Σε δύο στρατόπεδα η ΕΕ για τις κυρώσεις στην Τουρκία
Σε δύο στρατόπεδα μοιάζουν να είναι χωρισμένοι οι «27» της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία, σε μια κρίσιμη εβδομάδα για τις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, είναι εξαιρετικά αβέβαιο – και μάλλον δύσκολο – να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
Κι αυτό διότι, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών και της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή, δεν έχει επιτευχθεί η αναγκαία συμφωνία ανάμεσα στους εταίρους για τα επόμενα βήματα.
Παρά τη δυσφορία που υπάρχει για το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά προχώρησε σε νέες κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης μετά τη σύνοδο του Οκτωβρίου, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων, παρά τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι πρέπει επιτέλους «να σταματήσει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι», οι διεργασίες δεν έχουν τελεσφορήσει.
Η Γερμανία και η εκλογή Μπάιντεν
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τις πληροφορίες του ιστότοπου Euractiv, μια σειρά χώρες – όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, πιθανότατα δε και η Βουλγαρία και τα τρία από τα τέσσερα μέλη της «Ομάδας του Βίζεγκραντ» (Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία) – εμφανίζονται απρόθυμες να δεχτούν κυρώσεις. Στο πλευρό τους, μάλιστα, φαίνεται πως έχουν και την προεδρεύουσα Γερμανία, η οποία είναι γνωστό ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα επιδράσουν αρνητικά πάνω στις σχέσεις της με την Τουρκία και τις μεγάλες επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα.
Στην άλλη πλευρά βρίσκεται μια ομάδα χωρών με επικεφαλής την Γαλλία και την Αυστρία, που τηρούν πιο σκληρή στάση και επιδιώκουν η ΕΕ να κάνει, επιτέλους, χρήση του όπλου των κυρώσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται, όπως είναι γνωστό, και η Ελλάδα με την Κύπρο, καθώς παρά την προσωρινή απόσυρση του Ορούτς Ρέις στον ναύσταθμό του, οι επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας είναι φανερό ότι θα συνεχιστούν.
Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν;
Το πιθανότερο είναι ότι οι «27» θα σκληρύνουν τη γλώσσα τους έναντι του Ερντογάν, θα διατυπώσουν ένα πιο σαφές τελεσίγραφο, ενδεχομένως να συμφωνήσουν σε κάποια συμβολικά μέτρα, αλλά δεν θα πατήσουν το κουμπί για την άμεση επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων. Εξάλλου, εκτός των άλλων, πολλοί φαίνεται πως προτιμούν οι όποιες κινήσεις να γίνουν σε συντονισμό με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα περιμένουν για τις οριστικές αποφάσεις μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου.