Αποκαλυπτικός ο Δ. Παρασκευής: Πολύ δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες για το ΕΣΥ -Σε ποιο σημείο “σπάει” η αντοχή του- Τι λέει για την άρση του lockdown
Βαρύς και ο απολογισμός της συνέχισης της πανδημίας τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου να παρατηρεί ότι το δεύτερο πανδημικό κύμα καλπάζει και στη χώρα μας και ότι ο καθένας μας είναι ευάλωτος και κανένας μας δεν είναι υπεράνω αυτής της λοίμωξης, αναφέροντας την ιδιαίτερα θλιβερή είδηση της απώλειας δύο νέων (42 και 52 ετών) μάχιμων γιατρών, μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ενώ μόλις πριν λίγο είχε γίνει γνωστή και η είδηση του θανάτου 49χρονης νοσηλεύτριας στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που νοσηλεύονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο με Covid-19.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Στο σχολιασμό των δεδομένων της ημέρας, στην ΕΡΤ1, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, εστίασε στο δυσάρεστο και το ελπιδοφόρο νέο της ημέρας.
Το δυσάρεστο της χτεσινής ενημέρωσης ήταν χωρίς αμφιβολία οι 400 διασωληνωμένοι συμπολίτες μας, ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.
- «Ο μεγάλος αριθμός των διασωληνωμένων είναι συνέπεια του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων και της εκθετικής αύξησης των ατόμων, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και διασωληνώσεων», εξήγησε ο κ. Παρασκευής για να προσθέσει ότι «βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο πόλεμο, όπου απειλούμαστε όλοι από τον κοροναϊό, και αυτό προκαλεί μία τεράστια πίεση στο σύστημα Υγείας, που αν δεν μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε θα έχουμε πολύ τραγικές συνέπειες και μεγάλο αριθμό ατόμων που θα καταλήξουν».
Προέβλεψε ότι «η επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολες, δεδομένου ότι η ανάγκη για νοσηλεία στο ΕΣΥ θα είναι πολύ υψηλή, τόσο στα άτομα που θα χρήζουν νοσηλείας όσο και σε εκείνα που θα πρέπει να διασωληνωθούν και θα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για νοσηλεία όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη».
«Η παρηγοριά μας είναι οι υγειονομικοί μας οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γιατροί, νοσηλευτές και εκεί έχουμε εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.
Απαντώντας εάν κινδυνεύει αυτό το οικοδόμημα να καταρρεύσει, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός:
- «Αν τυχόν δεν τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ο κοροναϊός διασπαρεί ανεξέλεγκτα, τότε, προφανώς, το σύστημα υγείας δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας είναι εξαιρετικά μεγάλος και κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Παρόλα αυτά, στην πρώτη γραμμή, βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά είμαστε και όλοι εμείς που πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους υπόλοιπους, έτσι ώστε ο αριθμός των κρουσμάτων να μη φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που θα απειληθεί η ζωή μας ή η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.
Ποσοστό αναρρωσάντων από τους διασωληνωμένους
Ένα σημείο που είχε ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, αφορούσε τα άτομα που αναρρώνουν μεταξύ εκείνων που διασωληνώνονται, το ποσοστό δηλαδή που αναμένεται να ιαθεί.
- «Οι ασθενείς που αναμένεται να αναρρώσουν μετά από διασωλήνωση ανάγονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% και μάλιστα το ποσοστό επιβίωσης μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα προς τιμήν των επαγγελματιών υγείας που φροντίζουν όλους εμάς και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο καθηγητής.
Σχολίασε, επίσης, ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων έχει μειωθεί πάρα πολύ μεταξύ της ηλικιακής 40-65 ετών, λέγοντας ότι «είναι ιδιαίτερα λυπηρό, για όλους και για τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής».
Πρόσθεσε πως «είναι συνέπεια της δριμύτητας του 2ου επιδημικού κύματος. Έχουμε πολλά κρούσματα και ακόμα και οι ηλικιακές ομάδες που έχουν χαμηλό κίνδυνο χρήζουν νοσηλείας και αυτοί, με ό,τι συνεπάγεται για τις πιθανές απώλειες που παρατηρούμε».
Η κρίσιμη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη παραμένει
Στη Θεσαλλονίκη, η κατάσταση επιδεινώνεται δεν είναι απλώς ασφυκτική και στο σημείο αυτό ο καθηγητής απάντησε για τη διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ.
- «Η διαθεσιμότητα είναι πολύ μικρή, έχει αγγίξει το κόκκινο , η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ευελπιστούμε όμως ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει και με τη συνεισφορά όλων μας, γιατί δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια να μην τηρούμε τα μέτρα γιατί οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά αυξάνει τον κίνδυνο, τα κρούσματα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Συνεπώς, δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες».
Η μάσκα μας προστατεύει ακόμα και στην περίπτωση μόλυνσης!
