Γκ. Μαγιορκίνης στο libre: Δεν υπάρχει πρόβλημα εάν χορηγηθεί η 2η δόση μετά από 2 ή και 3 μήνες
Έχουν περάσει 10 μήνες φόβου από την πρώτη γνωριμία μας με τον ιό, τον οποίο εξακολουθούμε καθημερινά, να γνωρίζουμε καλύτερα, να μαθαίνουμε πληροφορίες για τον τρόπο δράσης του και να τον αφοπλίζουμε.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Μερικά νέα στοιχεία για την πορεία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, την επαναληπτική δόση όσων εμβολιάζονται τώρα αλλά και την τεχνολογία των νέων εμβολίων που τα κάνει «ετοιμοπόλεμα» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (κάτι που μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία για ένα μέλλον με «κανονικότητα») έδωσε στο libre, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο περιθώριο της χτεσινής ενημέρωσης των συντακτών Υγείας, στο υπουργείο.
–Πώς θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στις 20 Ιανουαρίου, αφού λογικά τότε (σε 3 περίπου εβδομάδες) θα πρέπει να αρχίσει η επανάληψη των δόσεων στις ομάδες που έχει ήδη γίνει η 1η δόση του εμβολίου; Θα έχουν ανοίξει περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα και θα μπορούν να διενεργηθούν, ταυτόχρονα, περισσότεροι εμβολιασμοί; Δηλαδή και για την 1η δόση στο γενικό πληθυσμό και για την επαναληπτική στους ήδη εμβολιασθέντες;
Σίγουρα, έως τις 20 Ιανουαρίου, θα είναι σε λειτουργία όλα (ή σχεδόν όλα) τα εμβολιαστικά κέντρα. Για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί, αυτό που εμποδίζει δεν είναι η ετοιμότητα ή η λειτουργία των κέντρων αλλά οι ποσότητες των εμβολίων που ακόμα δεν έχουμε στα χέρια μας. Ο προγραμματισμός βαδίζει σύμφωνα με τις δόσεις που παραλαμβάνουμε.
–Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν τις επόμενες εβδομάδες (νοσηλευτές και ευπαθείς ομάδες) θα πρέπει να επαναλάβουν τον εμβολιασμό (2η δόση) ακριβώς μετά από 3 εβδομάδες;
Σίγουρα, τη 2η δόση δε θα την κάνει κάποιος νωρίτερα από τις 3 εβδομάδες. Μπορεί, ωστόσο, να καθυστερήσει λίγο να εμβολιαστεί. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι 21 ημέρες μετά από την 1η δόση, επιτυγχάνεται το 70% της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Με τη χορήγηση και της 2ης δόσης, επιτυγχάνεται πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αξιοποιώντας τη μέγιστη δυνατή κάλυψη που μπορεί να μας δώσει το εμβόλιο.
Αξίζει εδώ να σας αναφέρω την απόφαση που έχει ληφθεί στο Βέλγιο.
Οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να καθυστερήσει η χορήγηση της 2ης δόσης στους πολίτες που ήδη έλαβαν την 1η δόση, προκειμένου με τα διαθέσιμα εμβόλια να καλυφθεί περισσότερος πληθυσμός.
Πρόκειται για μία άλλη στρατηγική προσέγγιση για την ανοσοποίηση της κοινότητας, που κινείται στη λογική να δοθεί προτεραιότητα στη μεγαλύτερη κάλυψη σε ποσοστό του πληθυσμού, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν είναι κακή ιδέα να καθυστερήσει η δεύτερη δόση, προκειμένου να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος.
–Πόσο μπορεί να καθυστερήσει η χορήγηση της 2ης δόσης;
Δεν υπάρχει πρόβλημα εάν χορηγηθεί η 2η δόση μετά από 2 ή και 3 μήνες.
–Πώς είναι δυνατόν να μπορούν να προσαρμόζονται τα νέας τεχνολογίας εμβόλια (mRNA) τόσο άμεσα σε κάθε νέα απειλή, όπως μία μετάλλαξη που μπορεί να κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό;
Αυτή είναι μία από τις δυνατότητες των εμβολίων νέας τεχνολογίας. Μπορούν να μιμηθούν το γονιδίωμα που είναι απαραίτητο για να εισαχθεί στο εμβόλιο και σε μικρό διάστημα, λίγων εβδομάδων –περίπου έξι– να έχουμε μία νεότερη έκδοση του εμβολίου πιο αποτελεσματική! Σκεφτείτε ότι, μέχρι σήμερα, για να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τη γρίπη (με βάση τα στελέχη του ιού που εμφανίστηκαν την προηγούμενη επιδημιολογική περίοδο) χρειάζονταν περίπου 6 μήνες!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των εμβολίων νέας τεχνολογίας είναι ότι μπορεί να παραχθεί πολύ σύντομα μεγάλος αριθμός δόσεων.
–Τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA αντενδείκνυνται στην περίπτωση ανοσοκατασταλμένων ατόμων; Ισχύει κάτι τέτοιο;
Όχι δεν αποτελεί αντένδειξη. Αυτό που συνιστάται να γίνεται σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων ατόμων, είναι μετά τον εμβολιασμό να γίνεται μέτρηση αντισωμάτων, για να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα.