Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη; -Πως χάθηκε η μάχη με την πανδημία (πριν και) στις 22 Οκτωβρίου- Το παρασκήνιο
Κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και μέλη της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας, εκφράζουν απορία για το γεγονός ότι η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται ασταμάτητη στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, με τα νοσοκομεία να υφίστανται τεράστια πίεση με εισαγωγές νέων ασθενών και όλες τις κλίνες Covid κατειλημμένες. Η ΠΟΕΔΗΝ και οι γιατροί αναφέρουν, μάλιστα, πως ένας μεγάλος αριθμός νοσούντων που δυστυχώς καταλήγουν δεν έχουν προλάβει να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν και χάνουν τη μάχη σε απλές κλίνες. Η απορία εστιάζεται στο ότι δεν παρατηρούνται ακόμα σημάδια κάμψης της εξάπλωσης παρότι η περιοχή διανύει την πέμπτη εβδομάδα lockdown.
Η διαπίστωση πως η Θεσσαλονίκη και οι γύρω περιοχές εξακολουθούν να “θερίζονται” από τον θανατηφόρο ιό καταλήγει στην “ερμηνεία” πως ενώ πριν την πρώτη καραντίνα της άνοιξης η πανδημία ξεκίνησε από μηδενική βάση, η δεύτερη του φθινοπώρου ξεκίνησε με μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Οι σχετικές αναφορές των επιστημόνων οδηγούν, ωστόσο, στο εύλογο ερώτημα σχετικά με το εάν οι αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως ή μήπως η καθυστέρηση προκάλεσε πλήρη απώλεια του ελέγχου της πανδημίας. Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά την αιτία που η Θεσσαλονίκη των σχεδόν μηδενικών κρουσμάτων στις αρχές Οκτωβρίου βρέθηκε να θρηνεί, τις τελευταίες ημέρες, περίπου το 75% των θυμάτων της πανδημίας πανελλαδικά.
Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί είναι πολλές και εκκινούν από τις ενδοοικογενειακές μολύνσεις και την κόπωση του πληθυσμού στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, μέχρι τις καιρικές συνθήκες. Αυτούς τους λόγους αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”. Είναι, όμως, μόνο αυτά;
Η κυβέρνηση και πολλά μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν την κριτική που ασκείται από κορυφαίους παράγοντες της πόλης, οι οποίοι τυγχάνουν και αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ, ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Απ.Τζιτζικώστας (περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας), Λαζ. Κυρίζογλου (δήμαρχος Αμπελοκήπων, αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ), Ιγν. Καϊτετζίδης (δήμαρχος Πυλαίας, επικεφαλής της περιφερειακής ένωσης δήμων κεντρικής Μακεδονίας), Κων. Ζέρβας (δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Κ. Βαρτζόπουλος (βουλευτής, πρώην υφυπουργός) είναι μερικοί μόνο εξ αυτών που κατηγορούν ευθέως ή εμμέσως την κυβέρνηση ότι ολιγώρησε και δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα απαγόρευσης. Επισημαίνουν, δε, πως οι ίδιοι είχαν ζητήσει τη λήψη τέτοιων μέτρων αλλά δεν βρήκαν ευήκοα ώτα. Η κατηγορία αυτή δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αντιθέτως, δύο φορές (από τη Βουλή και από τη συνέντευξή του στον Status Fm της συμπρωτεύουσας) ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είχε δεχθεί προτάσεις από τους παραπάνω και επιρρίπτει ευθύνες για την δική τους αβελτηρία.
Όλοι τους, ωστόσο, αναφέρουν σε δημόσιες δηλώσεις και επιστολές τους μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Την 22η Οκτωβρίου. Τότε πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία, όπως όλοι συφωνούν, οι κ. Τζιτζικώστας, Ζέρβας, Κυρίζογλου μετέφεραν το αίτημα όλων των φορέων της πόλης να μπούν η Θεσσαλονίκη και οι γύρω νομοί σε γενικό lockdown. Επίσης αναφέρουν πως ζήτησαν να μην πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολυούχου Αγίου Δημητρίου (ο συνωστισμός χιλιάδων πιστών και ιεραχών κατά τον οποίο προκάλεσε αποδεδειγμένα κρούσματα και θανάτους) και να ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου.
