CDU: Μετά Μέρκελ εποχή… μέρος β΄

CDU: Μετά Μέρκελ εποχή… μέρος β΄

Δεν είναι η πρώτη φορά που το CDU, επιχειρεί έναν άτυπο απογαλακτισμό από τη Αγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται δεκαέξι χρόνια στο τιμόνι της καγκελαρίας: η προηγούμενη απόπειρα διαδοχής της από μια έμπιστη συνεργάτιδά της απέτυχε καθώς η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ παραιτήθηκε από επικεφαλής του κόμματος ύστερα από περίπου έναν χρόνο στο αξίωμα.

Τώρα η Μέρκελ έχει και πάλι έναν διάδοχο της προτίμησής της στην προεδρία, τον Αρμιν Λάσετ, ο οποίος είναι οπαδός των πιο κεντρώων πολιτικών, τις οποίες πρεσβεύει και η απερχόμενη καγκελάριος.

Το κόμμα προτίμησε τη συνέχεια της πολιτικής της Μέρκελ παρά να δοκιμάσει να προσεγγίσει τις πιο δεξιές αποχρώσεις του πολιτικού φάσματος, πράγμα που θα γινόταν αν νικητής στην κούρσα για τη διαδοχή στο διαδικτυακό συνέδριο του προηγούμενου Σαββάτου αναδεικνυόταν ο αντίπαλος του Λάσετ, ο συντηρητικός δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς. Ο Λάσετ, πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αντιπροσωπεύει την κεντροδεξιά πολιτική της καγκελαρίου. Υποστήριξε την οικονομική της πολιτική και τη στήριξε στον καταιγισμό αντιδράσεων από τα δεξιά για την πολιτική ανοιχτών συνόρων.

Ωστόσο στον γερμανικό Τύπο εκφράζονται ανησυχίες τόσο για τις τοποθετήσεις του νέου αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών όσον αφορά την εξωτερική πολιτική όσο και για το γεγονός ότι δεν έγινε καμιά αναφορά σε αυτήν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας την εσωστρέφεια που διέπει τη γερμανική πολιτική σκηνή.

Ο Λάσετ θεωρείται υπερβολικά φιλικός απέναντι στον Πούτιν, έχει διαμαρτυρηθεί δημόσια για την αντιρωσική ρητορική στη Γερμανία και υποστηρίξει τον αγωγό Nord Stream 2. Φέρεται επίσης ως υποστηρικτής του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, ενώ έχει στραφεί δημοσίως κατά των ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους.

Διχασμός στο κόμμα

Στο συνέδριο του CDU ο Λάσετ κέρδισε την προεδρία με ποσοστό 53% έναντι 47% που έλαβε ο δημοφιλής στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος Μερτς. Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα ήθελε ο Λάσετ έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να εφαρμόσει την κεντρώα πολιτική του, αφού ένα μειοψηφικό αλλά δυναμικό ρεύμα εντός κόμματος θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε πιο συντηρητική τροχιά. Ο Μερτς, ως κύριος εκφραστής αυτού του ρεύματος, φαίνεται ότι δεν προτίθεται να μείνει στο παρασκήνιο όπως έκανε μετά την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθειά του να κερδίσει την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών το 2018. Αυτήν τη φορά ζήτησε να έχει θέση σε μια μελλοντική κυβέρνηση του Λάσετ ως υπουργός Οικονομικών (ένας Σόιμπλε στη θέση του Σόιμπλε), αίτημα όμως που απορρίφθηκε από τη Μέρκελ.

Άλλη μια πρόκληση που έχει μπροστά του ο Λάσετ είναι να διατηρήσει τα ποσοστά του κόμματος, καθώς η αποχώρηση του πιο δυνατού χαρτιού του αναμένεται να διαταράξει τις ισορροπίες. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους έλκονται περισσότερο από την προσωπικότητα της καγκελαρίου παρά από το κόμμα. Βαρόμετρο για την εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι οι τοπικές εκλογές σε Βάδη-Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο, που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο. Παράλληλα, μια ακόμη πρόκληση είναι η ανανέωση του προγράμματος του κόμματος. Θα πρέπει να διορθώσει τις ελλείψεις και τα λάθη του παρελθόντος σχετικά τόσο με τις παραπαίουσες γερμανικές υποδομές όσο και με το χαμηλό ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή. Ως εκπεφρασμένος γαλλόφιλος αναμένεται να αναθερμάνει τις γαλλογερμανικές σχέσεις αν τελικά καταφέρει να αναδειχτεί καγκελάριος, ενδεχόμενο που είναι κάθε άλλο παρά δεδομένο.

Η διαδοχή της καγκελαρίας

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού «Focus» οι Γερμανοί πολίτες δεν φαίνεται να προτιμούν για καγκελάριο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Λάσετ έχει τα προσόντα για να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για την καγκελαρία. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο ότι ο Λάσετ είναι υπέρμαχος του άνθρακα, γεγονός που κάνει δύσκολη μια ενδεχόμενη συνεργασία με τους Πράσινους, οι οποίοι φαίνεται να είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για μια κυβέρνηση συνεργασίας καθώς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ρέπει όλο και αριστερότερα. Ο συνεταίρος του στο ενιαίο ψηφοδέλτιο Γενς Σπαν, ο οποίος έρχεται από τα δεξιά του κόμματος, είναι τρίτος στις προτιμήσεις με 8,7%. Ο Σπαν είχε εκφράσει ανοιχτά τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει εκείνος το χρίσμα του καγκελάριου, κάτι που φαίνεται πλέον αδύνατο να επιτύχει μετά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας λίγο πριν από το συνέδριο σχετικά με την κακοδιαχείριση του υπουργείου Υγείας στο θέμα των μασκών.

Πρώτος με διαφορά στη δημοσκόπηση του περιοδικού, με έδρα το Μόναχο, είναι ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Ζούντερ. Ο επικεφαλής του αδερφού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), λαμβάνει το 43% της προτίμησης των ερωτηθέντων. Ο φιλόδοξος 54χρονος πολιτικός φαίνεται από τους πιο δυνατούς διεκδικητές του χρίσματος για υποψήφιος της καγκελαρίας, πράγμα που έχει επιχειρηθεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν από πολιτικούς προερχόμενους από το CSU, χωρίς επιτυχία: το 1980 από τον Φραντς Γιόζεφ Στράους και το 2002 από τον Εντμουντ Στόιμπερ.

Σχετικά Άρθρα