Έτσι θα κλείνετε ραντεβού για το εμβόλιο – Αναλυτικά όλο το σχέδιο
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό ενάντια στον κοροναϊό, ενημερώνοντας αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίο θα εμβολιαστούν οι Έλληνες πολίτες.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ξεκινώντας την ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο υπουργός Υγείας τόνισε την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση, ενώ επεσήμανε ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι το επιχειρησιακό σχέδιο καταρτίστηκε εγκαίρως ώστε όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα τα εμβόλια να υλοποιηθεί άμεσα ο εμβολιασμός των πολιτών, με σωστή ιεράρχηση και οργάνωση.
Η λειτουργία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων
Ο κ. Κικίλιας, παρουσιάζοντας το σχέδιο του εμβολιασμού, ανέφερε πως 1.018 κέντρα εμβολιασμού θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα και θα λειτουργούν 6 ημέρες την εβδομάδα (εκτός Κυριακής), σε 2 βάρδιες (πρωινή και απογευματινή), ώστε να μπορούν να καλύπτουν πάνω από 2 εκατ. πολίτες το μήνα.
Εάν χρειαστεί, εάν έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αλλά ήδη «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».
Εξήγησε ότι την κεντρική προμήθεια των εμβολίων κάνει Ε.Ε. (βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021).
1,1 δις δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη θα φτάσουν στην ίδια χρονική στιγμή σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ και στην ίδια τιμή και στην ίδια αναλογία για τον πληθυσμό κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει η χώρα περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Από την Ε.Ε., μεταφέρονται σε κεντρικές αποθήκες των κρατών μελών και από εκεί, διανέμονται στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα όπου και πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Η συμφωνία της Ευρ. Ένωσης έχει γίνει με 6 φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια:
- AstraZeneca, Johnson& Johnson, Sanofi-GSK, BioNTech-Pfizer, CureVac, Moderna.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα έχει πρώτα από όλους, το υγειονομικό προσωπικό, μετά οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνεται δωρεάν και δε θα είναι υποχρεωτικός.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.
Στόχος είναι όλα να γίνουν ψηφιακά:
- κυρίως με sms θα κλείνουν οι πολίτες το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν -στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο- ή και διαδικτυακά αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα μέσω τηλεφωνικού κέντρου για τα άτομα που δεν έχουν ευχέρεια με την τεχνολογία.
Οι υγειονομικοί θα εμβολιάζονται στα νοσοκομεία.
Στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος από το κράτος σε δύο στάδια. Στο πρώτο θα ελέγχονται οι δικαιούχοι μέσω ΑΜΚΑ και στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος στην καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων.
Προετοιμάζονται τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού
Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα και θα καλύπτουν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.
Τα κέντρα έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό.
Πρόκειται για κέντρα υγείας και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.