Το αίτημα διατυπώθηκε προς τον πρωθυπουργό (τηλεδιάσκεψη περιφερειαρχών), τον επικεφαλής της επιτροπής καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ ο περιφερειάρχης φέρεται να ενημέρωσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη πως δεν μπορεί να αστυνομεύσει την πόλη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά τον εορτασμό και εμμέσως τον κατέστησε υπεύθυνο.
Οι σχετικές οχλήσεις για lockdown στη Θεσσαλονίκη είχαν αρχίσει νωρίτερα και ορισμένοι εκ των παραπάνω λένε σε συνομιλητές τους πως η απάντηση των αρμοδίων ήταν “θα δούμε”. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του libre, στις 24 Οκτωβρίου, δυο μόλις ημέρες πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, κορυφαίος υπουργός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε με αυτοδιοικητικά στελέχη της Θεσσαλονίκης για να τους πει πως δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημά τους για ματαίωση των εκδηλώσεων και της επίσκεψης της ΠτΔ! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνη τη στιγμή ήταν εντονότατη η πίεση προς την κυβερνηση από εκκλησιαστικούς κυκλους της Θεσσαλονίκης να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: θα είχε ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού εάν είχαν αποφευχθεί τα παραπάνω και η περιοχή είχε τεθεί σε αυστηρή καραντίνα μία έως δύο εβδομάδες νωρίτερα; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, είναι, όμως, βέβαιο πως κάτι τέτοιο δεν δοκιμάστηκε ποτέ, τα δε αντανακλαστικά των αρμοδίων αλλά και των ειδικών δεν ήταν εκείνα που θα έπρεπε να είναι. Είναι, μάλιστα, άγνωστο εάν η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη απασχολήσει την επιτροπή λοιμωξιολόγων πριν ξεσπάσει το δεύτερο ολέθριο κύμα της πανδημίας. Όταν, βεβαίως, ο ΕΟΔΥ διεξήγαγε εσπευσμένα τεστ στην παραλία της Θεσσαλονίκης (29 Οκτωβρίου) και διαπιστώθηκε θετικότητα περίπου 7% (με όριο το 4%), η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρεμβάσεις υπέρ της ανάγκης να ληφθούν αυστηρά μέτρα έκαναν και πολιτικοί παράγοντες που συνδέονται με την πόλη, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Χάρης Καστανίδης. Ούτε αυτές ελήφθησαν υπόψη.
Ευθύνες καταλογίζονται, από την άλλη, και για το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε ο παραμικρός έλεγχος στις εισόδους των βορείων συνόρων και δη σχετικά με τους εποχικούς εργάτες, απ΄ όπου φαίνεται να προέκυψε ευρεία εξάπλωση του ιού σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Το ίδιο συνέβη και με μεγάλα εργοστάσια της περιοχής, όπου, όπως προκύπτει, τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν απέδωσαν όταν, παράλληλα, οι έλεγχοι ήταν ελλιπέστατοι.
Αλλά και τις τελευταίες ημέρες, με τη Θεσσαλονίκη να δίνει εικόνα…Μπέργκαμο, ελάχιστα έχουν γίνει για την στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, όπως αναφέρουν οι γιατροί της πρώτης γραμμής από τα νοσοκομεία της πόλης. Τελευταίο συμβάν που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ιδιωτών κλινικαρχών Δ. Σαραφιανός αποκάλυψε πως η δική του κλινική που επιτάχθηκε δεν έχει δεχθεί ακόμα -δέκα ημέρες μετά- ασθενείς Covid! Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τη δεύτερη κλινική που επιτάχθηκε, ενώ είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχουν επιταχθεί και άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της πόλης.
Οι ολιγωρίες στη Θεσσαλονίκη αποκτούν, πλέον, πολιτική διάσταση. Τόσο εντός της Ν.Δ με τα κορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη και τοπικούς βουλευτές να πιέζονται από την τοπική κοινωνία και να αποκαλύπτουν δημοσίως την προβληματική διαχείριση της κυβέρνησης, όσο και ως προς την έντονη κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.