβόλια και μάλιστα από τον ΠΟΥ.
Αν και φαίνεται, λοιπόν, ότι πρόκειται για ιδιαίτερα βοηθητικές θεραπείες για μεγάλη ομάδα ασθενών, δεν έχουν έρθει ακόμα στη χώρα μας. Πολλά κράτη της Ευρώπης κινούνται σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να εισάγουν τα μονοκλωνικά στις χώρες τους. Εμείς αναμένουμε να γίνει αίτηση κεντρικά, ως ΕΕ.
Για τα ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με την εισαγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας, μίλησε στο libre, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Δημήτρης Φιλίππου, επίκουρος καθηγητής Ανατομικής και Χειρουργικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ερωτώμενος σχετικά με το αν θα προχωρήσουμε σε αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη θεραπεία της Covid-19 (για ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις), ο κ. Φιλίππου απάντησε:
- «Τα αντισώματα ακόμα δεν έχουν αδειοδοτηθεί δεν έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ. Για τις χώρες στις οποίες λέγεται ότι αγοράζουν αντισώματα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για εμπορικές συμφωνίες να προμηθευτούν αντισώματα μόνο όταν και εφόσον αδειοδοτηθούν έστω και conditional από τον ΕΜΑ. Ως εκ τούτου, θα περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης και στη συνέχεια θα δούμε αν και εφόσον έχει νόημα να προμηθευτούμε. Ούτως ή άλλως, εμείς είμαστε σε συνεννόηση με όλες τις εταιρείες ακόμα και για την πιθανότητα έναρξης κάποιου προγράμματος πρώιμης πρόσβασης».
Απαντώντας, επίσης, σχετικά με έρευνα για την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων η οποία ξεκίνησε το Δεκέμβριο σε πέντε ελληνικά νοσοκομεία, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, διευκρίνισε:
- «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν έχει ολοκληρωθεί και αν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα τα αποτελέσματα».
Τέλος, σχετικά με την κάλυψη του κόστους της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα και το αν τα χρήματα θα καταβάλλονται από τον ασθενή, το ταμείο ασφάλισης ή αν υπάρχει άλλη ενδιάμεση σκέψη, ο κ. Φιλίππου επεσήμανε:
- «Η κάλυψη του κόστους της θεραπείας, όπως αντιλαμβάνεστε, εξαρτάται από τον τρόπο κυκλοφορίας του φαρμάκου. Εφόσον λάβει έγκριση, θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία»._