Η τραγωδία και η μάχη- Το ΕΣΥ στο “κόκκινο”- Ζητούνται ευθύνες για τη Θεσσαλονίκη…
Μπορεί η ώρα της μεγάλης μάχης του δημοσίου συστήματος υγείας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές να μην ενδείκνυται για κομματικές αντιπαραθέσεις, όσα, όμως, αναδεικνύονται από αυτήν ακριβώς τη μάχη ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη (και την Βόρεια Ελλάδα) εγείρουν ερωτηματικά και “φωτογραφίζουν” ευθύνες. Δεν χρειάζεται -αν και οφείλει- να το κάνει η αντιπολίτευση. Ήδη συμβαίνει.
Ο εκλεγμένος με το κυβερνών κόμμα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε (Mega) πως ο ίδιος είχε ζητήσει αυστηρά μέτρα περιορισμών από τις 22 Οκτωβρίου αλλά η κυβέρνηση αδιαφόρησε. «Είναι προφανές, ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ως Περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε. Ζητήσαμε μέτρα». Ακόμα κι αν ο κ. Τζιτζικώστας προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του ευθύνες σχετικά με την τραγωδία που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, η κατηγορία είναι σαφής και δεν έχει απαντηθεί.
Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν απευθυνθεί προς την κυβέρνηση, την ίδια περίοδο, και από άλλους παράγοντες, όπως είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Είχε πει την 1η Νοεμβρίου: “Η Αττική και η Θεσσαλονίκη τίθενται τώρα υπό το ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων, όπως και ορισμένες άλλες περιοχές. Όμως την ώρα που λαμβάνεται αυτή η απολύτως αναγκαία απόφαση, τα κρούσματα Covid-19 στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν σε ημερήσια βάση τα 800 και είναι περίπου διπλάσια από αυτά που καταγράφτηκαν στην Αττική. Με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, αυτό, αν υπολογίζω σωστά, σημαίνει ότι η πυκνότητα των κρουσμάτων είναι στη Θεσσαλονίκη περίπου οκταπλάσια (!) της Αττικής. Άρα τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται πολύ καθυστερημένα για τη Θεσσαλονίκη. Με βάση τη δυναμική που είχε καταγραφεί εδώ και αρκετές ημέρες, τα μέτρα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη – αν θέλουμε να έχουμε την ίδια ευαισθησία και προνοητικότητα για όλη τη χώρα – αρκετές ημέρες νωρίτερα. Και σε κάθε περίπτωση με δεδομένη τη διαφορά της καμπύλης μεταξύ των δυο περιοχών, προφανώς χρειάζεται πρόσθετη μέριμνα για τη Θεσσαλονίκη”.
Στο ίδιο κλίμα είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις άλλων βουλευτών, όπως ο Χάρης Καστανίδης.
Ακόμα και ο πρόεδρος των ιδιωτών κλινικαρχών Γρηγόρης Σαραφιανός (η κλινική του οποίου επιτάχθηκε) δήλωσε πως “άλλα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου και της ενώσεώς τους τον Σεπτέμβριο” και συμπλήρωσε πως “δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία”. Δεν διεκδικεί, βεβαίως, αξιοπιστία ο επικεφαλής της ένωσης ιδιωτικών κλινικών που αρνήθηκε να συνεισφέρει στον “πόλεμο” με την εξάπλωση του ιού, ωστόσο οι αιχμές του είναι πολύ σοβαρές.
Είναι ακριβές πως η αρχική συμφωνία –προσοχή: με την καταβολή μεγάλου, ίσως και εξωφρενικού, ανταλλάγματος– δεν είχε προβλεφθεί η νοσηλεία ασθενών Covid σε ιδιωτικές κλινικές εάν κάτι τέτοιο κρινόταν απαραίτητο; Είναι ακριβές πως δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία σχετικής έστω εκπαίδευσης του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών για να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά; Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας που βρίσκεται εδώ και μήνες σε συνεννόηση με τους ιδιώτες της υγείας δεν έχει απαντήσει σχετικά.
Άλλη παράμετρος: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε χθες για να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εκτός ελέγχου. Μεταξύ αυτών το κλείσιμο κάποιων συνοριακών σταθμών και η επιβολή διενέργειας τεστ 72 ωρών και rapid test επί τόπου για όσους θέλουν να εισέλθουν. Δηλαδή, ενώ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, μέχρι τώρα εισέρχονταν χωρίς τεστ εποχικοί εργάτες, οδηγοί φορτηγών και άλλοι από τους σταθμούς των συνόρων; Από τις “κόκκινες” ζώνες των βαλκανικών χωρών στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου η θετικότητα εκτοξευόταν ραγδαία;
Αλλά και η ίδια η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό καθυστέρησε δραματικά, ενώ ήταν γνωστό πως το επιδημιολογικό φορτίο εκτινασσόταν στις Σέρρες λόγω των μετακινήσεων από την Θεσσαλονίκη στην πρώτη φάση των περιορισμών. Παρότι, επιπλέον, η Θεσσαλονίκη εισήλθε σε κατάσταση απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, η κυβέρνηση όταν αποφάσισε την επόμενη φάση ήπιου lockdown επέβαλλε σε όλη τη χώρα απαγόρευση από τις 12 τα μεσάνυχτα. Συμπεριέλαβε ακατανόητα και τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας έτσι για αρκετές μέρες τη δυνατότητα για περισσότερες μετακινήσεις απ΄ ότι είχαν επιβληθεί;;;
Φυσικά, τεράστια ευθύνη έχουν όλοι οι τοπικοί φορείς και η κεντρική διοίκηση της πολιτικής προστασίας σχετικά με τη συρροή χιλιάδων Θεσσαλονικέων στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Το επιδημιολογικό φορτίο της πόλης εκτοξεύθηκε, τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν και αρκετοί ιεράρχες νόσησαν με τα γνωστά αποτελέσματα.
Φαίνεται, μάλιστα, πως στις 22.10.2020, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είχαν ζητήσει αυστηροποίηση των μέτρων (αυτό που επιβεβαίωσε ο κ. Τζιτζικώστας) και ακύρωση των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, μετά από έγκυρη πληροφόρηση από επιστήμονες για έκρηξη των κρουσμάτων, αίτημα το οποίο η κυβέρνηση παρέκαμψε.
Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. Οι πληροφορίες από τους επιστήμονες κάνουν λόγο για μεγάλο ακόμα διάστημα με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας και πολλούς θανάτους. Οι εικόνες από τους νέους τάφους που ανοίγουν στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και αλλού αποτελούν γροθιά στο στομάχι. Επιστήμονες, όπως το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλ. Βατόπουλος, κάνουν ήδη λόγο για την ανάγκη lockdown όπως στην Κίνα (όλα κλειστά, καμία μετακίνηση). Μακάρι να μην χρειαστεί, ωστόσο ο εξωραϊσμός της εικόνας με τα σχέδια άρσης της καραντίνας και επαναλειτουργίας της αγοράς από κυβερνητικά στελέχη αποδεικνύεται άστοχος και παραπλανητικός.