Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Στο “κόκκινο” πάλι η Θεσσαλονίκη
Μπορεί η προσοχή των λοιμωξιολόγων να είναι στραμμένη στην Αττική, όμως το πρόβλημα με την διασπορά του κοροναϊού δεν είναι μικρότερο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι για τα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μαζί με την Αττική και την Αχαΐα, θεωρούνται οι «καυτές ζώνες» της πανδημίας.
Ασάφεια με το SMS “6” για άσκηση: Τι ισχύει τελικά αν βγει κάποιος εκτός δήμου
Για το λόγο αυτό η Θεσσαλονίκη μπαίνει στις κόκκινες περιοχές μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων και, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων.
Η εισήγηση έγινε κατά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων, η οποία αναμένεται να κρίνει όλα τα μέτρα που θα ληφθούν στη χώρα για τον περιορισμό διασποράς του κοροναϊού.
Η πρόταση φαίνεται πως αποτελεί στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν οι ειδικοί ούτως ώστε η Θεσσαλονίκη να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη του Οκτώβρη και του Νοέμβρη. Θέλουν, δηλαδή, να πάρουν όλα τα μέτρα και να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση.
Το ιικό φορτίο στην πόλη έχει εκτοξευτεί, κάτι που μέχρι στιγμή δεν φαίνεται σε επίπεδο εισαγωγών, ωστόσο αυτό ήταν το λάθος που έγινε τους προηγούμενους μήνες.
Αύξηση 50% του ιικού φορτίου στα λύματα
Στις τελευταίες μετρήσεις, έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της συμπρωτεύουσας, στην έρευνα που διεξήγαγε διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.
«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί.
Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Όπως εξήγησε «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».