Από “κόσκινο” 111 διοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων- Καταγγελίες για ολιγωρία κατά τη διαχείριση της πανδημίας

 Από “κόσκινο” 111 διοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων- Καταγγελίες για ολιγωρία κατά τη διαχείριση της πανδημίας

Ο θόρυβος που ξέσπασε από την οικτρή κατάσταση στην λειτουργία του νοσοκομείου Κιλκίς, με καταγγελίες όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται πως έχει συνέχεια, καθώς διαπιστώνεται πως αρκετές από τις διοικήσεις που είχαν τοποθετηθεί σε περιφερειακά νοσοκομεία αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές στη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως αποκαλύπτει ο “Βηματοδότης”, επικαλούμενος συνομιλία με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η κυβέρνηση περνάει από “κόσκινο” τις 111 διοικήσεις νοσοκομείων, αναγνωρίζοντας εμμέσως πως κάποιες απ΄ αυτές δεν έχουν αποδόσει. Καθυστερημένη, θα μπορούσε να πει κανείς, η αξιολόγηση αυτή δεδομένου ότι είναι γνωστό πως αρκετά νοσοκομεία βρέθηκαν σε πολύ άσχημη κατάσταση με ελλείψεις σε υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, ακόμα και σε αναλώσιμα απολύτως χρήσιμα για την αντιμετώπιση των χιλιάδων εισαγωγών ασθενών Covid.

Ο διορισμός διοικήσεων στα νοσοκομεία είχε προκαλέσει σωρρεία καταγελιών και πριν από περίπου ένα χρόνο καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών κρίθηκε από την αντιπολίτευση πως τοποθετήθηκαν με κομματικά κριτήρια, ενώ σάλο είχε προκαλέσει και η απόφαση να διοριστεί 80χρονος στο νοσοκομείο Καρδίτσας (με υπόσχεση του πρωθυπουργού πριν τις εκλογές), η οποία και ματαιώθηκε.

Οι καταγγελίες για το νοσοκομείο Κιλκίς

Όπως γράφει η efsyn.gr, ο θάνατος της 57χρονης νοσηλεύτριας που εργαζόταν στο νοσοκομείο Κιλκίς εξαιτίας των επιπλοκών από τον κορονοϊό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τη διοίκηση του νοσοκομείου με τον πρώην υφυπουργού και βουλευτή Κιλκίς της Ν.Δ. Κώστα Κιλτίδη να καταγγέλλει «εγκληματικά» λάθη και να ζητά από τη διοίκηση του νοσοκομείου να παραιτηθεί. Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας καταφεύγει η διοίκηση με σκοπό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, να αρθούν οι αβάσιμες καταγγελίες σε βάρος της.
Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο εξέπεμψαν πριν από περίπου ένα μήνα γιατροί και εργαζόμενοι μιλώντας για ανεπάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής που θέτει «σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων».

Ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος με την «γαλάζια» παράταξη το 2019, Κώστας Κιλτίδης, έγραψε πως «αυτά που έγιναν στο πολύπαθο Νοσοκομείο μας (του Κιλκίς) είναι Εγκληματικά» και ζήτησε «να παραιτηθούν όσοι ασκούν διοίκηση και δεν έπραξαν τα δέοντα (…)». Μιλά για «νοσηλεία χωρίς υψηλές ροές οξυγόνου (…) και άναρχα τμήματα νοσηλείας χωρίς κανόνες…» στο άκουσμα θανάτου της 57χρονης νοσηλεύτριας Ζωής Ιωάννου, η οποία ήταν διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ από τις 11 Δεκεμβρίου.

Μπροστά στις σοβαρές καταγγελίες, η διοίκηση του νοσοκομείου καταφεύγει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με σκοπό όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, να αρθούν οι αβάσιμες καταγγελίες σε βάρος της.

«Αποτελεί υποχρέωση της διοίκησης προς τους ιατρούς και νοσηλευτές που καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους, να αρθούν με τον πλέον επίσημο και αξιόπιστο τρόπο όλες αυτές οι αβάσιμες καταγγελίες.

Κανείς δεν δικαιούται να προκαλεί αδικαιολόγητα φόβο και σύγχυση στους κατοίκους του Κιλκίς. Άμεσα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα θα πραγματοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους για να μπορέσουμε ανεμπόδιστα όλοι να αντιμετωπίσουμε τον μοναδικό εχθρό που θα έπρεπε να μας απασχολεί, τον κορωνοϊό.

Η ενέργεια αυτή της διοίκησης είναι οφειλόμενη, για την προστασία της αξιοπιστίας του ιδρύματος αλλά και για την αντιμετώπιση στη συνέχεια με κάθε νόμιμο μέσο των ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τι γράφει ο “Βηματοδότης”

Ας αρχίσω σήμερα με ένα θέμα που αφορά την καλή λειτουργία των νοσοκομείων και κυρίως των νοσοκομείων αναφοράς καθώς και των νοσοκομείων περιφέρειας. Πρωτίστως, θα πρέπει να ξέρετε ότι την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων την έχουν οι διοικητές αυτών, οι αναπληρωτές διοικητές και οι υποδιοικητές. Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι ορισμένοι απ΄αυτούς, δεν ανταποκρίθηκαν, όπως έπρεπε, στο ρόλο τους και στα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία που διοικούν να δημιουργούνται προβλήματα.

Τι θα γίνει; Όπως μου είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από τη νέα χρονιά θα αρχίσει η αξιολόγηση και των 111 διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ξεκινώντας (κατά πάσα πιθανότητα) από τους διοικητές των νοσοκομείων περιφέρειας. Απλώς υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον νόμο 4633/2019 άρθρο 35 όλοι οι διοικητές, οι αναπληρωτές τους και οι υποδιοικητές υπέγραψαν σύμφωνο αποδοτικότητας.

Δηλαδή υπέγραψαν ότι συμφωνούν να αξιολογηθεί η ικανότητά τους από ειδική επιτροπή… Εκείνο που θέλω να θυμίσω είναι ότι με τον διορισμό των 111 διοικητών υπήρξαν τότε και δεύτερες σκέψεις. Για παράδειγμα έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις έξι επιλεγέντων (την πρώτη φορά) και τοποθετήθηκαν νέοι. Ακόμα ανακλήθηκε η εντολή διορισμού άλλων επτά διοικητών και αναπληρωτών διοικητών. Και τούτο παρά τις τότε ανακοινώσεις ότι το 77% των διοικητών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και διδακτορικών.

Σχετικά Άρθρα