Έκθεση για την Ελλάδα και το μεταναστευτικό: Υπερβολικός συνωστισμός, ανεπαρκές φαγητό

 Έκθεση για την Ελλάδα και το μεταναστευτικό: Υπερβολικός συνωστισμός, ανεπαρκές φαγητό

Εκθεση-κόλαφος της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) για την Ελλάδα. Η έκθεση της Επιτροπής ήρθε να προστεθεί στις διεθνείς αντιδράσεις και καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις. Ζητεί επίσης να μεταρρυθμιστεί το σύστημα κράτησης μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά όσοι στερούνται της ελευθερίας τους.

Επειτα από επίσκεψη στη χώρα μας πριν οκτώ μήνες (13-17 Μαρτίου), η επιτροπή τονίζει τα εξής για τις συνθήκες κράτησης σε Εβρο και Σάμο.

Δεύτερος κρατούμενος νεκρός των φυλακών Διαβατών από κοροναϊό

«Οι μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα κράτησης που αποτελούνται από μεγάλα κελιά με κάγκελα, γεμάτα από κρεβάτια, με κακό φωτισμό και εξαερισμό, ρημαγμένα και σπασμένα μπάνια και τουαλέτες, ανεπαρκή προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού, ανεπαρκές φαγητό και απουσία πρόσβασης σε υπαίθρια καθημερινή άσκηση. Ο υπερβολικός συνωστισμός σε πολλές από τις εγκαταστάσεις επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Επιπλέον, δεν δόθηκαν στους μετανάστες σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους».

Παράλληλα, σύμφωνα με το efsyn.gr, καταγγέλλει τις τρομακτικές συνθήκες κράτησης οικογενειών με παιδιά, ασυνόδευτων ανηλίκων, άλλων ευάλωτων ατόμων (σωματικά ή ψυχικά) και εγκύων, που στερούνται κατάλληλης υποστήριξης. Σε αυτό το σημείο η έκθεση προτείνει μεταφορά των προσφυγόπουλων σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής, που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, αντί της κράτησής τους σε αστυνομικά κρατητήρια.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη τακτική των επαναπροωθήσεων η επιτροπή αναφέρει πως έλαβε, για ακόμα μία φορά, αξιόπιστες καταγγελίες για μετανάστες που οδηγούνται από τα σύνορα του ποταμού Έβρου προς την Τουρκία. Και καλεί τις ελληνικές αρχές να δράσουν για να αποτρέψουν τέτοιες επαναπροωθήσεις εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία της για πράξεις του ελληνικού Λιμενικού, που παρεμπόδισε την είσοδο σκαφών με μετανάστες σε ελληνικό νησί, και εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο και τη συμμετοχή του Frontex σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα η CPT ζητά από τις αρχές της χώρας μας να πάρουν δραστικά μέτρα για να σταματήσει η κακομεταχείριση των κρατουμένων μεταναστών από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό, αφού αναφέρεται σε αρκετές σχετικές καταγγελίες, που αναφέρονται κυρίως κυρίως χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα.

Σχετικά Άρθρα