Lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6: Τρεις επιστήμονες της επιτροπής αποκαλύπτουν τι θα συζητηθεί
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 στην Αττική ως μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς του ιού έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες και έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις, γεγονός που δείχνει και το κλίμα. Πάντως, αύριο Παρασκευή θα ληφθεί η τελική απόφαση για πιο αυστηρά μέτρα καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού δείχνει να ξεφεύγει πάλι.
Βάσει της εισήγησης των λοιμωξιολόγων θα ληφθεί και η τελική απόφαση που θα ανακοινωθεί από τον κ. Χαρδαλιά το απόγευμα της ίδιας μέρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ανατροπή με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική – Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για κλειστά σχολεία ή λιανεμπόριο
Υπό αυτήν την έννοια έχει μεγάλη σημασία να δούμε ποια είναι η γνώμη των επιστημόνων που συμμετέχουν στην επιτροπή.
Σύψας: Θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό…
Καταρχάς ο καθηγητή Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 μίλησε με μελανά χρώματα για την εξέλιξη της πανδημίας ειδικά στην Αττική επισημαίνοντας: “Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται».
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».
- «Τα στοιχεία είναι καταστροφικά στην Αττική όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής « θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
Ο καθηγητής ανέφερε πως
- «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».
«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.
Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο Ν.Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι,
- «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».
Ενώ σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν» είπε ότι όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός.
Αναφορικά με τον μη εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε, «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ, δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης».
Ενώ όσον αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.
Τέλος, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο αν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, και είπε πως υπάρχουν πολλές «ενθαρρυντικές μελέτες ότι τα εμβόλια σταματούν τη διάδοση» και τόνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα».
Γώγος: Υπάρχει περίπτωση…
Το μέλος της επιτροπής των ειδικών Χαράλαμπος Γώγος ρωτήθηκε στο MEGA για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική και απάντησε ότι «υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε να συμβεί από την στιγμή που η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε κρίσιμες περιοχές όπως οι αστικές ζώνες».
Σύμφωνα με τον ίδιο το κέντρο της Αθήνας «κοκκινίζει ακόμα παραπάνω» προσθέτοντας ότι «υπάρχει αύξηση της καμπύλης σε πολλές περιοχές της Αθήνας».
Ζήτησε, μάλιστα, «να δούμε προσεκτικά και την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη». «Το σκληρό lockdown για την Αττική θα το δούμε, θα εξετάσουμε τις περιοχές, τις ηλικίες, τα στοιχεία» συμπλήρωσε.
«Αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα στο τραπέζι είναι όλα» κατέληξε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Βατόπουλος: Λαμβάνεται υπόψη η δυσκολία εφαρμογής
«Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών» είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όπως διευκρίνισε για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων «εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα», εξηγώντας ότι εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει.
«Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.
Ο κ. Βατόπουλος σχολίασε και τη σκέψη που υπάρχει για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, τρεις ώρες δηλαδή νωρίτερα από αυτό που επικρατεί τώρα. Ο καθηγητής είπε ότι η εφαρμογή είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.
Επισήμανε πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις.
Παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις καθώς έχει μεγάλο κόστος, τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
- «Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο» δήλωσε ο καθηγητής. Ανέφερε πως θα μελετηθούν τα στοιχεία για το αν το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρέασε όντως την επιδημιολογική εικόνα.
Ο καθηγητής εκτίμησε πάντως πως το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα όσον αφορά την έξαρση του ιού.
«Και τα παιδιά κολλάνε» είπε, αναφέροντας πως δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει για την μετάλλαξη.