Σφοδρή κριτική Τσίπρα σε κυβέρνηση και Κυρ. Μητσοτάκη – Βασικά σημεία της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Ανεβάζει στροφές η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης σε υγεία και οικονομία, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.
Του Νίκου Παπαδημητρίου
Η διπλή κρίση είναι βαθιά και βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πιστεύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
- Με πιο πρόσφατο επιχείρημα στη φαρέτρα του Α. Τσίπρα, η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία έχει απολύτως ταξικό πρόσημο, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, που δεν φαίνεται, έτσι, να συμμερίζεται τη θεώρηση Μητσοτάκη για… υπερκομματικό «Ευαγγέλιο».
Ταυτοχρόνως όμως για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που η κατάθεση εναλλακτικών, υλοποιήσιμων και εν τέλει πειστικών προτάσεων αποτελεί βασικό ζητούμενο -πέραν, δηλαδή, της κριτικής στην κυβέρνηση- ήταν εκ των ων ουκ άνευ η επανακατάθεση δύο τροπολογιών για δώρο Χριστουγέννων και εισόδημα έκτακτης ανάγκης.
Σφοδρή εξάλλου αναμένεται η επίθεσή του στο υγειονομικό σκέλος, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πλήρη αποδιοργάνωση:
- «έχει χαθεί ο έλεγχος, η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις δραματικές εξελίξεις για την πανδημία», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του.
Ενώ υπογραμμίζουν και τις ατυχέστατες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, δηλώσεις πρώτα του Α. Γεωργιάδη χθες το πρωί, του Β. Κοντοζαμάνη στη συνέχεια:
- «οι αθλιότητες των πανηγυρισμών από στελέχη της κυβέρνησης με αποκορύφωμα τον κ. Γεωργιάδη, δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά χυδαία τυμβωρυχία και προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του δράματος που έχουν δημιουργήσει. Οι αποστάσεις άλλων υπουργών δεν αρκούν. Ο Μητσοτάκης πρέπει να πάρει θέση: Επικροτεί τους πανηγυρισμούς ενώ έχουμε 100 νεκρούς τη μέρα; Το Σαββατοκύριακο με 211 θανάτους η Ελλάδα βρέθηκε στη δέκατη χειρότερη θέση παγκοσμίως θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC τις τελευταίες 14 μέρες η Ελλάδα είναι η 17η χειρότερη στις χώρες ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό, έχοντας αφήσει πίσω της 14 χώρες που ως τα μέσα Οκτώβρη ήταν χειρότερες», σημειώνουν σε υψηλούς τόνους στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης παραθέτοντας και τα στοιχεία που τους κάνουν να ανησυχούν.
Ακόμα και σήμερα εξάλλου,
- «η κυβέρνηση αρνείται επίταξη ΜΕΘ και μόνιμες προσλήψεις γιατρών, το ΕΣΥ είναι σε πλήρη κατάρρευση, στέκεται μόνο από υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών που δουλεύουν χωρίς ωράριο εδώ και έναν μήνα. Στοιχεία ΟΟΣΑ που δείχνουν Ελλάδα δεύτερη από το τέλος σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας στην πανδημία και προϋπολογισμός που έχει περικοπές 600 εκατ. ευρώ στην Υγεία για το 2021 εν μέσω πανδημίας επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί, ούτε είναι απλά ανίκανη. Από πολιτική επιλογή – ιδεοληψία δεν ενισχύει Υγεία γιατί ενδιαφέρεται μόνο για ιδιωτικοποίησή της την επόμενη μέρα» (βλέπε ΣΔΙΤ).
Και οι ίδιες πηγές προσθέτουν,
- «ούτε μπορεί αλλά ούτε θέλει (σ.σ. η κυβέρνηση) να ενισχύσει το ΕΣΥ. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μία κυβέρνηση που πιστεύει στην ανάγκη ισχυρού δημόσιου συστήματος Υγείας», θέματα που ανέδειξε και ο Α. Τσίπρας χθες από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
Οι δραματικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη αποτελούν, άλλωστε,
- «απόλυτη επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανίκανη και ιδεοληπτική για τη δημόσια Υγεία αλλά και επικίνδυνη. Αφού καθυστέρησαν να επιτάξουν ιδιωτικές κλινικές, έκαναν επίταξη μόνο σε δύο. Και τώρα αποψιλώνουν τα δημόσια νοσοκομεία που τελούν υπό κατάρρευση από την πίεση για να στείλουν γιατρούς και νοσηλευτές στις δύο επιταγμένες κλινικές. Με λίγα λόγια, αντί για το αυτονόητο, την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ζούμε την επίταξη του Δημοσίου προς όφελος ιδιωτών», σημειώνουν συνεργάτες του Α. Τσίπρα.
Παράλληλα με την κριτική όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιμένει και στο εναλλακτικό πρόγραμμα (όπως σημειώθηκε και πιο πάνω), γι’ αυτό και
- «απέναντι σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησης και το χάος που έχει δημιουργήσει στο ΕΣΥ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και σε ένα πλάνο έμπρακτης αναγνώρισης της σημασίας του, μεταξύ άλλων με σημαντική αύξηση δαπανών για την Υγεία, μισθολογικές αυξήσεις και ένταξη σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».