Εμβόλιο, οικονομία, εκλογές- Οι εισηγήσεις των “θερμόαιμων” στο Μαξίμου

 Εμβόλιο, οικονομία, εκλογές- Οι εισηγήσεις των “θερμόαιμων” στο Μαξίμου

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ρίξει στη μάχη της επικοινωνίας από τη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου μια ακόμα γυναίκα δημοσιογράφο γνωστή για τη στενή σχέση της με τον σκληρό πυρήνα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό προκάλεσε εκ των πραγμάτων ερωτηματικά για την μακροημέρευση του Στέλιου Πέτσα στη θέση του “porte parole” της κυβέρνησης και την πιθανότητα αναβάθμισης της Αριστοτελίας Πελώνη (“μεταγραφή” από το πολιτικό και διπλωματικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής”), ενώ άνοιξε ξανά τη συζήτηση σχετικά με το χρόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Το κλίμα στην κυβέρνηση δεν είναι πια αυτό που ήταν. Αρκετοί υπουργοί εκτέθηκαν κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα σοβαρά λάθη στους χειρισμούς, ενώ κάποιοι είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι για τις δημοσκοπικές επιδόσεις τους και θεωρούν πως κάποιος “δάκτυλος” επιχειρεί να τους ωθήσει στο περιθώριο. Ο ισχυρότερος άνδρας στο Μαξίμου παραμένει, πάντοτε, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης που διατηρεί σημαντικό κύκλο επιρροής τόσο στα μίντια, όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα, και ακολουθούν οι Άκης Σκέρτσος (το όνομα του οποίου ακούστηκε για τη θέση του αντικαταστάτη του κ. Πέτσα, αν και δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν) και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, παρότι ακούγεται “περίεργα” την ώρα που η χώρα θρηνεί πάνω από 100 νεκρούς καθημερινά, είναι οι πολιτικές εξελίξεις που θα συμβούν το 2021. Όλα εξαρτώνται από το δίπτυχο εμβόλιο-οικονομία και στο τραπέζι βρέθηκε τις τελευταίες μέρες ακόμα και η πιθανότητα ενός εκλογικού αιφνιδιασμού μέσα στην επόμενη χρονιά. Επισήμως και διαρρήδην οι κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν μια τέτοια πιθανότητα παραπέμποντας στο 2022, όταν, όπως εκτιμάται, θα έχουν αποκατασταθεί συνθήκες σχετικής κανονικότητας και με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας για την κυβέρνηση.

Από την άλλη, ωστόσο, οι εισηγήσεις για εκλογές μέσα στην επόμενη χρονιά βρίσκονται στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη. Προσδιορίζεται, μάλιστα, ως καταλληλότερος χρόνος ο Μάϊος ή ο Ιούνιος, ή ως απώτερο όριο ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος. Το σκεπτικό είναι το εξής: να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το θετικό μομέντουμ που θα προκαλέσει η έναρξη του εμβολιασμού του πληθυσμού, κάτι που θα σημάνει το τέλος της πανδημίας και το άνοιγμα της οικονομίας, και να ζητήσει νωπή εντολή ώστε να περάσει στην φάση εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος που ανεστάλη εξαιτίας των lockdown.

Οι εισηγητές θέτουν υπόψη του προωθυπουργού τον κίνδυνο να διακοπεί για το 2022 η δημοσιονομική ευελιξία που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες με την ανοχή του Βερολίνου και για την επόμενη χρονιά. Σε μια τέτοια περίπτωση (κάτι αβέβαιο, φυσικά, καθώς ένα τρίτο κύμα πανδημίας μπορεί να αναγκάσει σε επέκταση των έκτακτων μέτρων) η κυβέρνηση ίσως βρεθεί προ του κινδύνου να αποφασίσει ένα σκληρό προϋπολογισμό για το 2022, με νέα μέτρα που θα παραπέμπουν σε μνημόνιο. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις του “πακέτου Πισσαρίδη” -αρκετές από τις οποίες σχετικά με το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά θα είναι αντιδημοφιλείς- ένα τέτοιο σκηνικό θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Παρά τα αντιθέτως προβαλλόμενα, άλλωστε, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και το κλίμα στην κοινωνία δεν είναι αυτό που ήταν στις αρχές του έτους. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει (ακόμα) πως την φθορά της κυβέρνησης την καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκείνοι που προσπαθούν να πείσουν τον πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές αναφέρουν ως πρόσθετο επιχείρημα την παρατεταμένη “αβεβαιότητα” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και προτείνουν να προχωρήσει σε κάλπες πριν το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πιθανότατα θα ενισχύσει τον Αλέξη Τσίπρα και θα θέσει τέλος στην σημερινή εικόνα εσωστρέφειας.

Ενισχυτικά στα παραπάνω οι εισηγούντες πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναφέρουν και την εσωστρέφεια που έχει προκαλέσει στο ΚΙΝ.ΑΛ η “αμφισημία” της γραμμής, μεταξύ της Φώφης Γεννηματά που εμφανίζεται σκληρή έναντι της κυβέρνησης και της τάσης του Ανδρέα Λοβέρδου (και του “απόντος” Ευ. Βενιζέλου) που επιθυμεί συμπόρευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πειθόμενος (…) από τις πρόσφατες παραινέσεις του Κώστα Σημίτη. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll έφερε τον Ανδρέα Λοβέρδο δημοφιλέστερο για την ηγεσία επί του συνόλου των ψηφοφόρων (τον στηρίζουν, δηλαδή, και οι νεοδημοκράτες), ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ εμφανίζεται να προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η εικόνα φθοράς της κ. Γεννηματά και η εσωστρέφεια στο κίνημα χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από τους θιασώτες της πρόωρης κάλπης καθώς έτσι η Ν.Δ θα προσελκύσει σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν το ΚΙΝ.ΑΛ.

Σ.Κ

Σχετικά Άρθρα