Απαντώντας σχετικά με στοιχεία μελετών που αναφέρουν ότι με τη μάσκα ακόμα και αν κολλήσουμε θα είναι πολύ πιο χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο, ο κ. Παρασκευής απάντησε θετικά:
- «Ακριβώς, η μάσκα έχει ένα διπλό ρόλο προστασίας: αφενός μειώνει τον κίνδυνο μεταδόσεων (να κολλήσουμε δηλαδή) άτομα σε κοντινή απόσταση από εμάς, ενώ αφετέρου, προστατεύει και εμάς που τη φοράμε, διότι μειώνει σημαντικά το ιικό φορτίο που μπορεί να μας μολύνει και αυτό έχει και μία θετική επίδραση στην πρόγνωση της νόσου. Μπορούμε, δηλαδή, να έχουμε μία πιο ελαφριά εικόνα σε σχέση με το να μη φοράμε τη μάσκα.
Προς ολιγοήμερη παράταση του lockdown
«Είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown, αλλά είναι λίγο πρώιμο να το πούμε από τώρα, καθώς έχουν περάσει μόνο 10 ημέρες από την εφαρμογή του. Θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η κατάσταση παρουσιάζει μία σταθεροποιητική τάση, το οποίο είναι πολύ θετικό, μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσει η μείωση, πόσο γρήγορη θα είναι, έτσι ώστε να έχουμε μία εικόνα του πόσο γρήγορα θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι της τάξης των 500 κρουσμάτων την ημέρα.
Απαντώντας εάν θα αποφασιστεί η άρση του lockdown, όταν τα νέα κρούσματα μειωθούν στα 500, ο καθηγητής απάντησε θετικά:
- «Ναι, σε αδρές γραμμές θέλουμε η κατάσταση να αφορά αριθμό κρουσμάτων που θα είναι διαχειρίσιμος, να μην ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες εβδομάδες, και το επίπεδο αυτό είναι περίπου σε αυτό το αριθμητικό ύψος».
Απαντώντας εάν με βάση τα στατιστικά, είναι εφικτό μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες από τα 2000-2500 κρούσματα/ημέρα να κατεβούμε στα 500, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι:
- «Θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειώνονται τα κρούσματα. Αν, δηλαδή, το lockdown είναι αποτελεσματικό και έχουμε μία ραγδαία μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενδεχομένως να είναι εφικτό. Δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε αίσθηση, αλλά είναι πιθανό να χρειαστούμε μία βραχυπρόθεσμη παράταση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, τοπικά ή και σε όλη την επικράτεια. Είναι σενάρια που θα συζητηθούν και ανάλογα θα παρθούν οι αποφάσεις».
Και δεύτερο αποτελεσματικό εμβόλιο
«Το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας (χτεσινής) είναι ότι και ένα δεύτερο εμβόλιο έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα της τάξης του 95% (τo εμβόλιο RNA που αναπτύσσει η αμερικανική Moderna για την πρόληψη της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό), όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και είμαστε εν αναμονή του να ολοκληρωθεί η μελέτη έτσι ώστε να υποβληθεί για έγκριση και να έχουμε περισσότερα από ένα εγκεκριμένα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα στην κοινότητα».
Σχετικά με τις περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα στους ηλικιωμένους και πόσο διάστημα θα καλύπτουν οι δόσεις του εμβολίου, ο κ. Παρασκευής απάντησε ότι «αυτά είναι δεδομένα που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, αναμένεται να διευκρινιστούν στην πορεία αλλά δε μας ανησυχούν ιδιαίτερα διότι εάν η περίοδος της ανοσίας είναι περιορισμένη θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται οι δόσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα».
Υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη, αν και μολύνονται με Covid-19, δεν αντικαθίστανται γιατί δεν υπάρχουν αντικαταστάτες…
Αποκαλύπτικά όσα μας είπε η Δάφνη Κατσίμπα, Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης για τα κρούσματα μεταξύ γιατρών και προσωπικού:
«Στο Ιπποκράτειο, είχαμε πάνω από 70 κρούσματα επιβεβαιωμένα, ενεργά, ανάμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στο ΑΧΕΠΑ, πάνω από 100 και σε όλα τα άλλα πολλά ακόμα κρούσματα, δηλαδή μπορεί να έχουμε ξεπεράσει και τα 300 κρούσματα μεταξύ του προσωπικού των νοσοκομείων. Υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα, ενεργά τώρα που μιλάμε».
Προσωπικό που έχει μολυνθεί: «Αν δεν έχετε προσωπικό για αντικατάσταση δεν απομακρύνεται κανείς!»
