Αμηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διμερείς συμφωνίες των κρατών για εμβόλια: Παραδέχονται αστοχίες, παραπέμπουν στο β΄τρίμηνο του 2021 για επαρκείς ποσότητες
Σε μια σειρά από ερωτήσεις για τις παράλληλες συμφωνίες χωρών για τα εμβόλια κλήθηκε να απαντήσει η βασική διαπραγματεύτρια της ΕΕ για τις συμβάσεις των εμβολίων, Σάντρα Γκαλίνα μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η κ. Γκαλίνα, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για διμερείς συμφωνίες που διεξάγουν ορισμένα κράτη – μέλη, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, καθώς η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 7) αποκλείει τις παράλληλες συμβάσεις.
Η ειδική διαπραγματεύτρια υποστήριξε ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αγοράσαμε ό,τι μπορούσαμε να αγοράσουμε και είμαστε τυχεροί που βασιστήκαμε σε δύο κατασκευαστές εμβολίων που ήταν επιτυχημένοι», σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες αγοράστηκαν και επιπλέον ποσότητες εμβολίων. Τόνισε παράλληλα πως η ροή των εμβολίων για το πρώτο τρίμηνο δεν είναι εκείνη που θα ήθελε η Ένωση, αυτή όμως θα αυξηθεί από τον Απρίλιο καθώς αυξάνεται και η παραγωγική ικανότητα των κατασκευαστών.
«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι είναι ανυπόμονοι, δεν ζούμε μια ονειρική ζωή αυτή τη στιγμή» συνέχισε η κα. Γκαλίνα αναγγέλλοντας πως το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμβόλια και επαρκείς ποσότητες.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε επίσης πως «σημειώθηκαν ορισμένες αστοχίες, αλλά οι προμήθειες πάνε καλά. Εκτός από μερικά σχετικά μικρά προβλήματα, δεν υπήρξαν επιπλοκές στην παράδοση των δόσεων».
Απέρριψε παράλληλα αναφορές για διμερείς συμφωνίες και παράλληλες συμβάσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Pfizer/Biontech κάτι που σύμφωνα με το άρθρο 7 της διαδικασίας, όπως είπε η ίδια, απαγορεύονται ρητά.
«Όλες οι εταιρείες μας έχουν βεβαιώσει ότι πρόκειται να παραλάβουμε πρώτοι τις δόσεις εμβολίου που αγοράστηκαν ακόμη και αν υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται στα φιαλίδια το όνομα ενός κράτους μέλους και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τρόπος σήμερα για περισσότερες μεμονωμένες αγορές, αφού βάση συμφωνίας δεν είναι δυνατή η σύναψη μιας παράλληλης σύμβασης.»
Η κ. Γκαλίνα επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε κατά τις διαπραγματεύσεις προκειμένου η νομική ευθύνη σε περίπτωση αρνητικών παρενεργειών, να παραμείνει με τις εταιρίες, κάτι που δεν θα μπορούσαν επιτύχουν τα κράτη – μέλη αν προχωρούσαν μονομερώς.