Politico: Η νίκη της Μόσχας με το Sputnik V- Η στροφή της ΕΕ μετά την έρευνα του Lancet- Επικοινωνία Μέρκελ με Πούτιν
Όταν κυκλοφόρησαν ειδήσεις τον περασμένο Αύγουστο ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού, αντιμετωπίστηκε με αυξημένη δυσπιστία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκετοί επιστήμονες της Δύσης, ακόμα και Έλληνες εμφανίστηκαν σχεδόν χλευαστικοί για το ρωσικό εμβόλιο.
Όπως αναφέρει σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυτή του το Politico.eu, ο σχέδιο – με το όνομα Sputnik V – δεν είχε περάσει από το τυπικό καθεστώς δοκιμών. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η βιαστική διαδικασία κινδύνευε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο. Εν τω μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα προβλήματα παραγωγής καθυστέρησαν την κυκλοφορία του.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα διαπιστώνονταν την ίδια περίοδο και με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, αλλά και αυτό της Οξφόρδης (AstraZeneca), ωστόσο ελάχιστοι έσπευσαν να προβάλλουν την δυσπιστία τους όπως συνέβη με το ρωσικό εμβόλιο. Ο ανταγωνισμός των εμβολίων δεν ήταν ποτέ μόνο εθνικός ή επιστημονικός. Ήταν και γεωπολιτικός. Και η αναγνώριση του ρωσικού εμβολίου θα έδινε, προφανώς, εγγυήσεις ισχύος στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά ήταν και ο επιστημονικός εγωϊσμός, η ανάγκη της Δύσης να επιβεβαιώνει την επιστημονική υπεροπλία της απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.
Εντυπωσιακά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών στα τέλη του σταδίου που δημοσιεύθηκαν σε ένα από τα πιο διάσημα ιατρικά περιοδικά του κόσμου την Τρίτη (The Lancet), ωστόσο, παρείχαν μια περιζήτητη έγκριση από την επιστημονική κοινότητα.
Η είδηση ότι ο εμβολιασμός είναι εξίσου αποτελεσματικός με τις καλύτερες δοκιμές των εμβολίων της Δύσης παρέχει λόγο για χαρά σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική , όπου ορισμένες χώρες έχουν εγκρίνει ήδη το εμβόλιο, ίσως όχι όμως και στην Ευρώπη όπου οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έσπευσαν να υποτιμήσουν το Sputnik.
Καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σερβία – και ίσως η Γερμανία – επιδιώκουν συμμαχίες με τον Ρώσο κατασκευαστή, οι πολίτες της ΕΕ μπορεί να θέλουν να μάθουν γιατί οι ηγέτες δεν συνεργάστηκαν με τη Μόσχα από την αρχή για την ευρύτερη χάρη της δημόσιας υγείας.
Η μελέτη στο Lancet, πάνω απ ‘όλα, καθιερώνει το εμβόλιο με ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 92 τοις εκατό.
Το ποσοστό ανακοινώθηκε συγκρίνοντας τον αριθμό των ατόμων που είχαν μολυνθεί με κοροναϊό στην εμβολιασμένη ομάδα (14.964 άτομα) με μια ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο (4.902 άτομα).
Τα αποτελέσματα θα ενθαρρύνουν χώρες στην περιφέρεια της ΕΕ, όπως η Σερβία και η Λευκορωσία , που στοιχηματίζουν στο ρωσικό εμβόλιο. Και έχει ήδη έναν αγοραστή εντός της ΕΕ: την Ουγγαρία, η οποία ενέκρινε το Sputnik V στις 22 Ιανουαρίου. (Η Βουδαπέστη χρησιμοποίησε μια διαδικασία έγκρισης έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στα κράτη της ΕΕ να παρακάμψουν κανόνες ότι οι νέες βιολογικά προερχόμενες θεραπείες πρέπει να αξιολογούνται μόνο κεντρικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.)
Η POLITICO επικοινώνησε με κάθε οργανισμό φαρμάκων στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Μεταξύ εκείνων που απάντησαν – Βέλγιο, Σλοβακία, Κροατία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Εσθονία, Ιρλανδία και Ισπανία – κανένας δεν είπε ότι είχε καμία επαφή με την ομάδα του Σπούτνικ. Και κανένας δεν προτίθεται να το κάνει.
Ενώ ορισμένοι έχουν απορρίψει την μονομερή προσέγγιση των Ούγγρων, άλλοι πιστεύουν ότι η ΕΕ σπατάλησε χρόνο για πολιτικούς λόγους – και έχασε χρόνο για την καταπολέμηση του ιού και την πρόληψη περισσότερων θανάτων.
Ο πρώτος είναι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Söder, ο οποίος είπε το σαββατοκύριακο ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσουν επειγόντως τα ρωσικά και κινέζικα εμβόλια, καθαρίζοντάς τα για χρήση εάν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn έκανε μια παρόμοια παρατήρηση , υποδηλώνοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη εάν είναι ασφαλείς. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εν τω μεταξύ, συζήτησε την κατασκευή του Σπούτνικ σε γερμανική εγκατάσταση σε πρόσφατη κλήση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το Sputnik V θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο για πολλές χώρες. Σύμφωνα με την ομάδα του Sputnik, η λήψη πωλείται σε δόση μικρότερη από 10 $, πολύ φθηνότερη από τα εμβόλια mRNA της BioNTech / Pfizer και Moderna – αλλά ακόμη ακριβότερη από την τιμή ενός παρόμοιου εμβολίου αδενοϊού από την Oxford / AstraZeneca, το οποίο κοστίζει μεταξύ 4 $ και 5 $ μια δόση. Το οποίος, όμως, δεν μπορεί να χορηγηθεί στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όπως έχουν αποφασίσει ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι σημαντικό, επειδή το εμβόλιο Sputnik χρησιμοποιεί τεχνολογία αδενοϊικού φορέα, είναι σταθερό στους 2-8 βαθμούς Κελσίου και επομένως είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί από τα εμβόλια mRNA, τα οποία χρειάζονται εξαιρετικά κρύα αποθήκευση. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα όφελος για λιγότερο πλούσιες χώρες όπως η Βουλγαρία, η οποία δεν ήθελε να αγοράσουν τα εμβόλια που απαιτούνται υπερ-ψυκτικές αποθήκες, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης εκθέσεις.
Πηγή: Politico