Επιχείρηση εκκαθάρισης των Γερμανικών ειδικών δυνάμεων από ακροδεξιά στοιχεία
Μια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού μπήκε τελεία και παύλα. Στις 30 Ιουλίου o 2ος λόχος των ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων KSK διαλύθηκε. Ένα τελευταίο προσκλητήριο στο στρατόπεδο Γκραφ Τσέπελιν σε πολίχνη της Βάδης- Βυρτεμβέργης, σύντομη ομιλία του διοικητή. Και μετά ο 2ος λόχος των συνολικά τεσσάρων του KSK, πέρασε στην ιστορία.
Το γεγονός απετέλεσε δραματική τομή σε σειρά μεταρρυθμίσεων, που διέταξε η υπουργός Άμυνας την 1η Ιουλίου. Τότε είχε δώσει ένα χρονικό περιθώριο στο KSK για να πατήσει το κουμπί επανεκκίνησης, με εξαίρεση τον 2ο λόχο, που θεώρησε ότι δεν επιδέχεται μεταρρύθμισης, γιατί οι στρατιώτες κάλυψαν τις ακροδεξιές αντιλήψεις και συμπεριφορές των συναδέλφων τους από «κακώς εννοούμενη συντροφικότητα». Η υπουργός προειδοποίησε ότι οι υπόλοιπες μονάδες θα πρέπει να ανασυνταχθούν, ειδάλλως απειλείται η διάλυση ολόκληρου του KSK. Τώρα όμως αυτό το σενάριο παραμένει σενάριο. Σύμφωνα με ενδιάμεση έκθεση, που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Άμυνας, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και αφορούν στο σύνολό των επίλεκτων δυνάμεων.
Για την υπουργό Άμυνας Κραμπ-Καρενμπάουερ τα ναζιστικά σύμβολα και ακροδεξιές δραστηριότητες έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Αλλά τι είχε γίνει; Αρχές του χρόνου υπήρξαν πληροφορίες για ακροδεξιές δραστηριότητες στις ειδικές δυνάμεις, σε εκείνες τις επίλεκτες δυνάμεις που είναι εξασκημένες για την απελευθέρωση ομήρων και άλλες ειδικές επιχειρήσεις σε πεδία μαχών. Πολλά για το συγκεκριμένο σώμα, που ιδρύθηκε το 1996, δεν είναι γνωστά. Ούτε ο αριθμός των στρατιωτών, που περνούν ειδικά τεστ για να γίνουν δεκτοί, αλλά πρέπει να είναι γύρω στους 300. Τα πρόσωπα των στρατιωτών, όταν βρίσκονται σε δράση, είναι συνεχώς καλυμμένα. Οι επιχειρήσεις τους είναι μυστικές, απαγορεύεται να ενημερώνουν ακόμη και τους στενούς συγγενείς τους. Όμως οι μονάδες αυτές επιλέκτων έχουν ένα πρόβλημα. Επί χρόνια κράτησαν καλά κρυμμένες τις ακροδεξιές αντιλήψεις στρατιωτών τους. Μέχρι φέτος τον Μάιο. Η αστυνομία της Σαξονίας ανακάλυψε ότι ένα μέλος του KSK, ο ανθυπασπιστής Φίλιπ Σ., διέθετε κρυψώνα με όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτική ύλη, όπως και ναζιστικά σύμβολα. Σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις, μέρος των πυρομαχικών προέρχονταν από αποθέματα του γερμανικού στρατού. Ο στρατιώτης προφυλακίστηκε.
Η υπουργός Άμυνας έκρινε ότι με τις ανακαλύψεις η υπόθεση πήρε νέες διαστάσεις και τράβηξε χειρόφρενο. Συγκρότησε ομάδα εργασίας για την διερεύνηση των συνθηκών, η οποία έβγαλε στην επιφάνεια σοκαριστικά στοιχεία για στρατιώτες με ακροδεξιές αντιλήψεις, τοξική συμπεριφορά των ανωτέρων προς τους κατωτέρους και εξαφάνιση 62 κιλών εκρηκτικής ύλης και μεγάλων ποσοτήτων πολεμοφοδίων από τις αποθήκες του γερμανικού στρατού. Έγινε όμως κάτι μετά από 4 χρόνια; «Πολλά» λέει η Έβα Χεγκλ, εντεταλμένη του κοινοβουλίου για την Μπούντεσβερ. «Υπάρχει μακρύς κατάλογος από 60 σημεία. Μηδενική ανοχή για εξτρεμισμό στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι άνθρωποι με αποδεδειγμένα περίεργη συμπεριφορά, απομακρύνονται. Είναι απόλυτα σωστό και σημαντικό». Η Χεγκλ επισκέφθηκε την επίμαχη μονάδα στην πόλη Καλφ, κοντά στην Στουτγάρδη, για τελευταία φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ο ταξίαρχος Μάρκους Κραϊτμάιερ δέχεται μεγάλη υποστήριξη στη γραμμή του να ρίχνει φως σε κάθε ακροδεξιό περιστατικό.
Αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις ή υπάρχουν ακροδεξιά δίκτυα στον γερμανικό στρατό; «Μέχρι στιγμής δεν έχω ενημέρωση για παγιωμένες δομές ανάμεσα στους ακροδεξιούς», λέει η εντεταλμένη μιλώντας στη DW. «Αλλά δεν μπορεί να δώσει κανείς οριστική απάντηση σε μίαν τέτοια ερώτηση, γιατί κάθε μεμονωμένη περίπτωση πρέπει να διερευνάται εξονυχιστικά. Σημαντικό είναι οι στρατιώτες που θα ενταχθούν στις επίλεκτες μονάδες του KSK να περνούν πιο αυστηρές εξετάσεις ασφάλειας, για να κρατηθούν μακριά ακροδεξιοί. Κι αυτό είναι το καθήκον της MAD, της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ασφάλειας του στρατού, και εκεί θα πρέπει να βελτιωθούμε».
Αλλά και ο Τομπίας Λίντνερ, ειδικός επί θεμάτων άμυνας των Πρασίνων, παρακολουθεί τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του KSK. Θεωρεί σημαντικό να γίνει το σώμα πιο διαφανές. Μέχρι τώρα ήταν κάτι σαν νησίδα μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, με δικές του προμήθειες, δική του διαδικασία στρατολόγησης προσωπικού, δική του εκπαίδευση. «Είναι σωστό να προσπαθήσει κανείς να ανοίξει αυτή τη νησίδα και να φροντίσει ώστε το KSK συνδεθεί με τις άλλες στρατιωτικές μονάδες» λέει ο Γερμανός βουλευτής στη DW.
Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση για τον απόμακρο μικρόκοσμο των επίλεκτων μονάδων, υπήρχε ελάχιστη εναλλαγή, ελάχιστη ανταλλαγή με άλλους στρατιώτες. Το αποτέλεσμα ήταν να εδραιωθούν ακροδεξιές απόψεις. Τώρα, το πέπλο μυστικότητας πρέπει να πέσει σε ορισμένα σημεία και να ενταχθεί το σώμα, όπως προβλέπεται, στην εκπαίδευση της στρατιωτικής σχολής στρατού υπό εντονότερη εποπτεία. Η διαδικασία εξυγίανσης του KSK θα πρέπει να συνεχιστεί. «Η σταθερότητα της κοινωνίας μας ζει από την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία» υπογραμμίζει ο Λίντνερ, «όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη, τότε χάνεται σε πολλά σημεία η ισορροπία».
Πηγή: DW