“Εκοιμήθη” ο πατήρ Επιφάνιος της μονής Μυλοποτάμου- Μια σπουδαία μορφή του Αγίου Όρους
Ο πατέρας Επιφάνιος ζούσε στον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους, εκεί καλλιεργούσε αμπέλια, παρήγαγε κρασί, μαγείρευε την αγιορείτικη κουζίνα.
Εκοιμήθη ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους πατέρας Επιφάνιος όπως επιβεβαιώνουν πηγές του ethnos.gr στο Άγιον Όρος. Ο πατέρας Επιφάνιος ήταν ο μοναχός που δίδαξε μέσα από τα βιβλία του τα μυστικά διατροφής της Αθωνικής Πολιτείας. Ο πατέρας Επιφάνιος ζούσε στον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους, εκεί καλλιεργούσε αμπέλια, παρήγαγε κρασί, μαγείρευε την αγιορείτικη κουζίνα.
Ο γνωστός αγιορείτης είχε κάνει γνωστή στην Ελλάδα και τον κόσμο τη μοναστηριακή μαγειρική.
Η παράδοση της αγιορείτικης κουζίνας
Ο Μυλοπόταμος ήταν καταφύγιο για περισυλλογή σημαντικών ανθρώπων, στο πέρασμα των αιώνων….με πιο φωτεινή μορφή αντίστασης, της Ορθοδοξίας, έναντι των τούρκων, αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ που εδώ πέρασε «ώρες δύσκολες»…
Κυρίαρχη σήμερα μορφή του Μυλοποτάμου, ο Μοναχός Επιφάνιος που έδωσε νέα πνοή στο Ι.Κάθισμα. Η γνωριμία με τον πατέρα «κρατάει χρόνια». Ο πατέρας, μετά από πολλά χρόνια μοναστικής ζωής, στην Μονή του Αγίου Παύλου, αποφάσισε το 1990 να συνεχίσει το έργο του, στο Ι.Κάθισμα αναβιώνοντας τον αμπελώνα και χαρίζοντας την παλιά αίγλη στο Μυλοπόταμο.
Ο Άγιος Αθανάσιος, ο σοφός ήθελε να «ημερέψει» την περιοχή του Μυλοποτάμου, να διώξει «τα φαρμακερά φίδια». Φύτεψε πολλά αμπέλια και ελιές.
Αργότερα έκτισε μεγάλο «Βουγιοναριό», οινοποιείο και λίγο πιο πέρα «λιτρουβιό», ελαιοτριβείο.
Έτσι το «μεγάλο μοναστήρι» εξασφάλιζε το δικό του κρασί και ελαιόλαδο για την τράπεζα και νάμα για τη Θεία Λειτουργία. Πολλές ήταν οι ιστορικές αναφορές της χιλιετίας, για το περίφημο κρασί, που η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στους 60 με 80 τόνους . Ακόμη σώζονται στεφάνια και δούγες από τις τεράστιες «παραβούτες», οινοποιητές.
Το 1992, «αναβιώνει» ο Μυλοπόταμος και φυτεύονται τα πρώτα αμπέλια. Η αγάπη, η αφοσίωση, η επιμονή του πατέρα Επιφάνιου, για το αμπέλι και το κρασί, ξεπέρασε πολλά εμπόδια και σήμερα στον Μυλοπόταμο, ο γραμμικός αμπελώνας 50 στρεμμάτων,διαθέτει ποικιλίες Merlot, Λημνιό, Cabernet Sauvignon,Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ροδίτη.
Η προσπάθεια είναι μοναδική και πρωτοπόρα αφού στον Μυλοπόταμο άρχισε η πρώτη παραγωγή και εμφιάλωση κρασιών στην Αθωνική Πολιτεία. Το μικροκλίμα και το terroir του Άθω, δημιουργούν άριστες συνθήκες για παραγωγή εξαιρετικών σταφυλιών Τα κρασιά εκτός από στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, διατίθενται στην ελληνική αγορά, αλλά και σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.
Στο κιόσκι, δίπλα στην θάλασσα γίνονται οινογνωσίες μετά συζητήσεων μεταφυσικών μας αναζητήσεων.
Εξαιρετικό είναι το τελετουργικό κρασί της Χριστιανοσύνης, το ΝΑΜΑ, ολοκόκκινο λαμπερό, από χαρμάνι Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Merlot με παραδοσιακή οινοποίηση συμπύκνωσης του γλεύκους.