Τι σημαίνουν οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για τον μηχανισμό αποτροπής περιστατικών στο Αιγαίο;
Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ λίγω πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ώρα που το Oruc Reis περιφερόταν σε ύδατα ελληνικών συμφερόντων, η Τουρκία εκμεταλλεύεται πλήρως τον τομέα της αλιείας σε περιοχές του Αιγαίου που δεν δικαιούται, ενώ και οι παραβιάσεις και η έκδοση παράνομων NAVTEX δεν έχουν σταματήσει.
«Καλωσορίζω το γεγονός ότι μέσα από τον μηχανισμό αποσυμπίεσης τον που έχουμε δημιουργήσει στο ΝΑΤΟ με τη στήριξη και τη δέσμευση των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ τους οποίους αφορά, την Ελλάδα και την Τουρκία, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία γραμμή επικοινωνίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών και των ατυχημάτων» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν συμβούν περιστατικά μέσω του μηχανισμού αποτροπής μπορεί «να αποτραπεί να βγουν εκτός ελέγχου».
Παράλληλα, υπογράμμισε:
- «έχω προωθήσει προτάσεις για το πώς θα ενδυναμώσουμε αυτόν τον μηχανισμό και πώς θα μειώσουμε περαιτέρω τον κίνδυνο για περιστατικά και ατυχήματα, αλλά βέβαια πρέπει να βρούμε τρόπους που δουλεύουν και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία» και προσέθεσε ότι θα συνεχίσει να δουλεύει πάνω σε αυτό «διότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ ως συμμαχία, όταν υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες όπως βλέπουμε τώρα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ είναι μία πλατφόρμα στην οποία μπορούμε να καθίσουμε κάτω και με ανοιχτό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές, αλλά επίσης να προσπαθήσουμε να βρούμε θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η Άγκυρα ρίχνει σχετικά τους τόνους ενόψει Συνόδου Κορυφής
Πάντως χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν ανέφερε λέξη για την ΕΕ παρά μόνο κάποιες γνωστές δηλώσεις κατά της Γαλλίας, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι για ακόμη μια φορά οι τόνοι της Άγκυρας πέφτουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα αποσύρθηκε και το τουρκικό ερευνητικό στην Αττάλλεια, για συντήρηση και αλλαγή πληρώματος, και ουδείς μπορεί να προδικάσει ότι δεν θα υπάρξουν νέες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακαρ, άφησε και πάλι αιχμές κατά της Ελλάδας, ερωτώμενος για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος υπουργός για ακόμα μια φορά κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι είναι εκείνη που δεν επιθυμεί να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι γείτονες μας απέχουν πεισματικά από τις διαπραγματεύσεις και ψάχνουν άλλου είδους λύσεις. Κάνουν λάθος».
Νωρίτερα αναφερόμενος για τη στάση που θα ακολουθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο τόνισε πως «τα πάντα είναι στο τραπέζι».
«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι»
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε παράλληλα πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους».
«Οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου».