Folli Follie: Τα αποσπάσματα της έκθεσης της PWC που… ξεχάστηκαν – “Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό με αγωγές και μηνύσεις
Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν θα αγγίξει την πολιτική ζωή φέτος, καθώς από χθες το μεσημέρι με τη δημοσιοποίηση e-mails υπαλλήλου της Folli Follie προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, και την εμπλοκή, από εκείνον (τον υπάλληλο) τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (Χαρίτση, Φλαμπουράρη, Αραχωβίτη και Μπαλαούρα), το πολιτικό σκηνικό έχει πιάσει «φωτιά».
Του Νίκου Παπαδημητρίου
«Λεγραινά νο2» βλέπουν στην Κουμουνδούρου, καθώς και χυδαία προσπάθεια αντιπερισπασμού από την απώλεια ελέγχου εκ μέρους της κυβέρνησης στα δύο μέτωπα (υγειονομικό και οικονομικό), ενώ και τα τέσσερα στελέχη έδειξαν, με προσωπικές δηλώσεις τους, το δρόμο της δικαιοσύνης, μέσω αγωγών και μηνύσεων. Από την προηγούμενη, άλλωστε, υπόθεση, αυτήν της εξοχικής κατοικίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει γίνει σαφές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αφήνουν στο εξής τίποτε που να τους πλήττει ηθικά, να πέφτει κάτω και θα ακολουθούν προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Στην ουσία της υπόθεσης, πέρα από το περίεργο, αν μη τι άλλο, στοιχείο, ο υπάλληλος να απευθύνεται στο διευθύνοντα σύμβουλο για τόσο εμπιστευτικά ζητήματα (αν ισχύουν) μέσω… email, από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι η ΝΔ τους κατηγορεί για τροπολογία που η ίδια υπερψήφισε και μάλιστα επανέφερε ως κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Και τα δύο νομοθετήματα αφορούσαν την αναστολή διατάξεων για τη διάθεση προϊόντων σε καταστήματα αφορολογήτων ειδών, κι όχι βέβαια την εμπλοκή της εταιρείας με τη Δικαιοσύνη και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση φαίνεται πως βρήκε στη συγκεκριμένη υπόθεση την απάντηση που αναζητούσε, στα πιεστικά ερωτήματα που είχε θέσει χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας κ.ο.κ.
Οι πολιτικές απολήξεις της Folli Follie είναι βασικό θέμα για τα «Νέα», με κεντρικό τίτλο, «’καυτή’ δικογραφία με πρώην υπουργούς», αντιθέτως, αποστάσεις κρατά η «Καθημερινή», που προτιμά να αναφερθεί στα στοιχεία της υπόθεσης αναφορικά με «τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να στηρίζουν την οικογένεια Κουτσολιούτσου». Η «Δημοκρατία» σηκώνει το θέμα, «Μπλέκει ο ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο Folli Follie», αντίστοιχη η προσέγγιση και από τον «Ελεύθερο Τύπο».
Μάλλον ουδέτερα προσεγγίζει το θέμα η «Εφημερίδα των Συντακτών», αντιθέτως η «Αυγή» αντεπιτίθεται: «Νέα λάσπη. Άφησαν τα Λεγραινά, βρήκαν τα… Folli Follie», που προτάσσει πάντως (όπως και η Kontra) την ομιλία Τσίπρα στο Κοινοβούλιο.
Η έκθεση της PWC
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, ο συντάκτης της έκθεσης της PWC έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για την υπόθεση της Folli Follie υπογραμμίζει σε δύο σημεία της πως δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ΝΣ (διευθυντής ασφαλείας του Κουτσολιούτσου) στα επίμαχα email.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
- «Παρατίθεται στη συνέχεια στοιχεία από επικοινωνίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στα στοιχεία που μας δόθηκαν από την εταιρία στα πλαίσια της διενέργειας του διαχειριστικού ελέγχου. Επισημαίνεται ότι οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους, ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά, έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα».
Σε άλλο σημείο, ο συντάκτης της ενδιάμεσης έκθεσης έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά:
- «Όπως ήδη αναφέρεται πιο πάνω, δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί το περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών», αναφερόμενος στις φερόμενες επικοινωνίες του εμπλεκόμενου Ν.Σ. με μέλη της κυβέρνησης.
Παρ’ όλα αυτά η κυβερνητική γραμμή συνεχίζει τα περί «συνδρομής και κατεύθυνσης που έδινε το Μέγαρο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2018, όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, με τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρείας.
Αυτό προκύπτει από μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με αποστολέα τον Διευθυντή Ασφάλειας του Ομίλου και παραλήπτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση έκθεση της PwC».