Υπουργείο Υγείας: Δε σχετίζεται με τον εμβολιασμό η κατάσταση της υγείας του αναπληρωτή διοικητή του «Θριάσιου»
Διασωληνωμένος εξακολουθεί να νοσηλεύεται, στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Κρατικού Νικαίας, ο αναπληρωτής διοικητής του Θριάσιου νοσοκομείου της Ελευσίνας, έχοντας παρουσιάσει την Πρωτοχρονιά οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Η κατάστασή του, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, κρίνεται κρίσιμη, παραμένει ωστόσο σταθερή.
Ο 54χρονος Χρήστος Πιλάλης, είχε εμβολιασθεί κατά του νέου κορονοϊού SARS – COV 2, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, ούτε ιστορικό αλλεργιών.
Ο αναπληρωτής διοικητής εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου. Υποβλήθηκε σε τεστ για κορονοϊό το οποίο ήταν αρνητικό, ωστόσο την παραμονή της πρωτοχρονιάς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά διασωληνώθηκε καθώς διαγνώστηκε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού.
Οι εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής, δεν έδειξαν ξεκάθαρα την αιτία των επιπλοκών που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του αναπληρωτή διοικητή. Πληροφορίες που αναφέρουν πιθανή καρδιολογική αιτία δεν έχουν μέχρι τώρα επιβεβαιωθεί
Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει συσχέτιση -πλην της χρονικής- με τον εμβολιασμό
Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση -πλην της χρονικής- του εμβολίου που έκανε ο αναπληρωτής διοικητής του Θριασίου και της εισαγωγής του στη ΜΕΘ.
«Υπήρχε ένας χρονικός συσχετισμός, δηλαδή ο εμβολιασμός και μετά από 3 ημέρες η εμφάνιση αυτής της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, που επέβαλε παρότι επιστημονικά δεν μπορούσαμε να βρούμε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και της κλινικής εικόνας του ασθενούς στην καταγραφή, στην περίφημη κίτρινη κάρτα που πρέπει όλοι να ξέρουν ότι υπάρχει και οι πολίτες και οι γιατροί, για την αναγραφή οποιουδήποτε σοβαρού συμβάντος συμβαίνει μετά από έναν εμβολιασμό, όπως και μετά από τη λήψη ενός φαρμάκου», εξήγησε η κα Θεοδωρίδου. «Ο εργαστηριακός, ο παρακλινικός έλεγχος που έχει γίνει αποκλείει τη λοίμωξη από Covid. Έχουν γίνει πάνω από 4 έλεγχοι οι οποίοι ήταν αρνητικοί, επομένως ο ασθενής δεν ήταν σε περίοδο δρομολογημένης λοίμωξης από Covid. Όμως, από το ιστορικό και από την εξέλιξη βρέθηκε ότι ο ασθενής αυτός είχε υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο του δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Το συμβάν έχει αναφερθεί μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ, όπου λειτουργεί η φαρμακοεπαγρύπνηση, ειδική δε Επιτροπή πάντα αξιολογεί ό,τι αποστέλλεται σχετικά μετά από εμβολιασμούς και φάρμακα και ενημερώνει όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση του περιστατικού».
Ωστόσο, η χρονική συσχέτιση του εμβολιασμού, της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και της διασωλήνωσης του αναπληρωτή διοικητή έχει πυροδοτήσει μία αβάσιμη παραφιλολογία και πολλά σχετικά σχόλια από τους αρνητές των εμβολίων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα social media διαδίδοντας φήμες που συνδέουν το εμβόλιο με την κατάσταση της υγείας του 54χρονου.