Γεωργιάδης – Σταϊκούρας: Γιατί ο πρωθυπουργός δεν τους “ακούμπησε” στον ανασχηματισμό
Σύμφωνα με το news247 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να έθετε εκτός κυβέρνησης τον κ. Γεωργιάδη, όπως και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Επέλεξε να μη μετακινήσει τελικά κανέναν από τους δύο. Υπήρχε ένα κοινό σκεπτικό πίσω από τις δύο αυτές αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά και δύο διαφορετικοί λόγοι.
Και στα δύο υπουργεία ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός έχει “κουρέψει” τις αρμοδιότητες των υπουργών, τοποθετώντας αναπληρωτές υπουργούς το Νίκο Παπαθανάση και το Θοδωρή Σκυλακάκη, αντίστοιχα. Έτσι το Μαξίμου ελέγχει απευθείας τις επενδύσεις στο Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης στο Οικονομικών. Ούτως ή άλλως ο έλεγχος της “καγκελαρίας Μητσοτάκη” στους υπουργούς είναι ασφυκτικός και όποιο μέλος της κυβέρνησης κάνει του κεφαλιού του μπαίνει σε “μαύρη λίστα”.
Από εκεί και πέραν, ο μεν κ. Σταϊκούρας θεωρείται ένας επαρκής τεχνοκράτης για το θώκο του Οικονομικών, που έχει και πολύ “λάντζα”, ενώ ο κ. Γεωργιάδης εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα εκτός κυβέρνησης.
Βέβαια δεν πρόλαβαν καλά καλά να αναλάβουν οι νέοι υπουργοί και ο κ. Γεωργιάδης δημιουργούσε νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, ομολογώντας ότι οι λοιμωξιολόγοι είχαν εισηγηθεί lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν από του Αγίου Δημητρίου, αλλά η κυβέρνηση δεν τους άκουσε “από σεβασμό στην πίστη”.
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, καθώς η δήλωση αυτή συνιστούσε παραδοχή ολέθριας επιλογής που οδήγησε σε έξαρση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη συμπρωτεύουσα και δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως δεν είχε υπάρξει εισήγηση για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από του Αγίου Δημητρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την πάγια τακτική του υποστήριξε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του. Ισχυρίστηκε δε ότι εννοούσε κάποιους άλλους λοιμωξιολόγους και όχι τα μέλη της επιτροπής, χωρίς να αντιλαμβάνεται προφανώς ότι έτσι εξέθετε την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας ότι δεν κατάφερε να προβλέψει τις εξελίξεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γεωργιάδης “καρφώνει” την κυβέρνηση σε μία κρίσιμη στιγμή και για μία μείζονα διάσταση της διαχείρισης της πανδημίας. Είχε φέρει ξανά τη ΝΔ σε δύσκολη θέση παραδεχόμενος λάθος στο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι και πάλι τότε τα μάζευε άρον άρον. Και κόντρα στην κυβερνητική γραμμή πως ο κύριος λόγος έξαρσης της πανδημίας το φθινόπωρο ήταν η διασκέδαση και η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, αλλά και στην προσπάθεια Μητσοτάκη να αναδειχθεί η ΝΔ ως η δημοκρατική πολιτική δύναμη που στάθηκε απέναντι στη ΧΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριζε ότι η συγκέντρωση έξω από το εφετείο έφερε αύξηση κρουσμάτων.
Είναι όμως ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης τόσο αφελής; Ή κινείται με γνώμονα τους προσωπικούς του πολιτικούς σχεδιασμούς και το δικό του ακροατήριο, είτε χαϊδεύοντας την Εκκλησία με ό,τι κόστος σε κεντρώες ψήφους θα είχε αυτό συνολικά για την παράταξη της ΝΔ, είτε παίζοντας με “αντικομμουνιστικά” αντανακλαστικά;
Η άσπονδη πολιτική φιλία Μητσοτάκη- Γεωργιάδη “άνθισε” κατά τη διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά και στη λογική μίας αντικαραμανλικής συμμαχίας, όμως ο υπουργός Ανάπτυξης εδώ και καιρό προκαλεί την καχυποψία του Μαξίμου.
Ο κ. Γεωργιάδης θεωρούσε εξαρχής ότι ο κ. Μητσοτάκης του όφειλε σε σημαντικό βαθμό την ανάδειξη του στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των πολυτάραχων εσωκομματικών εκλογών, επέλεξε το στρατόπεδο του νυν πρωθυπουργού- ήταν προφανές βέβαια ότι δεν θα μπορούσε να συστρατευθεί με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ανταμείφθηκε για τη στήριξη του με τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ (εν αντιθέσει με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που επέλεξε να παραμείνει περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας) και απολάμβανε ασυλίας βάσει της θεωρίας ότι ο Μητσοτάκης φέρνει στη ΝΔ τους κεντρώους και ο Γεωργιάδης τους σκληρούς δεξιούς, πάντα στο πλαίσιο ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Όταν η ΝΔ επέστρεψε στην εξουσία, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε τον κ. Γεωργιάδη στο θώκο του Ανάπτυξης, όμως από το Ελληνικό μέχρι τα θέματα των επενδύσεων, στο Μαξίμου πολλές φορές υπήρξαν παράπονα για τις επιδόσεις του και τη συνεννόηση με την κεντρική εξουσία. Ο πρωθυπουργός όμως προκειμένου να μην αντιμετωπίσει γκρίνια από το σαμαρικό στρατόπεδο στις διορθωτικές κινήσεις του καλοκαιριού, επέλεξε αντί να καρατομήσει ή να μετακινήσει τον κ. Γεωργιάδη, να αναβαθμίσει σε αναπληρωτή τον κ. Παπαθανάση. Και ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε να παραστήσει ότι δεν έγινε και τίποτα, πηγαίνοντας μάλιστα στην ορκομωσία του αναπληρωτή υπουργού του και τονίζοντας τη στενή φιλία που τους συνδέει.
Στο μεταξύ πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης εκτός του ότι έμεινε με “κουτσουρεμένες” αρμοδιότητες, επληροφορήθη πολλάκις για κυβερνητικές αποφάσεις σε θέματα του τομέα του από τα ΜΜΕ. Από την επένδυση της Microsoft μέχρι το ότι ανέλυε πως θα άνοιγε σε ζώνες το λιανεμπόριο, λίγο προτού ανακοινωθεί η αναστολή του click away, όσο και να προσπάθησε ο αντιπρόεδρος να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είναι σαφές ότι το Μαξίμου δεν τον ενημερώνει καν για σοβαρά θέματα.
Πολλοί άλλωστε στη ΝΔ θεωρούν ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει αρχηγικές βλέψεις για το μέλλον. Και παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης νιώθει και είναι πανίσχυρος αυτή τη στιγμή στη ΝΔ, δεν έχει κανένα λόγο να αφήσει διάφορα λουλούδια να ανθίσουν.
Πηγή: news247.gr