Νέος συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: 20 κρούσματα κοροναϊού σε γηροκομείο – Δύο σε φάρμα στην Καστοριά
Σύμφωνα με το GRTimes.gr, εντοπίστηκαν 20 κρούσματα κοροναϊού στη «Διαμαντίδειο Στέγη» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν θετικοί 17 ηλικιωμένοι και τρεις εργαζόμενοι.
Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Ανατολή Δημητριάδου και όπως εξήγησε, τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τον τακτικό έλεγχο που διενεργείται με διαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ίδια, στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων τα μέτρα τηρούνται σχολαστικά. Γι’ αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μέχρι σήμερα, ούτε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Έκθεση για την Ελλάδα και το μεταναστευτικό: Υπερβολικός συνωστισμός, ανεπαρκές φαγητό
Οι ηλικιωμένοι οι οποίοι βρέθηκαν προχθές θετικοί έχουν μεταφερθεί σε μια πτέρυγα της Διαμαντίδειου Στέγης η οποία -ελλείψει κλινών στα νοσοκομεία της πόλης- έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε χώρο νοσηλείας τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα με τους υπόλοιπους 33 τρόφιμους του γηροκομείου για τους οποίους δεν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά τους.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, επίσης, ότι οι τρεις εργαζόμενο, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί, έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων και της Διαμαντίδειου Στέγης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για την τήρηση των μέτρων αλλά και για τη φροντίδα των ασθενών.
Θετικοί δύο εργαζόμενοι σε φάρμα γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά
Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν δύο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν) στην Καστοριά, ύστερα από rapid tests στα οποία υποβλήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για την ίδια μονάδα, όπου την περασμένη εβδομάδα είχαν εντοπιστεί θετικοί άλλοι δύο εργάτες.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 77 τεστ που διενέργησε, σήμερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε φάρμες γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά -σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες αυτών- βρέθηκαν θετικά τα τεστ δύο εργαζομένων σε μονάδα που εκτρέφει 10.000 μάνες μινκ, με την ετήσια έτσι παραγωγή να υπολογίζεται σε 30.000-40.000 ζώα.
Τα βιζόν, ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιο Συνδέσμου Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, «δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η κλινική τους εικόνα είναι άριστη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής».
Μετά τα σημερινά τεστ σε Καστοριά και Φλώρινα, στις φάρμες γουνοφόρων ζώων, σειρά έχει αύριο η Κοζάνη, όπου λειτουργούν ανάλογες φάρμες στην περιοχή του Βοΐου και του νομού Γρεβενών.
Καλά πληροφορημένη πηγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανέλαβε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιταγές της ΕΕ σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης του ζητήματος που έχει προκύψει με τις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν).
Ακολουθείται το μοντέλο της αυστηρής διαχείρισης των περιστατικών που προκύπτουν στις φάρμες γουνοφόρων ζώων, όπου εντοπίζονται προσβεβλημένα μινκ στην covid-19, γεγονός που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα οριζόντιας εφαρμογής του μέτρου της θανάτωσής τους.
Έτσι, όπως επισημαίνεται από την ίδια πηγή, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κινείται στο θέμα με γνώμονα πρωτίστως τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και ότι δεν θα πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία της περιοχής όπου λειτουργεί και η πλειονότητα των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζον), ήτοι στη Δυτική Μακεδονία.
Εξάλλου, όπως διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. «Το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι πλήρες και στην περίπτωση που υπάρχει διαπιστωμένο κρούσμα κορονοϊού παρακολουθούνται στενά και ελέγχονται όλες οι συγκεκριμένες φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες εντατικοποιούν τους ελέγχους στις φάρμες γουνοφόρων ζώων (βιζόν) και θα πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενα rapid tests στους ιδιοκτήτες και εργάτες σ’ αυτές, ενώ έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.
Όλα τα προαναφερόμενα ακολουθούνται στη βάση και του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με βάση το οποίο κρίνεται χαμηλός ο κίνδυνος μετάλλαξης της covid-19 στα μινκ και μετάδοσής τους στους ανθρώπους. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται και τα τελικά αποτελέσματα σχετικά με το θέμα της πιθανούς μετάλλαξης του ιού του κορονοϊού στα βιζόν που θανατώθηκαν.