Άρθρο παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα: Η ώρα της ευθύνης
Έκκληση για εθνική, διακομματική συνεννόηση απέναντι στον κοινό εχθρό της πανδημίας απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας: σε αυτό στόχευε η συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, σε αυτό στοχεύει το σημερινό άρθρο του στην «Αυγή» της Κυριακής.
Πρόκειται, όπως φαίνεται, για μια στρατηγική επιλογή της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
- χωρίς ανοιχτό μέτωπο έναντι των επιστημόνων και με αναβαθμισμένο το ρόλο του τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, παρότι μη μέλος του, όσο όμως και στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα σταματήσει να ασκεί σκληρή κριτική για τα (μη) πεπραγμένα της κυβέρνησης στο μέτωπο κατά του κοροναϊού. Όπως, άλλωστε γράφει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο άρθρο του σήμερα:
“τώρα δυστυχώς είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Με την κυβέρνηση να ομολογεί στην πράξη, με το δεύτερο lockdown, ότι απέτυχε παταγωδώς από τον Μάιο μέχρι σήμερα να προετοιμάσει τη χώρα για να ελέγξει την εξάπλωση του ιού”.
Το βάρος όμως πέφτει αλλού, σε αυτό που ο Α. Τσίπρας ονομάζει, «δρόμο της, έστω και εκ των υστέρων, μίνιμουμ συνεννόησης», που προϋποθέτει όμως για τον Κ. Μητσοτάκη «και τη δύναμη να υπερβεί μια κατασκευασμένη εικόνα πολιτικής αυτάρκειας». Το να βάζει πλάτη είναι, άλλωστε, στο DNA της Αριστεράς, θα μπορούσε να πει ο Α. Τσίπρας, ή με τα δικά του λόγια, μόνη πυξίδα για το κόμμα του είναι «η σωτηρία της κοινωνίας και των ανθρώπων».
Το σχέδιο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης περιλαμβάνει το αίτημα προς τον πρωθυπουργό της χώρας να πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και στο πλαίσιο αυτό, να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε τρεις άξονες:
- Εκπόνηση σχεδίου 6μηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
- Συμφωνία σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής «με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το οποίο θα έχουμε συμφωνήσει».
- Το πάγωμα όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση και οι οποίοι, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, «πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φέρνει παραδείγματα τέτοιων νομοθετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, όπως το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά ή τον πτωχευτικό κώδικα. Για το τελευταίο ειδικότερα, «σύμμαχος» στην προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες εξώσεων, όπως πρόσφατη έρευνα του libre έχει καταδείξει.
Ο πρωθυπουργός είναι σε σταυροδρόμι τούτη τη στιγμή, σύμφωνα με τον πολιτικό αντίπαλο:
- είτε συμφωνεί στα τρία σημεία είτε, όπως πολύ σκληρά επισημαίνει, «η απόφαση που έχει πάρει, είναι να μην διστάσει να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και μόνο του ενδιαφέρον είναι να επιβιώσει πολιτικά μέσω μιας γιγαντιαίας εκστρατείας επικοινωνιακής εξαπάτησης».
Και στην περίπτωση αυτή, διαμηνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μέσω του άρθρου του στην «Αυγή», «όχι μόνο θα είμαστε απέναντι, αλλά θα γίνουμε οι πρωτεργάτες της κοινωνικής αντίστασης, η μαγιά της κοινωνικής δυναμικής για να τον εμποδίσουμε. Και αυτή η στάση δεν θα είναι απλώς μια πολιτική επιλογή, αλλά το μοναδικό ηθικό και κοινωνικό μας χρέος απέναντι σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας».
Νίκος Παπαδημητρίου