DeepCOVID-XR: Η εξέταση που ανιχνεύει τον κοροναϊό δέκα φορές πιο γρήγορα από τα τεστ

 DeepCOVID-XR: Η εξέταση που ανιχνεύει τον κοροναϊό δέκα φορές πιο γρήγορα από τα τεστ

Μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης με αλγόριθμο διάγνωσης της νόσου Covid-19, αναλύοντας ακτινογραφίες των πνευμόνων δίνει νέα διάσταση στον εντοπισμό του κοροναϊού σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε σήμερα.

Την πλατφόρμα δημιούργησαν ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη τεχνητή νοημοσύνη καθηγητή ,‘Αγγελο Κατσάγγελο Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern.

Το «έξυπνο» σύστημα με την ονομασία όπως έδειξαν οι δοκιμές του, μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του κορονοϊού περίπου δέκα φορές πιο γρήγορα και με ακρίβεια 1% έως 6% μεγαλύτερη σε σχέση με ακτινολόγους εξειδικευμένους στις ακτινογραφίες θώρακα.

«Στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τα τεστ για κορονοϊό. Οι ακτινογραφίες-Χ είναι μια ασφαλής και φθηνή διαδικασία ρουτίνας. Με το νέο σύστημα μας χρειάζονται δευτερόλεπτα για να ελεγχθεί ένας ασθενής και να διαπιστωθεί κατά πόσο πρέπει να απομονωθεί λόγω λοίμωξης Covid-19», δήλωσε ο ‘Ελληνας καθηγητής.

Ανοίγουν πάλι τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου

«Χρειάζονται ώρες ή μέρες για να πάρει κανείς τα αποτελέσματα από ένα τεστ Covid-19. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν επιβεβαιώνει αν κάποιος έχει τον κορονοϊό ή όχι. Όμως, με το νέο αλγόριθμο, μπορούμε να ξεχωρίζουμε ένα ασθενή ως ύποπτο κρούσμα, προτού βγουν τα αποτελέσματα του τεστ», πρόσθεσε ο δρ Ράμσεϊ Γουέμπε της Ιατρικής Σχολής του Northwestern.

«Οι ακτινολόγοι είναι ακριβοί και όχι πάντα διαθέσιμοι. Οι ακτινογραφίες-Χ είναι φθηνές και ήδη αποτελούν μια διαδικασία ρουτίνας στην κλινική πράξη. Το νέο σύστημα μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να σώσει ζωές, ιδίως τώρα που η έγκαιρη διάγνωση είναι τόσο κρίσιμη, όταν κανείς δουλεύει με την Covid-19», τόνισε ο Κατσάγγελος, ο οποίος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979), με διδακτορικό από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ (1985).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς σημάδια της Covid-19 στους πνεύμονες τους, συνεπώς ούτε στις ακτινογραφίες τους, ιδίως στα αρχικά στάδια της νόσου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το «έξυπνο» σύστημα ασφαλώς δεν μπορεί να κάνει διάγνωση και γι’ αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα τεστ.

Πηγή: ΕΡΤ

 

Σχετικά Άρθρα