Ηχηρά μηνύματα κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως, Χρυσοχοΐδη – Μετά το “όχι σε όλα” από τους Πρυτάνεις δύο μαζικά συλλαλητήρια – Ένταση στη Θεσσαλονίκη (vid)
Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας λέγοντας ηχηρό “όχι” στα σχέδια Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα. Ένταση και χημικά στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
Οι μαζικές διαμαρτυρίες φοιτητών, εκπαιδευτικών, και μαθητών είναι το δεύτερο μήνυμα μετά την ανακοίνωση των Πρυτάνεων με την οποία εκφράζουν τη διαφωνία τους σε όλες τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το νομοσχέδιο.
«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές έξω η ασφάλεια από τις σχολές», «Ούτε αστυνομία ούτε διαγραφές κάτω τα χέρια από τους φοιτητές» είναι μερικά από τα συνθήματα που δονούν το συλλαλητήριο.
Η είσοδος αστυνομικών στα Πανεπιστήμια και ο περιορισμός των εισακτέων μέσω της βάσης του «10» αλλά και του περιορισμού των επιλογών των υποψηφίων στο μηχανογραφικό, έχει προκαλέσει έκρηξη οργής στην εκπαιδευτική κοινότητα που καταγγέλλει την πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων από την κυβέρνηση.
Με χημικά και ξύλο επιχείρησαν στη Θεσσαλονίκη οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν παραταχθεί, να εμποδίσουν πορεία από φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις που είχαν συγκεντρωθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου. Μάλιστα, έγιναν και τρεις προσαγωγές φοιτητών. Η διαμαρτυρία πάντως συνεχίζεται κανονικά στο σημείο
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία πριν ξεκινήσει η ένταση, με τουλάχιστον τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν δημιουργήσει φραγμό μπροστά από τους συγκεντρωμένους.
Όχι σε όλα από Πρυτάνεις
Εν τω μεταξύ όπως αναδεικνύει και στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα Καθημερινή, οι Πρυτάνεις απορρίπτουν όλες τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο και όχι μόνο για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζουν μεταξύ άλλων τη διαφωνία τους για τη θεσμοθέτηση της βάσης του δέκα για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι συνεπάγεται σημαντική μείωση των εισακτέων, αλλά και τις επιφυλάξεις τους για την επιβολή ανώτατου ορίου φοίτησης και τη διαγραφή φοιτητών.