Το φιάσκο των εμβολίων φέρνει κολχικίνη και μονοκλωνικά- Η Γερμανία αγόρασε 200.000 δόσεις του φαρμάκου του…Τραμπ έναντι 400 εκατ.
Πριν από μερικούς μήνες το φάρμακο της εταιρείας Regeneron είχε βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς το έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ για θεραπεία κατά του κορονοϊού, πριν εκείνο εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές.
Τώρα η Γερμανία θα γίνει η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα χρησιμοποιήσει την θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων στη μάχη κατά της πανδημίας και, μάλιστα, πληρώνοντας αδρά ποσά.
«Η κυβέρνηση έχει αγοράσει 200.000 δόσεις για 400 εκατ. ευρώ» δήλωσε στη Bild ο Γερμανός υπουργός Υγείας, κάτι που σημαίνει ότι η κάθε δόση κοστολογείται στα 2.000 ευρώ. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μεταφερθούν σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα.
Ο Γενς Σπαν δεν κατονόμασε τον κατασκευαστή που θα προμηθεύσει το φάρμακο, όμως επιβεβαίωσε ότι είναι το ίδιο που έλαβε ο Ντόναλτν Τραμπ τον περασμένο Οκτώβρη. «Λειτουργούν σαν ένα παθητικό εμβόλιο. Η χορήγηση αυτών των αντισωμάτων στα πρώτα στάδια της ασθένειας μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που είναι σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μην παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση» σημείωσε.
Προκύπτει, φυσικά, σοβαρό θέμα καθώς η Ευρώπη που υποτίθεται πως θέσπισε ενιαία διαχείριση εμβολίων και βιώνει τώρα τις συνέπειες του φιάσκο των συμφωνιών της Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες που αθετούνται, εμφανίζεται τώρα να ανέχεται τον μηχανισμό “ταξικής”…επιβίωσης που επιβάλει η Γερμανία. Η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ έχει τη δυνατότητα να πληρώσει 400 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει 200.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, δια των οποίων θα σταθεί εφικτό να διασωθούν, πιθανότατα, ίσος αριθμός ασθενών Covid. Δεν διευκρινίσθηκε πως θα γίνει η επιλογή των συγκεκριμένων ασθενών αλλά διατυπώνονται υπόνοιες πως η επιλογή θα γίνει μεσω κυβερνητικών κέντρων.
Φυσικά, επ΄ αυτού δεν τίθεται θέμα ενιαίας ευρωπαϊκής διαχείρισης, την ώρα που πολλές χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν τέτοια ποσά.
Το γεγονός, πάντως, της ανεπάρκειας εμβολίων και της αθέτησης όρων, ρητρών και χρονοδιαγραμμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, φέρνει, αίφνης, στο τραπέζι την εισαγωγή της κολχικίνης ως εγκεκριμένο φάρμακο, ακόμα και τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Στην Ελλάδα τα μονοκλωνικά αντισώματα εισήχθησαν προς έρευνα σε ασθενείς από τον Δεκέμβριο, ωστόσο έως σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωσης.
Οι 100 πρώτοι έλληνες ασθενείς που εισήχθησαν στην μελέτη διάρκειας ενός μήνα με μονοκλωνικά αντισώματα, θα λάβουν το πρωτοποριακό -σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα- φάρμακο, μέσα στις επόμενες μέρες.
Η μελέτη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε 5 νοσοκομεία της χώρας: δύο στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Από την Αθήνα, συγκεκριμένα, συμμετέχουν το Νοσοκομείο “Αττικόν” και το Νοσοκομείο “Σωτηρία”, ενώ από τη Θεσσαλονίκη, τα Νοσοκομεία “Ιπποκράτειο” και ΑΧΕΠΑ.
“Το σημαντικό είναι ότι είμαστε η πρώτη ή το πολύ η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που καταφέραμε να ξεκινήσουμε κλινική μελέτη με μονοκλωνικά αντισώματα και αυτή είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία για τη χώρα μας”, ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.