Έντυπο συγκατάθεσης εμβολιασμού: Τι ισχύει τελικά; – Αναμένεται επίσημη ενημέρωση
Αρκετή δημοσιότητα έλαβε χτες το έντυπο που έχει σταλεί στα εμβολιαστικά κέντρα από το υπουργείο Υγείας, ενόψει της εθνικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό κατά της Covid19, που αναμένεται να αρχίσει το επόμενο διάστημα.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Αν και, αρχικά, υπήρξαν διάφορες ασάφειες σχετικά με το έντυπο και για το ποιους πολίτες αφορά, αν είναι υποχρεωτικό για όλους τους εμβολιαζόμενους και για ποιο λόγο μόνο στο συγκεκριμένο εμβολιασμό ζητείται, όπως φαίνεται τελικά, το έντυπο θα πρέπει να υπογράφουν οι πολίτες που δεν μπορούν να δώσουν προφορική συγκατάθεση και με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι αποδέχονται τον εμβολιασμό.
Αφορά, λοιπόν, τους πολίτες που έχουν προβλήματα ομιλίας ή πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια, όπως οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ, ή πιθανόν από άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα που δεν τους αφήνουν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους ή που δεν μπορούν να το εκφράσουν προφορικά και έχουν κάποιον οικείο ή φροντιστή που τους συνοδεύει ή πληρεξούσιο ή δικηγόρο, ο οποίος και θα κληθεί να υπογράψει το έντυπο συγκατάθεσης. Είναι προφανώς, απαραίτητο να υπάρχει το έντυπο αυτό στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς από τις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν είναι οι τρόφιμοι μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.
Για τις λεπτομέρειες σχετικά με το έντυπο συγκατάθεσης του υπουργείου Υγείας, αναμένουμε λεπτομερέστερη πληροφόρηση από το υπουργείο Υγείας.
Επίσης, οι πολίτες θα κληθούν πριν τον εμβολιασμό να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο δίνει το ιστορικό τους, κάτι που είναι απόλυτα απαραίτητο πριν την ιατρική πράξη του εμβολιασμού. Για την υποχρεωτική λήψη αναλυτικού ιστορικού έχουμε αναφερθεί πρόσφατα και μας έχει μιλήσει σχετικά και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έχει τονίσει ότι «πάντα, πριν τον εμβολιασμό λαμβάνεται αναλυτικό ιστορικό του ατόμου που θα εμβολιαστεί».