Στην πρώτη γραμμή:Παγώνη – Κουτσούκου μιλούν στο libre: “Δεν μπαίνει οποιοσδήποτε με βαριά Covid-19 σε ΜΕΘ” – “Μόνο το φιλότιμο εξηγεί τις αντοχές μας “
Σχεδόν στο «παρά ένα» θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποφασίστηκε το lockdown για να περιοριστεί η διασπορά του νέου κοροναϊού στην κοινότητα, αλλά και να μην αυξηθεί περισσότερο η πίεση στο σύστημα υγείας, μία πίεση που «χτυπάει κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες, με τα νοσοκομεία της χώρας να επιβαρύνονται επικίνδυνα και πολλά από αυτά να φτάνουν στα όρια της πληρότητας.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις να μιλούν για lockdown 3 εβδομάδων, και αυτό ελπίζει και εύχεται η αγορά, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα αυξημένα κρούσματα και οι ασφυκτικά γεμάτες δομές υγείας κάνουν τους ειδικούς πιο συγκρατημένους και λιγότερο αισιόδοξους για την επιστροφή μας στην καθημερινή ρουτίνα, την οποία –όπως φαίνεται– στο τέλος, όλοι θα λατρέψουμε…
Λινού στο libre: Το lockdown δεν θα λύσει την εκθετική έξαρση, τι πρέπει να γίνει – Φοβάμαι το burn out
Στο libre, μίλησαν δύο γυναίκες που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής προσφοράς και άμυνας απέναντι στο φονικό ιό, σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση του συστήματος και δίνοντας μία άλλη εικόνα για το χρονικό ορίζοντα επιστροφής μας στην κανονικότητα:
- η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας, Αντωνία Κουτσούκου, διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ
- και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δηλαδή των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, κα Ματίνα Παγώνη.
Μετά από 2 με 3 εβδομάδες θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα
Σχολιάζοντας το πότε θα περιμένουμε να δούμε ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν και να παίρνει μικρή ανάσα το σύστημα υγείας, η κα Παγώνη μας είπε ότι:
- «μετά από 3 εβδομάδες, θα υπάρχει μικρή μείωση κρουσμάτων και εισαγωγών και προς το τέλος Νοεμβρίου μπορούμε να δούμε αποτελέσματα, μέχρι και 3ψήφια μείωση των κρουσμάτων βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Η μείωση της καταγραφής νέων κρουσμάτων και η πίεση του συστήματος δε θα έρθει από τη μία ημέρα στην άλλη, αυτό θα συμβεί σταδιακά. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν χτες, θα αποδώσουν μετά από 15 ημέρες».
Ανάλογη ήταν και η απάντηση της Καθηγήτριας Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας, Α. Κουτσούκου:
- «Το λιγότερο μετά από 2 εβδομάδες, θα δούμε σημαντική μείωση των περιστατικών και της πίεσης στο σύστημα. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που αναμένει αποτελέσματα νωρίτερα…».
Απαντώντας στην ερώτηση μας πόσες ημέρες κατά μέσο όρο διαρκεί η νοσηλεία ενός ασθενούς–covid αλλά και πόσες ημέρες χρειάζεται (πάλι κατά ΜΟ) ο ασθενής–covid να εξέλθει από τη ΜΕΘ/covid, η κα Κουτσούκου διευκρίνισε ότι:
- «Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος νοσηλείας ασθενή σε ΜΕΘ/covid είναι μεταξύ 15 και 17 ημερών, πάντα ανάλογα με το περιστατικό και ανάλογα αν είναι διασωληνωμένος ο ασθενής ή όχι. Αλλά και τα απλά περιστατικά covid με νοσηλεία σε νοσοκομείο, πάλι 14 ημέρες χρειάζονται κατά μέσο όρο, λόγω των πρωτοκόλλων που ισχύουν για την ασφάλεια και τον περιορισμό της μετάδοσης. Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι ασθενείς που εξήλθαν νωρίτερα των 2 εβδομάδων για να πάνε, ωστόσο, σπίτι τους και να παραμένουν εκεί σε απομόνωση, για το απαραίτητο διάστημα των 14 ημερών».
Από τα στοιχεία αυτά καταλαβαίνουμε γιατί οι ειδικοί μιλούν για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μέχρι να αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Παγώνη: Τα νοσοκομεία δεν έκλεισαν, λειτουργούν για όλα τα περιστατικά, για όλους τους ασθενείς
Σχετικά με το θόρυβο που προκαλούν οι αναφορές ότι το δημόσιο σύστημα υγείας αγγίζει την πληρότητα, με πολλές μονάδες να φτάνουν στα όρια τους για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, η κα Παγώνη τόνισε κατηγορηματικά:
- “Κάθε περιστατικό που χρειάζεται νοσηλεία, θα πηγαίνει στο νοσοκομείο, και τα περιστατικά Covid-19 και όλα τα υπόλοιπα που δε σχετίζονται με κοροναϊό. Τα νοσοκομεία δεν έκλεισαν. Λειτουργούν για όλα τα περιστατικά, για όλους τους ασθενείς. Και χειρουργεία γίνονται και εισαγωγές. Δεν εξυπηρετούν τα νοσοκομεία μόνο ασθενείς με Covid-19… Πρέπει να το γνωρίζει αυτό ο κόσμος. Δεχόμαστε πιέσεις αλλά δεν έχουμε παραλύσει. Μη θορυβηθεί ο κόσμος από αυτά που ακούει”.
