Όλα στον “αέρα” μετά την αποκάλυψη για ΕΟΔΥ – Χριστούγεννα όλα κλειστά και επ’ αόριστον παράταση καραντίνας
Νέα δεδομένα δημιουργεί η αποκάλυψη ότι ο ΕΟΔΥ είχε παράλληλο μητρώο για τα κρούσματα (ο οργανισμός πάντως τη διέψευσε) και οι λοιμωξιολόγοι λάμβαναν αποφάσεις επί λάθος στοιχείων. Οι όποιες σκέψεις για την άρση του lockdown πλέον αναθεωρούνται καθώς νεκροί και διασωληνωμένοι δίνουν την πραγματική διάσταση.
Την επόμενη εβδομάδα θα ληφθεί και η τελική απόφαση για τη νέα παράταση η οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ημερομηνία θα είναι πέρα της 21ης Δεκεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πολιτικοί κραδασμοί από το “παράλληλο μητρώο” κρουσμάτων του ΕΟΔΥ – Ήταν ενήμερη η κυβέρνηση;
Απάντηση ΕΟΔΥ για το “παράλληλο σύστημα” καταγραφής κρουσμάτων
Ωστόσο η ημερομηνία αυτή είναι κρίσιμη καθώς δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί ένα σχετικό άνοιγμα ενόψει Χριστουγέννων. Το πλήρες άνοιγμα όμως είναι δύσκολο όταν η χώρα μετράει 120 νεκρούς την ημέρα, όταν οι ΜΕΘ είναι γεμάτες πλήρως στη βόρεια Ελλάδα και σχεδόν κατά 90% στην υπόλοιπη χώρα.
Το Σάββατο οι νεκροί έφτασαν τους 121 και διασωληνώθηκαν 606 άνθρωποι, όχι μόνο σε ΜΕΘ αλλά σε οποιονδήποτε χώρο νοσοκομείου μπορεί να χωρέσει ένα κρεβάτι και να φτάσει ο σωλήνας του οξυγόνου.
Αυτό που αποτελεί πάντως τον πιο δύσκολο γρίφο είναι το άνοιγμα της εστίασης, ενώ φαίνεται ότι τα εμπορικά μαγαζιά θα ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα. Παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται.
Βασικό σενάριο είναι να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.
Απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Χριστούγεννα δρομολογεί η κυβέρνηση. «Ένα είδους απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι είναι μονόδρομος», τόνισε χθες ο κ. Στέλιος Πέτσας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέροντας παράλληλα ότι πολύ δύσκολα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το επόμενο διάστημα αλλά και κατά την περίοδο των γιορτών.
Το σχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο, όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτραπεί έξοδος στα εξοχικά ή για εκδρομές, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το 13033, αν θα συνεχίσει και μέσα στις γιορτές ίσως με κωδικό 7.
Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα δείχνουν οτι… στη ζωή μας θα μπει ένας νέος κωδικός στο 13033. Θα είναι το 7 που θα αφορά μετακίνηση στα καταστήματα αλλά και η διεύρυνση του ωραρίου τους.
Σύψας και Γώγος: Τι προτείνουν
Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, τα οποία δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα, και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.
«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».
Επιπλέον, ο κ. Σύψας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας αποδίδοντας τη σε αρκετούς λόγους όπως η τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στις 100.000.
Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι».
Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα.