Lockdown αλλαγή σχεδίου: Παράταση ή άρση χωρίς χρονοδιάγραμμα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία
Μια μεγάλη αλλαγή στη γενική καραντίνα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα βήματα άρσης της γενικής καραντίνας, με την παράταση του lockdown να θεωρείται δεδομένη.
“Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι “πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων”.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον σχεδιασμός με βάση χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες αλλά με βάση τα ιατρικά δεδομένα.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η άρση του lockdown επρόκειτο να ξεκινήσει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.
Ο σχεδιασμός για άρση της καραντίνας στις 30 Νοεμβρίου έχει εγκαταλειφθεί, υπήρχε πάντως η πρόθεση να ξεκινούσε σε βήματα η σταδιακή χαλάρωση περιορισμών από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα λάμβανε τις οριστικές της αποφάσεις την Παρασκευή.
Πλέον οι οριστικές αποφάσεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα και το κυριότερο, ο όποιος σχεδιασμός δεν θα αφορά ημερομηνίες, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρά τον αυξημένο για μία ακόμη ημέρα αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας για τη λεγόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων και το ξεκίνημα της πτωτικής της πορείας.
Αν λοιπόν η τάση επιβεβαιωθεί στα στοιχεία της σημερινής και της αυριανής ημέρας, τότε από την Παρασκευή θα προετοιμαστούν οι οριστικές αποφάσεις.
Στόχος της αναφοράς του πρωθυπουργού ήταν ακόμη να βάλει φρένο στα σενάρια για «άνοιγμα» της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πριν ακόμη οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως γι’ αυτήν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αλλά και να προλάβει εξ αυτού του λόγου – και λόγω της κόπωσης που έχει επέλθει – μια νέα φάση χαλαρότητας ως προς την τήρηση των μέτρων.
Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα και την εστίαση, δεν έχουν ληφθεί ούτε καν συζητηθεί αποφάσεις. Σίγουρα πάντως δεν θα λειτουργήσουν μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ., ενώ εκ των πραγμάτων η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό αποκλείει τον εσωτερικό τουρισμό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Τα Χριστούγεννα πάντως θα μοιάζουν με το Πάσχα που βιώσαμε μέσα στο πρώτο lockdown τον Απρίλιο.
Ειδικά δε για την εστίαση, τα δεδομένα πριν από τις αποφάσεις ζυγίζονται διαρκώς. Ο προβληματισμός, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έντονος και το δίλημμα που μοιάζει να υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι τι μοιάζει προτιμότερο:
- ν’ ανοίξει η εστίαση έστω και με αυστηρούς περιορισμούς (ωράριο, αποστάσεις, εξωτερικοί χώροι κτλ.) ή να επιτραπούν επισκέψεις για ρεβεγιόν και συγκεντρώσεις στα σπίτια; Φαίνεται πως η πλάστιγγα γέρνει προς το πρώτο ενδεχόμενο, αλλά όλα είναι μετέωρα και οι όποιες αποφάσεις θα είναι εν τέλει εξαιρετικά δύσκολες.