Η σημασία της μείωσης των νέων κρουσμάτων
Απαντώντας στην ερώτηση ποιο είναι το πιο σημαντικό για τη μείωση της πίεσης του συστήματος, η μείωση των εισαγωγών ή των διασωληνωμένων, η κα Παγώνη εξήγησε ότι:
- «υπάρχουν 3 παράμετροι που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας: αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, η αύξηση των εισαγωγών με Covid-19 και η αύξηση των διασωληνωμένων. Ένα ποσοστό των εισαγωγών με Covid-19 σίγουρα θα διασωληνωθεί, καθώς θα υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα. Και από τις 3 αυτές παραμέτρους κρίνεται όλη η ιστορία. Όσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε, τόσο θα μειώνονται οι εισαγωγές και επομένως και οι διασωληνώσεις. Άρα χρειαζόμαστε μείωση και στις 3 παραμέτρους, καθώς η μία είναι συνέπεια της άλλης».
Ιατρική απόφαση βάσει δεικτών η εισαγωγή περιστατικού σε ΜΕΘ
Σχολιάζοντας διαμαρτυρίες που ακούγονται από συγγενείς ασθενών που μιλούν για (πιθανή) επιλογή περιστατικών που θα μπουν σε ΜΕΘ (πιθανώς εκφράζοντας την ανησυχία τους για τους δικούς τους ανθρώπους), η κα Παγώνη ήταν κατηγορηματική:
- «Ο γιατρός αποφασίζει ποιο περιστατικό θα μπει στη μονάδα, ανάλογα με την εκτίμηση των δεικτών του ασθενή. Δεν μπαίνει οποιοσδήποτε ασθενής με βαριά Covid-19 σε ΜΕΘ. Ο γιατρός μελετά συγκεκριμένους δείκτες του ασθενή και κρίνει εάν πληροί τις προϋποθέσεις για να μπει στη μονάδα. Δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Οι συγγενείς δε γνωρίζουν και δεν αποφασίζουν για εισαγωγή στη μονάδα, εκτός των περιπτώσεων που οι συγγενείς αποφασίζουν ότι δε θέλουν ο δικός τους άνθρωπος να διασωληνωθεί και το δηλώνουν ενυπόγραφα. Αυτό είναι άλλο…
«Στο κόκκινο» οι αντοχές των υγειονομικών
Οι αντοχές (σωματικές και ψυχικές) των υγειονομικών, παγκοσμίως, δοκιμάζονται περίπου 10 μήνες, από το ξέσπασμα της κρίσης, με ελάχιστες ανάσες τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τις γνωστές χρονίζουσες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο άθλος των ανθρώπων αυτών είναι αξιοθαύμαστος.
«Είμαστε σε μεγάλη κόπωση μετά από τόσους μήνες στην πρώτη γραμμή χωρίς ανάσα», μας τόνισε η κα Κουτσούκου.
«Μόνο το ελληνικό φιλότιμο μπορεί να εξηγήσει τις αντοχές μας αλλά όσο τραβάει σε μάκρος η πανδημία και όσο δεν αναγνωρίζεται η υπεράνθρωπη καθημερινή μας προσπάθεια, λιγοστεύουν τα αποθέματα των δυνάμεων του προσωπικού. Όλη έχουμε την αγωνία να αντέξει το προσωπικό να στηρίζει το σύστημα».
Κι εδώ έρχεται ένα άλλο καίριο ζήτημα:
- των προσλήψεων της τελευταίας στιγμής και της δυνατότητας που έχει το μη εκπαιδευμένο προσωπικό να συνδράμει ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε καταστάσεις κρίσης…
Αν. Κουτσούκου: «Έγιναν κάποιες ενέργειες με μετακινήσεις προσωπικού και προσλήψεις της τελευταίας στιγμής, όμως χωρίς εκπαίδευση, περισσότερη είναι η φασαρία παρά η αποτελεσματική βοήθεια του προσωπικού που έρχεται να ενισχύσει ένα νοσοκομείο τέτοιες ώρες. Αν έχω σε θάλαμο ΜΕΘ, 5 έμπειρους να τρέχουν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, και άλλους 10 να κοιτάζουν και πρέπει να τους εκπαιδεύουμε εκείνη τη στιγμή, δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος. Έγιναν προσλήψεις αλλά άναρχα και με σύμβαση μικρής διάρκειας και χωρίς οργάνωση της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι διάρκειας περίπου 6 μηνών. Αν η σύμβαση είναι ενός έτους, το προσωπικό μας φεύγει από το σύστημα τη στιγμή ακριβώς που είναι ώριμο για να προσφέρει και απόλυτα χρήσιμο…».
–Και μετά το lockdown, τι; Πώς θα αποφύγουμε ξανά το κλείσιμο;
Αν. Κουτσούκου: «Λέμε συνεχώς για την εφαρμογή των μέτρων, αλλά το ζήτημα είναι πόσο σωστά εφαρμόζονται τα μέτρα. Ένα θέμα είναι και το ότι έχει χαθεί σε κάποιο ποσοστό η εμπιστοσύνη του κοινού. Το ζήτημα είναι να έχουμε μία συγκροτημένη, επιστημονικά σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης για να ακολουθήσει και το κοινό και να τηρήσει σωστά και με συνέπεια τα μέτρα».