Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ανακοινώνεται παράταση γενικής καραντίνας υπό το φόβο κατάρρευσης του ΕΣΥ – Πώς άλλαξε το κλίμα αισιοδοξίας
Η συνεχής άνοδος των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τους δεκάδες θανάτους σε ημερήσια βάση, καθώς και τον –τετραψήφιο ακόμα– καθημερινό αριθμό νέων κρουσμάτων, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, σκορπώντας φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 549 διασωληνώσεις (νέο αρνητικό ρεκόρ), ενώ άλλοι 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο (δηλαδή 3,5 θάνατοι ανά ώρα). Παράλληλα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανήλθε σε 1.388, ο οποίος δεν είναι μικρός, με δεδομένο ότι προηγήθηκε σαββατοκύριακο και επομένως έγιναν λιγότερα διαγνωστικά τεστ.
- Στη Θεσσαλονίκη όπου επικεντρώνεται η “μάχη” χωρίς να παραγνωρίζεται η δραματική κατάσταση σε Λάρισα και άλλες πόλεις, τείνει να βγει εκτός κάθε ελέγχου, και τώρα αναζητούνται λύσεις για τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, τα οποία έμειναν αναοχύρωτα.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προχώρησε σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, τις οποίες όμως καλείται να στελεχώσει προσωπικό από το ΕΣΥ, γεγονός που ήδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα, η αισιοδοξία που επιχειρήθηκε να εκδηλωθεί με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα παράτασης της γενικής καραντίνας.
Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων επιμένει σε αυτήν την κατεύθυνση για υπάρξει παράταση του lockdown, πιθανότατα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο ρυθμός της ημερήσιας πτώσης των κρουσμάτων, όπως εκτιμούν, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα ή και τα τέλη του ερχόμενου μήνα.
Ο αριθμός των θανάτων όπως και των διασωληνωμένων αναμένεται να διατηρηθεί εξαιρετικά υψηλός για τουλάχιστον μία εβδομάδα με δέκα μέρες
Η ανακοίνωση της παράτασης, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από τα τέλη της εβδομάδας, καθώς τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την χρονική ισχύ της παράτασης. Η πλειονότητα των επιστημόνων εισηγείται παράταση δύο με τρεις εβδομάδες. Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την πιθανότητα να λήξει το lockdown στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.
Τότε, την Πέμπτη, δηλαδή, θα «κλειδώσει» πιθανότατα και το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση της γενικής καραντίνας.
Για τη Θεσσαλονίκη, πάντως, μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, επίσης, έχουν προτείνει – και, κατά τις πληροφορίες επιμένουν – όχι μόνον σε παράταση αλλά σε αυστηρότερα μέτρα ειδικά με καθολικό lockdown 15 ημερών (δηλαδή, με ακόμη λιγότερες επαγγελματικές δραστηριότητες και ελάχιστες μετακινήσεις).
Το σχέδιο για το άνοιγμα
Ο μεγάλος γρίφος είναι η ημερομηνία άρσης του lockdown αν και στο Μέγαρο Μαξίμου εκπονείται ήδη το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών, η οποία πιθανότατα θα γίνει από τα μέσα του επόμενου μήνα.
- Σύμφωνα με αυτόν τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Αυτό στην περίπτωση που η γενική καραντίνα λήξει στις 7 Δεκεμβρίου.
- Ταυτόχρονα, θα ανοίξει και το λιανεμπόριο, με αυστηρά μέτρα προστασίας και εφαρμογή του συστήματος click away.
Εν όψει των εορτών, θα επανέλθει ο επιδημιολογικός χάρτης που χωρίζει τη χώρα σε ζώνες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλονται ή θα αίρονται τα μέτρα, ενώ κατά τη διάρκεια των εορτών, θα υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.
Τέλος, για την εστίαση, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ανοίξουν μόνο τα εστιατόρια και τα καφέ και μόνον με καθήμενους, ενώ θα διατηρηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δεν δίστασε να… πανηγυρίσει για τους 103 θανάτους που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ, όταν ρωτήθηκε για την ευθύνη της κυβέρνησης σχετικά με την ανεξέλεγκτη πορεία του νέου κορονοϊού καθώς φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Ο υπουργός, επικαλούμενος τον δείκτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους θανάτους ανά εκατομμύριο σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό, επανέλαβε το αφήγημα της κυβέρνησης «έξω είναι χειρότερα».
Αποστάσεις από τον κ. Γεωργιάδη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που τόνισε ότι «ως πολίτης -και το υπογραμμίζω αυτό- θέλω να πω, ότι δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να έχει όρεξη να διασκεδάζει αν βλέπει γύρω του να πεθαίνουν 100 άνθρωποι την ημέρα».