Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για ηλικίες από 80 έως 84 ετών – Έχει εμβολιαστεί μόλις το 1,13% του γενικού πληθυσμού

 Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για ηλικίες από 80 έως 84 ετών – Έχει εμβολιαστεί μόλις το 1,13% του γενικού πληθυσμού

Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 22/01 στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών. Μέχρι χθες Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Την Πέμπτη έγιναν 13.318 εμβολιασμοί, προχθές 15.290 εμβολιασμοί που είναι και ημερήσιο ρεκόρ μέχρι στιγμής και συνολικά από 27 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη έχουν γίνει 123.077, εμβολιασμοί, δηλαδή έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού. Έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για πρώτη και δεύτερη δόση.

Ο σχεδιασμός του εφοδιασμού για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών της χώρας μας εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο εμβολιασμός στη νησιωτική Ελλάδα

Στο σχέδιο εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα, αναφέρθηκε στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, εξηγώντας ότι το σχέδιο περιλαμβάνει 4 φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά, στα οποία υπάρχουν ήδη νοσοκομειακές μονάδες.
Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη και ουσιαστικά ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό και από τις 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση που καθορίζει κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά πραγματοποιείται αεροπορικώς, κυρίως με τακτικές πτήσεις δωρεάν και συνδράμει σημαντικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέσα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η παρουσία αυτού του προσωπικού διασφαλίζει αφενός την ποιότητα κατά τη μεταφορά των εμβολίων προς τα νησιά, αφετέρου την ασφάλεια και την ασφαλή παράδοσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων.
Ο εμβολιασμός στα 12 αυτά νησιά θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί με τις επόμενες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Η μεταφορά των εμβολίων και εδώ θα γίνεται με αεροπορικά μέσα με τακτικές πτήσεις εταιρειών δωρεάν, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η παρουσία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των μέσων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα συνεχιστεί για την διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας κατά τη μεταφορά.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους.
Ο εμβολιασμός σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τις 10 Φεβρουαρίου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού οι οποίες επιτρέπουν σε νησιά μικρού μεγέθους να επεκτείνεται ο εμβολιασμός σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Η μεταφορά των εμβολίων εδώ θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων αεροπορικών και θαλασσίων προκειμένου να φτάσουμε έγκαιρα στα νησιά αυτά, όπως απαιτείται.

Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους.
Στον εμβολιασμό αυτό, θα γίνει συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων των νησιών άνω των 18 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

Η μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί για να γίνει ο εμβολιασμός σε αυτά τα νησιά θα πραγματοποιείται με εναέρια μέσα που θα διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Η έναρξη αυτής της φάσης γίνεται ουσιαστικά με το Καστελόριζο όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου του 2021 θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά Άρθρα