Εξηγώντας ποια είναι τα υγειονομικά μέτρα για τους επαγγελματίες υγείας εξήγησε με παράδειγμα σε ποιες περιπτώσεις απομακρύνεται ο εργαζόμενος: «Αν εγώ είμαι ύποπτη, επειδή έχω έρθει σε επαφή με ένα κρούσμα, θα αξιολογηθώ αν είμαι μικρής, μέτριας ή μεγάλης βαρύτητας. Αν είμαι μικρής βαρύτητας, θα μείνω στο νοσοκομείο (στη θέση μου). Αν είμαι μέτριας βαρύτητας, θα απομακρυνθώ εγώ αλλά δε θα ιχνηλατηθεί το υπόλοιπο προσωπικό. Αν είμαι μεγάλης βαρύτητας, θα απομακρυνθώ, κάνοντας ΤΟΤΕ το τεστ. Πρέπει να το δηλώσουμε και να ζητήσουμε τεστ. Μπορεί (ένας υγειονομικός) να απομακρυνθεί για 7 ημέρες –όχι για 14 όπως ισχύει για όλους– αλλά μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αντικαταστάτης σου στο τμήμα του, αλλιώς δεν μπορεί να απομακρυνθεί. «Αυτές είναι οι απαντήσεις που έχω πάρει εγώ για το τμήμα μου, όταν ενημέρωσα για αντίστοιχο περιστατικό. Αν δεν έχετε προσωπικό για αντικατάσταση δεν απομακρύνεται κανείς!».
«Είχαμε ένα τέτοιο φαινόμενο στην εντατική του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, αυτό το καλοκαίρι. Εμφανίστηκαν συμπτώματα σε ένα άτομο του προσωπικού, ζήτησε τεστ, δεν του έγινε. Στη συνέχεια, παρουσίασαν και άλλοι συμπτώματα, ζήτησαν να κάνουν το τεστ, δεν τους έγινε και τελικά νόσησαν 12 άτομα από την εντατική και αναγκάστηκαν να κλείσουν και να απολυμάνουν την εντατική».
«Αυτά που σας αναφέρω είναι μία και δύο ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες, καθώς και τα κρούσματα ανάμεσά μας είναι κάποιες εκατοντάδες».
«Γενικά, δε γίνονται στους χώρους εργασίας τεστ, σε όλες τις υπηρεσίες. Υπάρχει η αποσιώπηση να μη διαταραχθεί το κλίμα» (εδώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ΕΡΤ3 όπου υπήρχε κρούσμα αλλά δεν έγινε γνωστό έως ότου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10). «Για να μην απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι, όπου είναι λίγοι και δεν μπορούν να αντικατασταθούν».
«Και επίσης, υπάρχει αποσιώπηση επειδή δε γίνονται τεστ: Στις δομές φιλοξενίας (ηλικιωμένων, μεταναστών κλπ) δε γίνονται τεστ. Στις φυλακές, στο στρατό το ίδιο, όπως και στα νοσοκομεία δε μας κάνουν τεστ ώστε να απομακρυνθούμε έγκαιρα και να μην κλείσει το τμήμα μας, γιατί θα το μεταδώσουμε και σε αρρώστους, όπως και σε εμάς και άλλους συναδέλφους το μετέδωσαν άλλοι ασθενείς κοκ».
«Αν και έπρεπε να έχουν γίνει οι σωστές παρεμβάσεις εγκαίρως για τις οποίες φωνάζαμε από το καλοκαίρι, και θα μπορούσαν να έχουν προλάβει αυτή την κατάσταση: να χρειάζονται τα μέτρα προστασίας αλλά να μη χρειαστεί το lockdown… Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Βλέπουμε από μέσα τι χρειάζεται, ποιες είναι οι ανάγκες και ζητάμε αυτό που πρέπει να γίνει…
Στο δια ταύτα
«Ωστόσο, αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε όλοι είναι να τηρούμε τα μέτρα. Μάσκα, γάντια, αποστάσεις, καλό πλύσιμο των χεριών και των ρούχων, σιδέρωμα, αλλά και να μην μπαίνουμε στο σπίτι με τα παπούτσια γιατί μεταφέρεται μέσα ο ιός».
Υπάρχει ελπίδα βελτίωσης;
Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, πιστεύω ότι ο πανικός που υπάρχει τώρα θα οδηγήσει σε αυτή την προχειρότητα και στο να κλείσουμε τρύπες την τελευταία στιγμή (όπως με την πρόταση να μπουν κλίνες στο Βελλίδειο). Φοβόμαστε όλοι οι γιατροί ότι η κυβέρνηση δε θα αγγίξει το «θέσφατο» που λέγεται ιδιωτικός τομέας, παρά μόνο θα το ενισχύσει και δε θα το επιβαρύνει σε αυτή την κατάσταση υπέρ του κόσμου. Δεν είμαι αισιόδοξη σε αυτόν τον τομέα… Όταν έχεις σαν προτεραιότητα να μην θίξεις αλλά να ενισχύσεις τον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορείς να είσαι αισιόδοξος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας…
Ξέρω τι θα κάνουμε εμείς σαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: θα δώσουμε πάνω από τα όρια αντοχών και εξάντλησης, τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε τον άρρωστο όπως πρέπει .. Όμως επειδή υπάρχουν τα ανθρώπινα όρια φοβάμαι πολύ για την εξέλιξη που θα έχουμε…