Στροφή μετά το σοκ: Αυτά είναι τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοινώνονται – Φρένο στο σχέδιο για ανοιχτά μαγαζιά τα Χριστούγεννα
Ο υψηλός αριθμός θανάτων, κρουσμάτων και διασωληνωμένων που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, αλλάζουν για ακόμη μια φορά τα πλάνα της κυβέρνησης η οποία μετά τις ανακοινώσεις για σχέδιο επιστροφής από το lockdown, τώρα ετοιμάζεται να λάβει σκληρότερα μέτρα, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα επικεντρωθούν στη Βόρεια Ελλάδα καθώς εκεί το πρόβλημα με τα νοσοκομεία είναι δραματικό.
Ουσιαστικά η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει ασταμάτητα την εξάπλωσή της στη χώρα παρά τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown που έχουν επιβληθεί, φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα το πλάνο για ανοιχτά μαγαζιά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών: με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την αγορά.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ξανά πάνω από 3.000 νέα κρούσματα, ταράσσοντας τη γαλήνη των κυβερνώντων. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα νοσοκομεία (ειδικά της βόρειας Ελλάδας) είναι οριακή, καθώς καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών και των ασθενών που διασωληνώνονται σε ΜΕΘ.
Η Θεσσαλονίκη είναι ξανά στο επίκεντρο, καθώς τα 905 κρούσματα που καταγράφηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο δείχνουν ότι τα απανωτά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά.
Οι ανακοινώσεις Πέτσα – Κικίλια
Το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο άρσης των περιορισμών, παίρνοντας ως δεδομένο πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει «μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στις μολύνσεις από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση, ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, «σταδιακό αν αυτό είναι απαραίτητο». Πρόσθεσε πως «ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια».
Επιπλέον, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σαν να είχε περάσει ήδη η μεγάλη μπόρα της πανδημίας και να έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας, παρουσίασε σχέδιο εθνικού εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση αυτού του προγράμματος έγινε χωρίς καν να υπάρχει ακόμη το εμβόλιο, αλλά ούτε και σαφές χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή του.
Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια και Τσιόδρα
Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για να γίνει μία εκτίμηση της κατάστασης.
Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μπει η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον βαθμό θετικότητας ανά περιοχή ανά 100.000 κατοίκους, όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για: Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα, Πιερία, Λάρισα, Φλώρινα και Έβρο.
Η εκθετική αυτή αύξηση βάζει, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στο τραπέζι νέα μέτρα. Χαρακτηριστικές είναι οι πληροφορίες που μεταφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και κάνουν λόγο για αφορούν αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορα ίσως και κλείσιμό τους, ως έσχατη λύση.
Σε κάθε περίπτωση πάνω στο τραπέζι η βεντάλια των εισηγήσεων περιλαμβάνει το σκληρότερο όπως περιγράφεται lockdown στη Θεσσαλονίκη, με:
- Αύξηση της χρονικής διάρκειας της απαγόρευσης στις μετακινήσεις,
- Πιθανή μείωση των ενεργών κωδικών στα SMS, ακόμη και κατά τις ελεύθερες ώρες,
- Επαναξιολόγηση του επιπέδου των περιορισμών για τις μετακινήσεις εκτός νομού.
Στο πλέγμα των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων για να περιοριστεί η επίδραση στην διασπορά του κορονοϊού που μπορεί να επιφέρει η κινητικότητα που καταγράφεται με αυξανόμενη.
Αυτήν την στιγμή και οι 13 μεθοριακοί σταθμοί στην Βόρεια Ελλάδα είναι κλειστοί ενώ ανοιχτό παραμένει το τελωνείο του Προμαχώνα από όπου μπορούν να περνούν στη χώρα Ευρωπαίοι πολίτες αφού πρώτα προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.
Προειδοποιήσεις των ειδικών
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί συνεχίζουν να προειδοποιούν για αύξηση στις διασωληνώσεις και τους θανάτους ασθενών.
Ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Τσακρής, εμφανίστηκε έκπληκτος από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία είναι αναμενόμενο να αυξάνονται και θα αυξηθούν ακόμη τις επόμενες μέρες.
Για τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα έκανε, παράλληλα, λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Προφανώς θα αυξηθούν οι νεκροί, όμως αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη φάση. Ας μας γίνει το μάθημα πάθημα, ώστε να μην ξαναφτάσουμε εδώ», είπε στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η τεράστια διασπορά και στη συνέχεια να ανοίξουν μόνο οι δραστηριότητες που δεν δημιουργούν πρόβλημα.