Πως ελήφθη η απόφαση Μητσοτάκη- 10.000 και 10%: Ο αριθμός και το ποσοστό που τρόμαξαν το Μαξίμου και έφεραν το 2ο lockdown
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή λοιμωξιολόγων και άλλων ειδικών υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα είχαν εδώ και αρκετές ημέρες εισηγηθεί πως εκτός από τις ακραία επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, η χώρα έπρεπε να μπει σε καθολικό lockdown. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα διστακτικός ζυγίζοντας τις συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στην οικονομία.
Το οικονομικό επιτελείο (Σταϊκούρας, Σκυλακάκης) του είχε μεταφέρει πως μια καραντίνα ενός μήνα θα προκαλούσε απώλεια τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ, ήτοι περίπου το 3% και θα εκτόξευε την ύφεση, η οποία ούτως ή άλλως δείχνει τάσεις εκτροχιασμού σε ποσοστό άνω του 10%, πιθανώς και άνω του 12%.
Όπως έχει πληροφορηθεί το Libre, η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε όταν ενημερώθηκε από τον Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους ειδικούς για δύο αριθμούς που προκαλούν τρόμο.
Ο καθηγητής Τσιόδρας μετέφερε στον πρωθυπουργό πως τα μοντέλα πρόβλεψης που έχει υιοθετήσει η επιτροπή δείχνουν ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων Covid οδηγεί σε έναν ημερήσιο αριθμό πάνω από 10.000 κρούσματα! Πρόκειται για την χειρότερη πρόβλεψη, πάνω και από τις δυσοίωνες προοπτικές που εμφάνιζε το μοντέλο του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Ο δεύτερος αριθμός που τρόμαξε το Μέγαρο Μαξίμου αφορά το ποσοστό των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς που είναι πιθανό να καταλήξει σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή και να διασωληνωθεί. Οι ειδικοί ενημέρωσαν πως το 10% όσων νοσούν και εισάγονται στα νοσοκομεία μπορεί να χρειαστεί ΜΕΘ, κάτι που πρακτικά περιγράφει μια τρομακτική κατάσταση. Σήμερα νοσηλεύονται περίπου 1.500 ασθενείς Covid, έτσι περίπου 150 από αυτούς μπορεί να χρειασθούν αυξημένη φροντίδα σε ΜΕΘ. Με 179 διασωληνωμένους -χθεσινά στοιχεία- σε σύνολο 328 ΜΕΘ, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως το σύστημα υγεία βρίσκεται ένα βήμα πριν το τελικό όριό του. Εάν, δε, συνδυάσει κανείς αυτό το ποσοστό (10%) με την πρόβλεψη ακόμα και για 10.000 κρούσματα ημερησίως, αντιλαμβάνεται τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο, φυσικά, πως αρκετοί επιστήμονες αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, τονίζουν πως πρέπει να αποφύγουμε “εικόνες Μπέργκαμο”.
Κατόπιν τούτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης πείσθηκε και ανακοινώνει το lockdown, ελπίζοντας σε ανακοπή του εκθετικού κύματος της πανδημίας.