Σοκαρισμένοι οι επιστήμονες για το συνωστισμό στις εκκλησίες – Μιλούν για επερχόμενη τραγωδία, φαινόμενο Θεσσαλονίκης σ’ όλη τη χώρα, αύξηση θυμάτων, νέα μέτρα
Τελικά μια μόνο μέρα φθάνει για να καταστραφεί όσα με κόπο έχουν χτιστεί το τελευταίο διάστημα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας. Τα όσα έγιναν χθες Θεοφάνια μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο αίτημα της εκκλησίας, να ανοίξουν οι ναοί έχει προκαλέσει αρνητική έκπληξη στους επιστήμονες.
Άλλοι μιλούν για νέα σκληρά μέτρα (κάτι που επιβεβαιώνει εμμέσως και ο υπουργός Επικρατείας), άλλοι κάνουν λόγο για επερχόμενο τρίτο κύμα και τραγωδία με δεκάδες νεκρούς ενώ άλλοι μιλούν για φαινόμενα Θεσσαλονίκης σε Εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα σήμερα η επιτροπή λομωξιολόγων θα ξανανοίξει το φάκελο με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ακόμη να έχει δοθεί οριστικά το πράσινο φως για το άνοιγμα.
Γώγος: Ο καθένας πρέπει να παίρνει την ευθύνη του σε αυτή τη φάση
Στις χθεσινές εικόνες που εκτυλίχθηκαν στον εορτασμό των Θεοφανίων αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο καθένας πρέπει να παίρνει την ευθύνη του σε αυτή τη φάση» ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο και για παράταση του lockdown.
Όπως είπε, υπάρχουν περιοχές σε έξαρση, υπάρχουν κόκκινες ζώνες που εναλλάσσονται και που μπορεί ανα πάσα στιγμή να είναι σαν αναφλεγείς βόμβες που μπορεί να πυροδοτήσουν το σύστημα.
Σχετικά με το άνοιγμα στο λιανεμπόριο εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ενδεχόμενο άνοιγμα από την ερχόμενη Δευτέρα τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των εορτών υπήρξε αύξηση της κινητικότητας κατά 30%.
Όπως είπε την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, ωστόσο αν διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου είναι καλύτερα να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα για μια ή δυο εβδομάδες ακόμη.
«Βγαίνουμε από ένα lockdown και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο της κατά ζώνης λειτουργίας το click away.
Δερμιτζάκης: Με σόκαρε η εικόνα του συνωστισμού
«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία», τόνισε ο καθηγητής.
Και ξεκαθάρισε ότι
- «δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη».
«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.
Καπραβέλος: Τραγωδία μετά συνωστισμό
Για τραγωδία μετά τον συνωστισμό στα Θεοφάνεια μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
Όπως εξήγησε η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ.
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση.
- «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.
Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
Τουντάς: Όχι απλώς ανησύχησα, φοβήθηκα
«Όχι απλώς με ανησύχησε, με φόβισε», σχολίασε το συνωστισμό που παρατηρήθηκε κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο Γιάννης Τούντας.
Ο καθηγητής Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέκρινε τις χθεσινές εικόνες με αυτές που παρατηρήθηκαν του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. «Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα».
Ο καθηγητής τόνισε πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εκτίμησε ότι, «με βάση τη φυσαρμόνικα θα πάμε πίσω δύο μήνες».
Ο Γ. Τούντας σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων είπε πως «ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό» και σημειώνοντας πως τα παιδιά είναι εύκολα προσαρμόσιμα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση για την επιστροφή τους στα σχολεία.
«Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα, ότι θα έπρεπε να πάρουμε το αποτύπωμα των γιορτών και μετά να αποφασίσουμε», κατέληξε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.