Αποκλειστικό: Το “Παπαγεωργίου” υπέβαλε την αίτηση για μονοκλωνικά αντισώματα – Μιλά στο libre ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας καθηγητής Βασίλειος Κώτσης
Η ελπίδα που δίνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα για ελάττωση του ιικού φορτίου σε άτομα που μολύνθηκαν με τον SARS-COV-2 ώστε η εξέλιξη της νόσου να είναι ήπια έως και ασυμπτωματική είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική, τη στιγμή που η διάθεση των εμβολίων συναντά εμπόδια και προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις και προβληματισμούς.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Η πρόσφατη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Regeneron ότι -με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μικρής μελέτης της σε υγιή άτομα- ο συνδυασμός των δύο εξουδετερωτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων της (casirivimab και imdevimab) με την ονομασία Regen-CoV, αποτρέπει την εμφάνιση συμπτωματικής νόσου Covid-19 και παράλληλα μειώνει το ιικό φορτίο και την πιθανότητα ασυμπτωματικής λοίμωξης ήρθε να δώσει νέες ελπίδες για έλεγχο της σοβαρής νόσησης.
Το θέμα είναι ότι ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες εισαγωγής των συγκεκριμένων φαρμάκων στη χώρα μας, παρά μόνο σε επίπεδο μελέτης στην οποία συμμετέχουν κάποια ελληνικά νοσοκομεία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κίνηση του ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», με πρωτοβουλία του Διευθυντή Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο, Καθηγητή Παθολογίας – Υπέρτασης, κ. Βασιλείου Κώτση, και την έγκριση της διοίκησης του νοσοκομείου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να έρθουν σύντομα, στο συγκεκριμένο ελληνικό νοσοκομείο οι θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα από την Αμερική αξίζει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, όταν οι συνήθεις διαδικασίες είναι εξαιρετικά αργές για τις επείγουσες καταστάσεις που βιώνουμε.
Το libre μίλησε με τον Καθηγητή κ. Βασίλειο Κώτση για την πρωτοβουλία του ΓΝΘ «Παπαγεωργίου».
- «Τα μονοκλωνικά αντισώματα παράγονται από τη Regeneron, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στη Ν. Υόρκη και δεν υπάρχει αντιπροσώπευσή της στην Ελλάδα, δηλαδή δεν υπάρχει εδώ ένα εμπορικό τμήμα που να τρέξει και να φέρει τα μονοκλωνικά αντισώματα στη χώρα μας. Αναγκαστικά, λοιπόν, πρέπει να ακολουθήσουμε άλλες διαδικασίες για να εισάγουμε τα φάρμακα. Αυτή τη διαδικασία ακολουθήσαμε εμείς στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου»: ζητάμε εμείς τα φάρμακα πλέον από τον ΕΟΦ, για να πάρουμε την έγκριση ως ορφανά φάρμακα, ώστε να μπορέσουμε να τα φέρουμε μέσω ΙΦΕΤ, και να έρθουν στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να τα χορηγήσουμε στους ασθενείς που θα τα χρειαστούν.
- Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι ασθενείς με Covid-19 να καταλήξουν στις ΜΕΘ, όσο το δυνατόν λιγότεροι να χρειαστούν διασωλήνωση. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε.
Οι ενέργειες αυτές του νοσοκομείου μας πέρασαν από επιστημονικό συμβούλιο, εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου χτες (Τετάρτη 27 Ιανουαρίου), τώρα περιμένουμε και τη θετική απάντηση του ΕΟΦ».
–Αυτή η ενέργεια ξεκίνησε από το στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» και συγκεκριμένα από εσάς ως διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, σωστά;
«Ναι, με την έγκριση της διοίκησης του Νοσοκομείου πάντα».
–Ωστόσο, ακόμα και αν όλα πάνε καλά και έρθει η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, δεν καλύπτεται η ανάγκη που υπάρχει πανελλαδικά…
«Όχι, αλλά ανοίγει ένας δρόμος. Αν ξεκινήσει από εμάς και ευοδωθεί αυτή η διαδικασία, μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία και να γίνει η διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Πρωτοπορούμε σε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία για να έρθουν οι συγκεκριμένες θεραπείες στη χώρα μας».
Αναφέροντας μας τις διερευνητικές επαφές με τη Regeneron -που προηγήθηκαν των ενεργειών που ξεκίνησαν από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου- το συμπέρασμα ήταν ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή έχει ως κύριο ενδιαφέρον της την αγορά της Αμερικής που είναι πολύ μεγάλη και δε σκέφτεται να κάνει κάποιες ενέργειες στην Ευρώπη (ούτε στην Ελλάδα), άρα η μόνη οδός ήταν να στραφούν οι ενδιαφερόμενοι προς την εταιρεία.
Μας ανέφερε επίσης, ότι οι μελέτες για τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δείξει πολλά θετικά αποτελέσματα αν και ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη. Δημοσιεύτηκε πρόσφατα μία μελέτη στο The Lancet που δείχνει ότι σε ασθενείς σε που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ελαττώθηκε το ιικό τους φορτίο και λόγω αυτού αποτράπηκε βαρύτερη εξέλιξη της νόσου που θα τους οδηγούσε πιθανότατα σε μία μονάδα ΜΕΘ.
«Χωρίς να υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ακόμα, όλα δείχνουν ότι προσφέρουν σημαντική βοήθεια οι θεραπείες αυτές σε κάποιους ασθενείς».
–Η απάντηση στο ότι κάθε θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στοιχίζει ακριβά, θα πρέπει να είναι η σύγκριση με το τελικό ποσό μίας πολυήμερης νοσηλείας σε ΜΕΘ, χωρίς να συνυπολογίζεται και το ηθικό κέρδος της μη ταλαιπωρίας του ασθενή.
«Μία ημέρα νοσηλείας ενός ασθενή σε ΜΕΘ στοιχίζει στο σύστημα πολύ περισσότερο από την εφάπαξ χορήγηση μίας θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων. Άρα, όπως σε κάθε θεραπεία, το κόστος πρέπει να συνεκτιμηθεί με την αποτελεσματικότητα. Αν μία θεραπεία εμποδίζει από το να καταλήξουν οι ασθενείς σε ΜΕΘ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό!».
–Για την κάλυψη των θεραπειών αυτών έχετε κάποια ενημέρωση; Θα την αναλάβουν τα ταμεία;
«Γίνονται συζητήσεις αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει πώς θα καλύπτεται το ποσόν. Σε αυτή τη φάση μας ενδιαφέρει κυρίως να έρθει η θεραπεία και μετά, ίσως καλύψει ένα μέρος το νοσοκομείο, σε αυτό συμφώνησε η διοίκηση και είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε την υποστήριξη του προέδρου του νοσοκομείου, του κ. Μιχαήλ Καραβιώτη. Θα εξεταστούν ποιες λύσεις μπορούν να συμβάλλουν στην πορεία. Νομίζω ότι θα υπάρξει μία δυναμική και θα συμβάλλουν Οργανισμοί ή φορείς σε αυτό».